דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


ויטמין A (רטינול) - vitamin A, retinol 

מאת    [ 22/07/2008 ]

מילים במאמר: 831   [ נצפה 6128 פעמים ]

ויטמין A (רטינול) - vitamin A, retinol


ויטמין a התגלה כבר בשנת 1909, וחשיבותו לראיית לילה ולבריאות העור, השער, הציפורניים והעצמות ידועה לכל. בנוסף, ויטמין a הוא נוגד חמצון, והוא אף משחק תפקיד חשוב בוויסות גדילת תאים והתפתחות רקמות, וכן בשמירת מערכת חיסון תקינה.
הגוף יודע אף להפוך קרוטנואידים לוויטמין a, ויש לא פחות מ-600 תרכבות קרוטנואידיות דוגמת בתא קרוט?ן וליקופן המגיעים אלינו מירקות כגזר ועגבניה. כ-8% מהבתא קרוטן שבמזון מוסב לוויטמין a.


ויטמין a הוא שם כללי של תרכובות אחדות בעלות מבנה ופעילות דומים, הנמנות כולן עם קבוצה רחבה יותר של חומרים המכונים רטינואידים. הנציג המוכר של קבוצת החומרים בעלי פעילות של ויטמין a, המצויים בבעלי חיים, הוא הרטינול. רטינול  הוא ויטמין a. מבחינה כימית הוא מוגדר ככוהל, והוא מסיס בשמן. דרך המזון אנו מקבלים אותו  ממזונות שמקורם מן החי (במיוחד מוצרי חלב, חלמון ביצה וכבד.


שמות נוספים של ויטמן a ונגזרותיו הם: בטא-קרוטן, אטרטינאט, איזוטרטינואין, חומצה רטינואית, רטינול, טרטינואין
בצמחים ישנם קבוצות חומרים, הקראטנואידים, שאחדים מהם מתפקדים כפרו וימטין a, והמוכר ביותר הוא הבטא-קרוטן (ראה "אנטי אוקסידנטים"). בטא קרוטן מורכב משתי יחידות וזרות של ויטמין a וממנו מתקבל ויטמין a אחרי פרוקו במערכת העיכול. מקורות במזון: מהחי - כבד, כליות, שמנת, חמאה, חלמון ביצה. מהצומח - גזר, בטטה, דלעת, משמש, מלון, תרד, ברוקולי, כרוב, כרובית ורוב המזונות שצבעם כתום או ירוק כהה. ויטמין a מתעכל ונספג יחד עם השומנים. הבטא קרוטן מפורק בחלקו על ידי אנזים המצוי בדופן המעי ובתוך כך מיוצר ויטמין a. כ 90% מהויטמין המצוי בגוף נאגרים בכבד, וכמותו שם מספיקה לחצי שנה עד שנה. במחלות נגיפיות שונות, בשחמת הכבד וכאשר נפגע תהליך הספיגה, יורדת כמות הוימטין בגוף.
נשיאת ויטמין a מהכבד לרקמות השונות נעשית בסיוע נשאים חלבונים ספציפיים. תפקידים: ויטמין a על נגזרותיו השונות חיוני לראיית לילה תקינה. הוא משתתף בתהליכי ההתמיינות של תאים, כלומר, בקביעת תפקודם הייחודי של תאים חסרי תפקוד מוגדר, תורם לתפקודן התקין של רקמת האפיתל (הרקמה החיצונית ביותר של העור ושל רקמת הריריות בגוף), של מערכת החיסון ושל מערכת הרבייה, וכן מעורב בתהליך הגדילה. וימטין a ובטא קרוטן ממלאים תפקיד של בולמי חמצון (אנטיאוקסידנטים) המגינים על מרכיבי גוף חיוניים מפני תהליכי חמצון.

משחה המכילה ויטמין a מעלה את ייצורם של מרכיבים המשפרים את מראה העור ומפחיתים קמטים. ויטמין a הצליח להפחית באופן רציני קמטים בקשישים. על הממצאים מדווחים מדעני אוניברסיטת מישיגן בארה"ב, בגליון החדש של כתב העת archives of dermatology.

ויטמין a הוא כוהל; בדרך-כלל הוא נצרך במזון בצורת הצבען (פיגמנט) האלקני בטא-קרוטן, אשר הופך בגוף לויטמין a. הויטמין נמצא בכבד, חמאה, שמנת, חלמון ביצה, שמן דגים ועוד. בטא-קרוטן מקנה צבע כתום עז לפירות ולירקות רבים, אך נמצא גם בירקות ירוקים: גזר, בטטה, דלעת, כרוב, תרד ועוד.

