דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מהי מכירה בחסר (שורט)? 

מאת    [ 18/09/2011 ]

מילים במאמר: 566   [ נצפה 3436 פעמים ]

בשוק ההון, ובמיוחד שוק ההון הישראלי, מרבית ההשקעות הן השקעות לונג: התחלת הפעולה היא רכישת מניה שאנו צופים כי בעתיד ערכה יעלה. פעולת המכירה בחסר, השורט, היא פעולה הפוכה: תחילת התהליך הוא במכירת המניה (או המוצרים) עוד לפני רכישתם.

אז מה זה מכירה בחסר?

מכירה בחסר היא מכירת נכסים פיננסים שאינם בידי הקונה במחיר גבוה, במטרה לגרוף רווחים ולקנות את הנכסים לאחר שערכם ירד. שיטה זו יכולה לייצר הכנסות למשקיעים גם כאשר שוק ההון נמצא בירידת שערים. לכן, אחד השמות הנרדפים לקרנות גידור הוא מכירה בחסר. על-ידי שימוש באמצעי זה, קרנות גידור יכולות להבטיח רווח בכל מצב – גם במקרים של ירידות שערים.

איך זה עובד?

בואו נניח שאני רוצה להתחיל למכור טלויזיות בטכנולוגיה חדשנית ויקרה בחנויות האלקטרוניקה שלי. אני מאמין שמחירי הטלויזיות בטכנולוגיה החדשה ירדו בתקופה הקרובה, ואני מעוניין להרוויח כמה שיותר, גם מירידת המחירים. מה אני אעשה? אני אשאיל מהיבואן מכשירי טלויזיה חדשניים, אשלם לחברה דמי השאלה, ואתן ביטחונות והבטחה לקנות את הטלויזיות בעוד חודשיים, במחיר השוק שיהיה נכון בעוד חודשיים.

לכאורה, עדיין לא רכשתי ולו טלויזיה אחת. אבל הטלויזיות כבר בידי ואני יכול למכור אותן במחירים הקיימים היום, כלומר המחירים שאני מאמין שהם גבוהים. בעוד חודשיים אמנם אאלץ לרכוש את הטלויזיות מהיבואן, אולם אני מאמין כי מחיר השוק ירד עד אז כך שמקור הרווח שלי יהיה בפער בין המחיר ביום המכירה ללקוח למחיר ביום רכישת הטלויזיות מהיבואן.

אם צדקתי והמחירים ירדו – הרווחתי. מכרתי ללקוח טלויזיה, נאמר ב- 7000 ש"ח, וקניתי את אותה הטלויזיה חודשיים אחר כך במחיר 5000 ש"ח. אם שילמתי דמי השאלה בגובה 100 ש"ח לתקופת ההשאלה, הרי שהרווח שלי הוא 1900 ש"ח.

ומה קורה אם טעיתי והמחירים נשארו כפי שהיו? במקרה זה דווקא הפסדתי – קניתי ומכרתי טלויזיה ב- 7000 ש"ח אך שילמתי בדרך עוד 100 ש"ח דמי השאלה.

ואם ממש טעיתי והמחירים לא רק שלא ירדו אלא עלו נאמר ל- 9000 ש"ח? אז גם ממש הפסדתי – מכרתי ב- 7000 ש"ח וקניתי ב- 9000 ש"ח, ועוד שילמתי דמי השאלה בסך 100 ש"ח, כלומר הפסדתי בסך הכל 2100 ש"ח.

מתי כדאי להשתמש בשורט?

בדוגמה של הטלויזיות ברור כי מכירה בשורט היא ריווחית רק כאשר אני צופה ירידה בערך המוצרים (או המוצרים הפיננסים דוגמת מניות). אם למשל ידוע לי על מיזוג האמור להתרחש ואני צופה שמיזוג זה יכשל וערך המניה ירד בעקבותיו, כדאי לי לבצע מכירה בחסר כדי להבטיח שאוכל למכור את המניות במחירן הגבוה ולקנותן לאחר מכן, לאחר הירידה הצפויה בערך המניות.

מה הם הסיכונים שבשורט?

כאשר קונים מניות (לונג) מה הוא הסיכון הרב ביותר בו אנו מסכנים את כספינו? ערך המניות יכול לצנוח לעומת המחיר בו קנינו את המניה, לכל היותר, יגיע ערכן של המניות לאפס ובכך נאבד את כל ההשקעה שהשקענו.

בשורט המצב הוא שונה. החסם התחתון לערכן של המניות הוא אפס, וחסם זה רלוונטי בהשקעות לונג. בשורט, החסם הרלוונטי הוא בכמה יכול ערכה של המניה לעלות – וכאן החסם למעשה אינו קיים. אם ניקח את דוגמת המיזוג, ייתכן וצדקנו וערכה של המניה באמת יצנח ואז נרוויח, אולם מה יקרה אם המיזוג יהיה מוצלח וערכה של המניה ינסוק?

נניח שמכרנו בחסר מניות לפני מיזוג בערך של 1000 ש"ח, אם לאחר המיזוג ערכן נסק לערך 5000 ש"ח, הרי שהפסדנו 4000 ש"ח, סכום הגבוה בהרבה מסכום ההשקעה המתוכננת.

שימוש בסטופים

סטופ היא בעצם דרך להגדיר חסמים. למשל אנחנו יכולים להגדיר סטופ להשקעה ב- 1200 ש"ח. הכוונה היא שבמידה וערכה של המנייה מהדוגמה הקודמת יעלה ולא ירד כפי שהיו הציפיות, אז בכל מקרה נקנה את המניות כשערכן יגיע ל-1200 ש"ח ובכך נבטיח כי ההפסד לא יעלה על 200 ש"ח.




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב