דף הבית  >>  בריאות ורפואה  >>  בריאות נפשית הרשם | התחבר

שעמום הוא הזדמנות נדירה למקוריות משובחת 

מאת    [ 06/02/2011 ] [ נצפה 503 פעמים ]
articles.co.il
   

   
Loading


לעתים השעמום הוא סימן לכך שהפעולה או המצב הנוכחי אינו מגרה, אינו מספק ואולי מיצה את עצמו. במצב כזה השעמום הוא אות ברור שהגיעה השעה לשינוי ולתחילת דבר מה חדש.

 

פעמים אחרות השעמום נובע מתוך פחד להתמודד עם רגשות כלשהם שעולים במהלך עשייה מסוימת. במצב כזה נוצרים באופן לא מודע ניתוק והתרחקות מהסיטואציה עד למצב של חוסר הרגשה וחוסר מעורבות במתרחש. חווית השעמום, במקרה הזה אינה נובעת ממיצוי ומחוסר עניין, אלא מצורך לא מודע להימנע מעימות ישיר עם מה שהפעולה גורמת לנו להרגיש. 

בשני המצבים שתיארתי, שעמום מהווה הזדמנות להתפתחות ולשינוי. שעמום אינו אלא סמן למצב מסוים, שאם בוחרים שלא להתייחס אליו, ורק מנסים "להפיג את השעמום" בכל דרך אפשרית, ההזדמנות חולפת והשעמום ישוב, במועד הקרוב שהוא יוכל. במקרה הזה הופך האדם לנרדף על ידי השעמום שלו, והוא מנסה בכל דרך להימנע מהמפגש הבלתי נמנע והלא נעים הזה, שמחכה לו בכל רגע שיפסיק לרגע להתרוצץ ולנוע מצד לצד.

איך ניתן לדעת אם מקור השעמום הוא במיצוי ובחוסר עניין אמיתי ולא תוצאה של ניסיון לא מודע להימלט מעימות עם רגשות לא נעימים? תחילה זה עלול להיות קשה מאד עד כדי בלתי אפשרי. ניתן להמשיך את הפעולה היצירתית המשעממת ולבחון באם רעיונות חדשים מופיעים מתוך עצמם ומעניקים עניין חדש לפעולה. ניתן גם להפסיק לזמן מה ולבחון אם נוצר מחדש געגוע לאותה פעולה שנחשבת כמשעממת. כשמופיע מחדש הגעגוע זה סימן שהשעמום לא ביטא מיצוי אלא מחסום של פחד. שיבה לפעולה היצירתית מתוך הגעגוע הזה לא תמנע את שובו של השעמום, להיפך. השעמום צפוי לחזור ולתבוע התמודדות עמו. ההתלהבות של החזרה לאחר ההפסקה דועכת במהרה ומה שקודם גרם לשעמום ישוב לגרום את אותה תחושה.

כששעמום מבטא בתוכו את סופה של תקופה ומיצוי דבר מה בחיים הוא בעצם מבשר את קרבתה של פרידה כלשהי, שמתדפקת בשער. במצב כזה שעמום יכול להיות מאיים עוד יותר ואף קשה עוד יותר לטיפול, שכן מטבענו אנו סולדים מפרידות, חוששים מאובדנים ונזהרים משינויים משמעותיים. השעמום בא במקרה כזה לספר לנו את מה שאנו מסרבים לראות זמן מה, והוא לא ירפה מאיתנו עד שנעשה את השינוי המתבקש.

דרך נוספת להבנת השעמום היא בראייתו כמצב של "ריק" (VOID). מצב של "אין כלום". מצב של ריקנות וחלל פנימי שמרגיש שאין בו דבר. גם זה מצב מאד לא נוח ואף מאיים. אנחנו אוהבים להיות עסוקים בדבר מה ולהיות שייכים לדבר מה. אנחנו נזהרים מאד מלפגוש את ה"ריק" שבתוכנו, את הכלום שנמצא שם בפנים. ישנם אנשים שמוגנים היטב ממפגש עם ה"ריק" שבתוכם, וישנם אנשים שמעיזים להתקרב אליו אך אינם יודעים כיצד להתמודד עמו.

ה"ריק", מטבעו, מבקש להתמלא מחדש. ה"ריק" הוא מצב זמני והכרחי בתהליכי התפתחות, סוג של שפל שיכול לשמש הכנה לגאות הבאה. השאלה הגדולה היא כיצד ינהג האדם שנקלע למעמקי ה"ריק שלו". האם ינסה להימלט ולהתכחש מה"ריק" שלו? האם יכפה על עצמו מגוון התנהגויות שיסיחו את דעתו מהמקום הזה בתוכו, בו אין מילים ובו אין שום תשובות? האם ייסוג לדיכאון ולייאוש עקב ה"ריק" הזה, שתוקע אותו ולא מאפשר לו להתקדם? ואולי יבין האדם את ההזדמנות הגדולה שהריק מציע לו? אולי יבין עד כמה גדולה השעה וכמה רבות הן האפשרויות היצירתיות ברגע הנדיר המפגש עם ה"ריק"?

ניתן לראות את ה"ריק" כמצב של אתחול (RESTART). זה מצב בו כמעט הכל אפשרי, מצב של ניקוי השטח, פריש מיש, והזדמנות מחודשת לבחון הכל ולנסות משהו אחר. ה"ריק" הוא מקום ותקופה שניתן לנצלו למילוי מצברים, למנוחה, להאטה זמנית של הקצב ולהזנה רגשית מוגברת.

לחיים יש נטייה להיות בשינוי מתמיד, ולאדם יכולת מוגבלת לשלוט על עתידו כמו גם על ההווה שלו. יכולת השליטה הזו פוחתת עוד יותר אם אנו מנסים להיאבק בקיים ומתעלמים ממנו. אם הגיעה שעתנו להשתעמם, להתכווץ ולהיעצר, יתכן ואנו יכולים לנצל את השעה הזו ולהעניק לעצמנו דברים שלא יכולנו להעניק, לולא נבלמנו אל המקום הזה, לו אנו קוראים "שעמום".

שיהיה לך שבוע  עם שעמום פורה!

דר' פינקי פיינשטיין הוא פסיכיאטר "אחר", מנהל המרכז לציור אינטואיטיבי בתל אביב והמכון הפסיכו-קריאטיבי. מרצה, מטפל ומחבר ספרים: "רגע לפני הפסיכיאטר", "איך לגדל ילדים יצירתיים ושמחים יותר", "ריפוי בציור אינטואיטיבי" ועוד.


לאתר המרכז לציור אינטואיטיבי לחץ כאן
לאתר הפקולטה למדעחי השמחה לחץ כאן

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר   הדפס את המאמר   שלח לחבר   קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר:

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    פיינשטיין, דר' פינקי. (06/02/2011).  שעמום הוא הזדמנות נדירה למקוריות משובחת. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:27/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=98519

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    פיינשטיין, דר' פינקי. "שעמום הוא הזדמנות נדירה למקוריות משובחת" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 06/02/2011
    נדלה בתאריך:27/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=98519

  • הרשם כעת לרשימת התפוצה!
    קבל דיוור אוטומטי על מאמרים חדשים
    בנושאי בריאות ורפואה
    דואר אלקטרוני:

     מאמרים אחרונים מאת דר' פינקי פיינשטיין
       תרופת התשוקה הטבעית
       מודל משפחה יוצרת ובריאה
       שעמום הוא הזדמנות נדירה למקוריות משובחת
       מציאות,דמיון יצירתיות והמצאה
       ביקורת עצמית וכסף
       רווקות ובדידות בעידן המודרני
       ניהול משברים בתקופת צמיחה יצירתית
        משפחה בונה, משפחה הורסת ופתרונות יצירתיים
       חיים בצל האסון
       הפרעת קשב וריכוז בילדים או הפרעה בקשב ליצירתיות של הילדים
       תרופת האומץ הטבעי
       איך ליצור הווה משובח
       הצלחה וכשלון לפי התורה הפסיכו קריאטיבית
       טיפול פסיכו קריאטיבי בטראומות אישית וקבוצתית מהכאב הפרטי ועד ימי הזיכרון
       המשיח כבר כאן!


     מאמרים אחרונים בקטגוריה בריאות נפשית
       טרילותרפיה ותזונה-התמודדות עם מצב רוח רע או שאולי דכאון קל(דיכי)?
       האם ניתן למחוק זיכרונות מהמוח?
       דימוי עצמי נמוך והשפעתו על יחסים זוגיים ובינאישיים
       פסיכיאטרים בשירות האח הגדול, לא רק בטלוויזיה
       פסיכיאטריה: כדור בראש לפסיכולוגיה
       על עתידה של מערכת בריאות הנפש בישראל
       כיצד להתמודד עם רגשות אשמה
       שינויים במערכת בריאות הנפש בישראל
       האם הרשתות החברתיות גורמות לנו להיות בודדים יותר?
       הפסיכיאטר היחיד שהסכים להתראיין
       השפעת הילדות על חיינו בהווה
       להרגיש בחיים
       פסיכולוג מול רב כמייעץ
       פסיכולוג מול אימון אישי קצר מועד
       מי צריך לפנות לפסיכולוג ומתי?


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה בריאות נפשית
       דיכאון
       גמילה מתרופות נגד דיכאון ותרופות פסיכיאטריות אחרות
       שיקום חולי נפש בקהילה
       לימוד טכניקת EFT
       האם יש לכם מנגנון של הרס עצמי?
       מניפולטיבי
       מהו ההבדל בין סכיזופרניה לבין פיצול אישיות ואישיות גבולית?
       מעברים שונים במהלך חיינו ? מהות ומשמעות
        טיפול במוח אחד למה הוא מיועד ולמי הוא מתאים
       עזרה ראשונה נפשית בטלפון ובאינטרנט
       ''ככה כך ולא אחרת...'': על הפרעות כפייתיות
       במי אנחנו מתאהבים
       התמודדות עם לחץ - 3 דרכים פשוטות
       מעבדות לחירות: על חופש בחירה, אחריות ובדידות
       חרב פיפיות ושמה פרפקציוניזם

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    פרסם אצלנו
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה