דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מה ההבדל בין דמנציה למחלת אלצהיימר והאם קיים הבדל?-דר. שם דוד,פסיכיאטר 

מאת    [ 26/12/2009 ]

מילים במאמר: 452   [ נצפה 6098 פעמים ]

ד"ר, יש לו דמנציה? מזל...חשבתי שיש לו אלצהיימר - ד"ר חיים שם דוד,פסיכיאטר מומחה

לעתים קרובות באים אנשים אל מרפאתי ולאחר תהליך איבחון שמעריך את היכולות הקוגניטיביות של קרובי משפחתם בגיל השלישי ובחינת כל האפשרויות העלולות לגרום לתופעותך הנפשיות המתוארות אני מגיע אל האבחנה שיקירת סובל מדמנציה על שם אלצהיימר. אנשים מופתעים אבל חשים הקלה באותה עת ולא פעם שואלים אותי האם זה "יותר טוב" ממחלת אלצהייר...

עם השנים קיימת פגיעה ביכולות שונות שהיו לנו. עם השנים אנחנו זוכרים פחות טוב, הריכוז שלנו פחות יעיל והיכולות שלנו לבצע פעולות שונות בגיל 85 אינה כפי שהייתה בגיל 20. דמנציה מוגדרת כפגיעה ביכולות קוגניטיביות שונות שהיא מעבר לצפוי לגיל האדם.

אנשים הסובלים מדמנציה סובלים מפגיעה בזיכרון, פגיעה ביכולת השפתית (הקשורות לדיבור קריאה וכתיבה) ופגיעה ביכולת לתכנן ולהוציא לפועל פעולות שונות. דמנציה יכולה להיות בעלת מהלך משתנה מאדם לאדם. יהיו אנשים שיסבלו מדמנציה אולם מחלתם תהיה יציבה לאורך שנים רבות ואילו אחרים ילקו בדמנציה אולם המחלה תתקדם מהר מאוד.

הדמנציה המוכרת ביותר היא הדמנציה על שם אלצהיימר או מחלת אלצהיימר. דמנציה שמקורה במחלת אלצהיימר מאופיינת כמו כל שאר המקרים של דמנציה בפגיעה בזיכרון, התמצאות, שפה, ריכוז וביכולת לתכנן ולהוציא לפועל פעולות שונות. בנוסף לתסמינים אלו, אנשים הסובלים מדמנציה שהרקע שלה היא מחלת אלצהיימר יכולים לסבול מתסמינים שונים של חרדה,דיכאון, אי שקט ולעתים אף מחשבות שווא (שגונבים להם חפצים או שמישהו מבקר אותם) והזיות.

ישנם סוגים נוספים של דמנציה והנפוצה ביותר לאחר מחלת אלצהיימר היא דמנציה ווסקולרית. דמנציה ווסקולרית נגרמת כתוצאה מפגיעה בכלי הדם במוח ויחד עם הפגיעות הכלליות בדמנציה ישנה פגיעה ביכולות השונות שנובעות מהנזק הנקודתי שנגרם למוח.

ישנן עוד סוגים רבים של דמנציה אולם חשוב להזכיר את קבוצת המחלות או ההפרעות שיכולות להתבטא כתסמינים של דמנציה אולם בניגוד לדמנציה, הן הפיכות. בין ההפרעות שיכולות להתבטא כמו דמנציה כדאי להזכיר את הדיכאון. דיכאון היא הפרעה שבאה לידי ביטוי במצב רוח ירוד ושינויים בתאבון ובשינה. יחד עם תסמינים אלו, אנשים הסובלים מדיכאון יכולים גם לסבול מפגיעה בזיכרון, מהירות החשיבה ועיבוד הנתונים נעשית איטית והריכוז אצל חלק גדול מאלו הסובלים מהפרעת דיכאון, ירוד.

לא רק הפרעות דיכאון יכולות לבוא לידי ביטוי בתסמינים של דמנציה. ישנם מצבים רפואיים רבים אחרים ובעיקר חסר בויטמינים, תופעות לוואי של תרופות וזיהומים שונים שיכולים לבוא לידי ביטוי בתסמינים הדומים לדמנציה.

עבודתו של הפסיכיאטר או הפסיכוגריאטר היא לאבחן את הבעיה ולהציע פתרונות תרופתיים, מוסדיים, הדרכה למשפחות והמלצות לטיפול משלים. כיום קיימות תרופות רבות שמשפרות את איכות החיים של אלו הסובלים מדמנציה ואף מעכבים את התפתחותה עוד בשלבים הראשונים שהזיכרון נחלש.

במידה והתיאור שלמעלה מזכיר את מה שקרוב המשפחה שלכם עובר וברצונכם להגיע לאיבחון כדאי לעשות זאת בהקדם האשפרי. אבחון וטיפול מוקדמים משפרים את היכולת לעזור למטופל, משפר את איכות החיים שלו ושל בני משפחתו ויכולים לרפא או לעצור את התהליכים שגורמים למחלות אלו.

ד"ר חיים שם דוד,פסיכיאטר מומחה. מורשה לאיבחון וטיפול באמצעות היפנוזה. עורך חוות דעת פסיכיאטרית לצרכים שונים. לנושאים נוספים : פסיכולוג וכן תוכלו לקרוא על תפקידו של פסיכיאטר בעריכת חוות דעת פסיכיאטרית




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב