כדי לעשות שיפורים משמעותיים בעסק שלכם, אתם צריכים קודם כל למפות את הבעיות. צריכים להבין את שלבי העבודה הנכונה ורק באמצעות עבודה כזו תוכלו לעשות קידום עסקים ברמה גבוהה. כמה אספקטים שיש לקחת בחשבון:
א. הפקת תובנות לגבי טעויות עבר / בעיות בנהלים
ב. שימור וניהול התובנות הנ"ל בצורה ארגונית כלומר שכל אחד יודע את תפקידו על מנת שהטעויות לא תחזורנה על עצמן
ג. שילוב הלקח בסביבת העבודה
ד. בניית מודל עסקי משופר
בניית המודל הזה מחייבת חזון. צריך כאמור למפות את מה שנראה לא רלוונטי ולדעת להפריד בין עיקר לטפל. בעיקר חשוב לדעת איך לא לייצר "חורים" במערכת, איך לשתף ולרתום את העובדים למאמץ שיפור פני העסק. בין היתר אפשר להיעזר בכלים של ייעוץ ארגוני, הטעמת הלקחים וכמובן שקיפות ושיתוף פעולה בין העובדים לבוסים ובין הבוסים לבעלים.
עוד עיקרון חשוב לאחר ההטעמה הוא היכולת לעקוב אחריה – בגרף שיפור – מה שנקרא כלי מדידה. איפה ההטעמה עובדת ביעילות ואיפה עדיין לא. חשוב שתהיה חברת ליווי לתהליך והיום יש גם כלים טכנולוגיים למעקב בנושא הזה. מדובר על כלים יעילים של ניטור בעיות וחוסכות הרבה זמן ומשאבים, ובמיוחד כאב ראש. קידום עסקים צריך להיעשות בצורה מדויקת ובעיקר חשוב שלבוס יהיה חזון לגבי איך הוא רוצה לראות את העסק בעוד 3 שנים – כלומר בעיקר מה הוא לא רוצה שיהיה ואיך הוא מגיע לזה.
כמה עקרונות חשובים שיהיו בעסק שלכם – וישפרו את התרבות והאחריות הארגונית שלכם:
א. האם העסק שלכם מונע שחיתות ונחשב עסק אתי?
ב. האם כל ההתנהלות שלכם מול המדינה / בעלי המניות אם יש, שקופה? האם יש דיווח נאות לדירקטוריון, תגמול בכירים?
ג. האם אתם עושים שיווק ומסחר הוגן?
ד. האם אתם שומרים על תנאים סוציאליים של העובדים?
ה. האם אתם שומרים על יחס הוגן לספקים?
ו. האם אתם שומרי חוק, איכות סביבה, זכויות אדם?
ז. האם סביבת העבודה שלכם הוגנת?
ח. האם אתם מעורבים בקהילה?
מנהל טוב יודע להפריד בין העיקר לתפל ויותר מזה הוא יודע להפריד את הנתונים בצורה כזו שהוא יראה את בני האדם העובדים איתו ואיך משפרים להם את המוטיבציה. מעבר לשיחות חתך ושקיפות, גם מתנות וימי גיבוש יכולים להגביר את האהבה של העובדים והנאמנות שלהם לבוס. תועלת של ארגון העסק מחדש היא גם כלכלית, אבל גם מוסרית, חברתית ואקולוגית.
משה אלון