דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


איך החליפין של הילד שלך? 

מאת    [ 23/10/2011 ]

מילים במאמר: 1062   [ נצפה 2612 פעמים ]

האם הילד עוזר בבית או שהוא קצת "פרזיט"? האם הוא סוחב לך מהארנק או שהוא תמיד מבקש רשות? האם הוא משאיר את הכלים על השולחן ואת הנעליים בסלון או שהוא תמיד משאיר אחריו מסודר? האם הוא הפתיע אותך פעם אחת כשסידר את הבית כולו? 

בעבודותיו של החוקר האמריקני רון האברד מוזכר המונח 'חליפין' שהוא מושג בתחום העסקים אך אפשר ליישמו גם בבית עם הילדים.  

חליפין פירושו החלפה של מוצר או שירות מבעל העסק, עבור כסף מהלקוח. עסקים שמנהלים חליפין תקין עם הלקוחות שלהם - כלומר נותנים מוצר בעל ערך ודואגים לגבות עבורו כסף, שורדים.

בעסק רגיל, כשהלקוח משלם עבור מוצר ולא מקבל אותו או מקבל מוצר פגום, האמון של אותו לקוח נפגע והוא לא יחזור לקנות.

חליפין תקין יכול להיות מיושם בכל תחום בחיים והאמת היא שהוא חייב להיות מיושם גם עם הילדים.

איך אתה תרגיש בתור הורה שנותן ונותן ולא מקבל דבר בתמורה? איך תרגיש אם רק תקבל ותקבל ולא יאפשרו לך לתת דבר בתמורה? רע...

גם במשפחה יש יחסי חליפין בין בני המשפחה - שכשהם יוצאים מאיזון, היחסים בין כל הנוגעים בדבר מתדרדרים.

בכתביו מבדיל רון האברד בין 4 סוגי חליפין:  

סוג החליפין הראשון: חליפין פושע

בעסק זה לקחת כסף ממישהו - אך לא לתת שום דבר חזרה. זוהי בעצם גניבה. פושעים משתמשים בסוג זה של "חליפין". אפשר "להרביץ מכה" מבחינה עסקית, אך אין לזה עתיד וזה גם לא חוקי.

ביחסים משפחתיים זה יכול לבוא לידי ביטוי בילד שגונב כסף מהארנק של ההורים. עוד דוגמא יכולה להיות ילד שמקבל את כל מה שהוא צריך בבית ולא רק שהוא לא נותן דבר בתמורה אלא גם זורק את חפציו בסלון, משאיר את המטבח מלוכלך, את רצפת האמבטיה רטובה ומצפה שהאמא תבוא אחריו כדי לסדר ולנקות.

(ולמרבה הפלא היא אכן עושה זאת ולא מבינה למה הילד הולך ומתדרדר...).

דוגמא שלישית זה הילד שמקבל כסף מההורים כל שני וחמישי בשביל כל דבר שנפשו חפצה ולא נותן דבר בתמורה = זה הילד ה"פרזיט" שרק מקבל, ומקבל, ומקבל..

סוג החליפין השני: חליפין חסר או חלקי

בעסק, זה לקחת כסף ממישהו - אך לתת לו מוצר חלקי או פחות ממה שהובטח או באיחור רב.

ישנם עסקים שעובדים כך, ואין פלא שלא הולך להם והם נסגרים מהר. לקוח לא מרוצה לא יחזור וגם יקטר לחברים שלו על אותם עסקים. הם מאבדים גם אותו וגם את כל מי שמסביבו אם הם עובדים בצורה זו. לקוח לא מרוצה מייצר לפחות10 אנשים שחושבים עליהם "דברים רעים".

ביחסים משפחתיים זה יכול לבוא לידי ביטוי בכך שהילד עוזר לפעמים כאשר מבקשים ממנו אבל הוא גם טורק את הדלת בדרך, או עושה פרצוף. הוא תורם מעט מאוד לבית ובדרך כלל הוא עושה את זה רק אחרי שביקשת ממנו וגם אז בחוסר חשק בולט. בדרך כלל אין לו ממש תפקידים בבית, אבל גם אם יש לו תפקיד כזה (כמו לשטוף כלים אחרי ארוחת הערב ) הוא יעשה זאת לפעמים או שישאיר את הכלים למחר, או שלא ממש ישטוף הכול. בסוג החליפין הזה גם כאשר הילד תורם צריך תמיד לנדנד לו שיעשה וצריך ללכת אחריו ולבדוק שזה נעשה. הביטוי הנפוץ אצלו במקרה זה הוא: "אחר כך". בדרך כלל אנו מגיעים למצב הזה משום שלא אפשרנו לילד לתרום לנו כאשר היה קטן יותר והציע את עזרתו.

לדוגמה - כשהיה ילד קטן הוא רצה לעזור לאמו להכין ארוחת ערב והיא לא אפשרה לו. באותו הרגע האימא, שהייתה עייפה ולא כל כך סבלנית לבלגאן שעלול להיווצר ולזמן שזה ייקח (משום שהילד היה חסר מיומנות), אמרה לו משהו כמו "אולי עדיף שתלך לשחק רגע בחדר שלך עד שהאוכל יהיה מוכן". הילד במקרה זה הרגיש פחות מוכשר ופחות בעל יכולת. הוא הרגיש רע משום שאינו מסוגל לתרום לאמו. והיא, למרות שלא הייתה לה כוונה רעה, יצרה באותו רגע ילד שפחות יאהב לעזור בעתיד.

סוג החליפין השלישי: חליפין הוגן

רוב העסקים משתדלים לעבוד בצורת חליפין זו. לקחת כסף ממישהו - ולספק מוצר שווה ערך. עסק כזה יחזיק מעמד מבחינה כלכלית - אך זה עדיין לא מבטיח גדילה והמלצות מפה לאוזן.

ביחסים משפחתיים זה יבוא לידי ביטוי בכך שלילד באמת יש תפקיד כלשהו בבית והוא מבצע אותו. הוא תורם לבית - הוא עוזר לכם לקחת את אחיו מהגן כאשר אתם בעבודה, הוא מנקה את החדר שלו, הוא מוריד את הכלבה כפי שהתחייב כאשר ביקש מכם לקנות לו אותה. הוא מקבל דמי כיס על פי מילוי התפקידים שלו ולא סתם כך. לדוגמה, אמא מכינה את ארוחת הערב, הילד שוטף את הכלים. אתם מסדרים ביחד את הבית - הוא מנקה אבק ומטאטא, ההורה שוטף את הבית. במקרה הזה הילדים עוזרים.

סוג החליפין הרביעי: חליפין בשפע

צורת חליפין זו היא לא נפוצה בעולם העסקים אך זאת צורת החליפין היחידה שתבטיח שביעות רצון עצומה מהלקוחות ותגרום להם לחזור שוב ושוב ולהמליץ לחברים. אתם הופכים את הלקוחות ל"מפיצים שלכם" ול"אנשי המכירות" שלכם.

בשיטת חליפין זו, אתם לא נותנים 2 מוצרים במקום אחד, אלא נותנים משהו "מעל ומעבר למה שהובטח". שימו לב לניסוח : משהו מעל ומעבר למה שהובטח = הם לא ציפו לזה והופתעו לטובה.

לדוגמא : חברה מוכרת רהיטים בהזמנה אישית. לא רק שסיפקנו להם את זה יותר מוקדם ממה שהם ציפו אלא שגם הרכבנו וניקינו את המטבח אחרי ההרכבה וגם הוספנו ערכת כלים מעוצבים - בתור מתנה על כניסתם לבית החדש. וכל זה נעשה באווירה חמה ואכפתית ללקוח.

בגלל שזה כל כך נדיר בעולם העסקים, והם לא ציפו לזה בכלל - הם יספרו לכל החברים שלהם עלינו, ואנחנו נרוויח את הקניות של כל בני המשפחה והחברים שלהם לעוד הרבה שנים קדימה.

ואיך זה בא לידי ביטוי בבית? גם בבית זה נדיר. אפילו יותר מעולם העסקים ולכן זה יראה לך מוזר שבכלל אפשר להגיע לזה אבל כשזה קורה זה תענוג גדול. בסוג החליפין הזה הילדים הם באמת חלק מהמשפחה - הם תורמים ובגדול. אם לך יש את התפקיד של המפרנס, הם מצידם יהיו אלו שאחראים על ניקוי הבית והם יעשו זאת בשמחה ובהתלהבות והבית באמת יהיה נקי מאוד. אם לך יש תפקיד של להכין את האוכל  - להם יהיה תפקיד של לעשות את הקניות ובסוף הערב  כשתעמדי לעשות כלים אחד מילדייך יגיד לך -  אמא, ראיתי שעבדת קשה היום - תני לי, אני אעשה את הכלים, אני יודע שיש את הסדרה הזאת שאת אוהבת, לכי לראות אותה ואביא לך קפה.  הילדים במקרה הזה אוהבים לעזור ורוצים לעזור. הם אוהבים לעשות דברים בבית ולסייע לחברי הקבוצה של הבית. יתכן שבמצב החליפין הקיים אצלכם בבית, הסוג של חליפין בשפע נשמע לך כמו מדע בדיוני או יותר כמו סיפור מהאגדות  - אבל זה בהחלט מה שאנחנו שואפים שיקרה אצלך בבית!

 

אז מה מצב החליפין אצלך בבית?  

אשמח לספק לך כלים יישומיים בהכשרת ההורים של 'תבונה'.

בהערכה,

אבירם היכל.

 

תבונה - חינוך חדש בישראל
מאיר בעל הנס 12 רמת-גן
טלפון: 03-5743734
אי-מייל: info@tvuna-online.co.il 
www.tvuna-online.co.il

 


אבירם היכל, בוגר במנהל עסקים ומאמן בשיטת Applied Scholastics העולמית, הוא הבעלים והמייסד של 'תבונה'. 'תבונה' אשר הוקמה בשנת 2000 מסייעת לילדים לשפר את הקשב והריכוז, הלמידה וההתנהגות ללא תרופות. תכניות האימון הייחודיות בהם 'תבונה' עושה שימוש, מסייעות לילדים להצליח ללא ריטלין. המאמרים שנכתבו על ידי אבירם מיועדים לעזור להורים לשפר את שיתוף הפעולה בין הורים לילדים, להגביר את הביטחון העצמי של הילדים ולסייע למורים בעבודה עם תלמידים.



 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב