קיים ויכוח עתיק יומין על טעמם הטוב של מאכלים שונים. אחד יעדיף את הטעם המלוח, חברו יבחר בטעם המר והשלישי לא יוותר על הטעם החריף. אולם איש מהם לא יכחיש כי טעמו הטוב של השוקולד עולה על כל הטעמים. וגם אם לא, הרי שקוביית השוקולד לאחר הארוחה תמיד תותיר טעם טוב בפה. יש אנשים שיסתפקו בקוביית שוקולד אחת, יש שיעצרו לאחר שורה של שוקולד והמכורים למטעם החום הזה לא יפסיקו לאכול ממנו עוד ועוד, עד תומה של החפיסה. למכורים הכבדים ניתן הכינוי שוקוהוליסטים, על משקל אלכוהוליסטים.
מה הקשר בין שוקולד לבין מלך האצטקים?
בדרום אמריקה ישבו האצטקים שנהגו לשתות משקה שוקולד בשם צ'וקולאטל. היה זה משקה שנחשב למשקה אפרודיזיאק (משקה מעורר) ומלך מונטסומה, לפני שהיה נכנס להרמון הנשים לבחור לעצמו אישה, נהג לשתות את משקה הצ'וקולאטל. הוא נהג לשתות אותו מספר פעמים ביום, כך שיש להניח שבהרמונו היו נשים רבות.
מה אומרים המחקרים על שוקולד?
מחקרים לא מעטים נעשו על החומרים המרכיבים שוקולד ועל השפעתו על גוף האדם ועל נפשו. בעבר המדענים סברו כי הסיבה לכך שלשוקולד יש תכונות ממכרות היא שיש בו קפאין. אך במחקרים האחרונים הוכח שבשוקולד אין קפאין רב. אם נשווה את כמות הקפאין שבכוס קפה לעומת כמות הקפאין שבשוקולד, הרי שבחפיסת שוקולד אחת יש כעשרה מיליגרם קפאין ובכוס קפה ממוצעת יש בין שמונים למאה מיליגרם של קפאין. מדענים אחרים סבורים שכאשר בגוף חסר מגנזיום, מתעורר הרצון העז לאכול שוקולד (בשוקולד יש מגנזיום). שוקולד מעלה את רמת הדופמין במוח – הורמון היוצר תחושת רוגע ושחרור – וזו הסיבה להרגשה הטובה אותה חווים לאחר אכילת שוקולד. גם התיאוברומין המצוי בין מרכיביו של השוקולד מוסיף להתרוממות הרוח אותה חשים לאחר אכילת שוקולד. יכולת ההמסה שיש בשוקולד גורמת גם היא לתחושת עונג לא מעטה. חוקרים בריטיים פרסמו את תוצאות מחקרם, בו הוכח כי התיאוברומין שבשוקולד מסייע לעצירת שיעול טורדני, מפני שהתיאוברומין יעיל כמעט פי שלושה מהקודאין, התרופה המשמשת כיום נגד שיעול. עוד נאמר במחקר זה כי אין לתיאוברומין תופעות לוואי, כיוון שהוא מדכא את הפעילות העצבית הגורמת להתפתחות השיעול.
איזה תכונות נוספות יש לשוקולד?
ידוע גם כי אחת מתכונותיו של השוקולד היא היותו אנטי דכאוני ומשפר מצבי רוח רעים. ישנם מחקרים המעידים כי כאשר קיים חוסר איזון הורמונלי אצל הנשים, רמת הסרוטונין יורדת ואפשר לשפר אותה על ידי אכילת מספר קוביות של שוקולד. החיסרון היחיד ששיש לשוקולד הוא ערכו הקלורי הגבוה, הגורם לחלקנו לחוש רגשות אשם לאחר אכילתו. חשוב לזכור כי לשוקולד יש לא מעט יתרונות בריאותיים וחשוב לשים בצד את ערכו הקלורי הגבוה למטרת שימוש רפואי יעיל ופשוט.
האם יש עדויות לשימושים רפואיים בשוקולד בימים עברו?
בספריות עתיקות נמצאו כתבים מן המאה השש עשרה, בהם נרשמו יותר ממאה עצות והצעות לשימוש רפואי בפולי הקקאו ובמשקה השוקולד. באותם כתבים נכתב כי תערובת הקקאו ומשקה השוקולד שימשו לטיפול נגד אנמיה, נגד חוסר תיאבון, נגד חום, נגד אבנים בכליות ונגד עייפות של הנפש. לאנשים שאיבדו ממשקלם הציעו לשתות משקה שוקולד שיוסיף להם בריאות.
רון לויני