מקורות תזונתיים וטבעיים
כבד, שמן דגים, ביצים, חלב ומוצריו, תפוזים, ירקות ופירות צהובים (גזר, משמש ואפרסק) וירקות בעלי עלים ירוקים כהים (תרד, ברוקולי) הם מקורות עשירים של ויטמין זה. כמו כן מוסיפים ויטמין a למרגרינה.

תכולת ויטמין a בסוגי מזון שונים: כבד בקר (מנה של 3 אונקיות או כ-68 גר`) מכילה iu 30,326 או כ-9.1 מיליגרם ויטמין a, ומנה כזאת מספקת למעשה את הצריכה בשבועית של ויטמין זה. מנה של 3 אונקיות של כבד עוף מספקת 13,900 יחידות בינלאומיות של ויטמין a או כ-4.2 מיליגרם של הוויטמין. ספל של חלב דל שומן (מועשר) מכיל 500 יחידות ויטמין a או 0.15 מיליגרם; ספל של חלב מלא (שאינו מועשר) מכיל רק 306 יחידות ויטמין או 0.092 מיליגרם; אונקיה אחת של גבינת צ?`דר מכילה 300 יחידות ויטמין או 0.09 מיליגרם; ביצה אחת מכילה 280 יחידות או 0.09 מיליגרם; כפית מרגרינה מכילה 504 יחידות או 0.15 מיליגרם, כפית חמאה מכילה 355 יחידות או 0.11 מיליגרם; 3 אונקיות של דג סלמון מכילות 300 יחידות או 0.09 מיליגרם; כוסית יוגורט דל שומן מכילה אך 115 יחידות או 0.035 מיליגרם, ואילו פירות וירקות אינם מכילים כלל ויטמין a אם כי מכילים כאמור בתא קרוטן שחלקו מוסב בגוף לרטינול.

תסמיני חסר
במצבים של מחסור קשה אצל מבוגרים וילדים מעל גיל 8 מטפלים עם 50,000 יחידות, עד שרמת הויטמין בדם חוזרת לתיקנה.

עיוורון לילה הוא התסמין המוקדם ביותר של מחסור בויטמין a. תסמינים אחרים כוללים עור יבש וגס, איבוד התיאבון ושלשול. התינגודת לזיהומים פוחתת. עלולים להופיע יובש ודלקות בעיניים.
מחסור חמור עלול לגרום כיבים בקרניות ועצמות ושיניים חלשות.

תסמינים וסיכונים בנטילת כמות עודפת
נטילת כמות עודפת לתקופה ממושכת על-ידי מבוגרים עלולה לגרום כאב ראש, בחילה, שלשול, יובש וגרד בעור, נשירת שיער ואיבוד התיאבון. גם עייפות ואי-סדירות של הווסת הם תסמינים שכיחים.
במקרים קיצוניים עלולים להופיע כאבים בעצמות והגדלת הכבד והטחול.
מינון גבוה של בטא-קרוטן עלול לצבוע את העור בכתום, אך אין בכך סכנה.
נטילת כמות עודפת של ויטמין a בהריון עלולה לגרום מומים ביילוד.

מנה יומית (rda)
המנה היומית המומלצת היא:
450 מיקרוגרם (מלידה עד גיל שנה),
300 מיקרוגרם (1 - 6 שנים),
400 מיקרוגרם (7 - 8 שנים),
575 - 750 מיקרוגרם (9 - 17 שנים),
750 מיקרוגרם (מבוגרים מעל גיל 17),
1 - 1.1 מ"ג (נשים מיניקות).

 

ד"ר קובי עזרא (Ph.D) מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן אישי. תוספי מזון לספורטאים, אבקות חלבונים, ואבקות לעלייה במשקל. כתב את הספרים: 1. אבן הפינה בתחום פיתוחהגוף. 2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי. 3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול!. לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140


מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר אישי. מרצה ומלמד בתחומי התזונה, הרפואה והספורט בבית הספר למאמנים אוניברסיטת ת"א - וינגייט, במדרשה לתרבות הגוף - אמריקה ישראל, ובמכון מור (חברת בת של קופת חולים כללית). 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב