המשכן הוא אוהל מועד
המשכן [או "אוהל מועד"], הוא מעין אוהל, שעל פי המסורת, הקימו בני ישראל בציווי האל בעת ששהו במדבר סיני. מצות עשה על הציבור כולו, לבנות בית הבחירה בכניסתם לארץ, בזמן שרוב ישראל על אדמתם .זהו האוהל שבו שכן ה' בתקופת הנדודים של בני ישראל במדבר, ובו נועד משה עם ה' [שמות]. בתוכו הוצב ארון הברית, עם לוחות העדות. המשכן הוקם במצוות ה' לאחר הברית שנכרתה בינו לבין בני ישראל, טרם קבלת לוחות הברית.
אוהל זה שימש את ישראל לאורך כל תקופת המדבר, וכן לאחר שנכנסו בני ישראל לארץ ישראל, להקרבת קורבנות ולמטרות פולחניות נוספות, וכן לשם היוועדות האל עם משה, והשראת שכינתו בקרב עם ישראל.
משה רבינו מכנס את כל ישראל ומעביר להם את ציווי ה' לבנות לו בית. קודם לכן, הוא מזהיר אותם לשמור את השבת שכן בניית המשכן לא תדחה שבת. היהודים הנלהבים ממהרים לתרום מרכושם – תכשיטי זהב, בדים יקרים, כסף, נחושת, עצים ועורות – לבניית המשכן. הנשים האומנות טוו את צמר העיזים, ונשיאי שבטי ישראל הביאו את האבנים הטובות, את סממני הקטורת ואת השמנים.
מידותיו של המשכן לא היו מספרים בעלמא, מימדים אלו הכילו בתוכם סודות עמוקים ורעיונות מופלאים, כל קרש וכל אדן מכוון היה כנגד משהו גבוה ונעלם. מספר הטפחים והאמות היה בדקדוק רב ובהקבלה מדויקת למעשה בראשית. אפילו זמן הקמתו של המשכן אינו מקרי, ויש לתאריך ההקמה משמעות עמוקה, כפי שנראה. כל זה עולה מן המפרשים שהתעמקו בבניינו של המשכן ושל בית המקדש.
מכיוון שכך,את המשכן בנו אנשים מומחים ["כל איש חכם לב", שמות ],ובראשם בצלאל בן אורי בן חור ממטה יהודה ואהליאב בן אחיסמך למטה דן, על פי ציווי ה' .
מדוע נבחרו בצלאל ואהליאב - האחד משבט יהודה והשני משבט דן - לעבודת המשכן כאומנים מובילים? אהליאב היה משבט דן שנחשב לנחות, מאחר שהיה מבני השפחות. כיצד אם כן בחר בו הקב"ה יחד עם בצלאל שהוא משבט יהודה, מהמיוחסים שבשבטים?
רש"י מסביר שהשניים נבחרו כדי לקיים את מה שנאמר באיוב "ולא נכר שוע לפני דל" .כלומר: בחירתם של שני אישים משבטים כה שונים במעלתם ובייחוסם מוכיחה שלעניין בניית המשכן ועבודת ה' אין הבדל בין עני לעשיר, בין נקלה למכובד; הכול שווים בעניין זה.
ראב"ע אומר כי שני השבטים נמשלו לאריות: יהודה בברכת יעקב לשבטים [בראשית]ודן בברכת משה [דברים] וגם המקדש דומה בצורתו לאריה כי היה "צר מאחוריו". הם נבחרו "בעבור שלא היה בישראל כמוהם" מוכשרים לאותה מלאכה.
תוך זמן קצר העוסקים במלאכה מעדכנים את משה כי יש ברשותם די והותר חומרים לבניית המשכן, ומשה קורא לבני-ישראל להפסיק לתרום שכן אין עוד צורך בכך.
אלוקים מצווה את משה רבינו כי בראש חודש בניסן עליו להקים את האוהל, להניח בו את הארון ולקבוע את הפרוכת המבדילה בין הקודש וקודש הקודשים. לאחר-מכן יהיה עליו להביא את הכלים השונים אל תוך המשכן ולהשתמש בהם על פי הציווי האלוקי.
משה עושה כפי שנצטווה.הוא מביא את השולחן ומניח עליו את לחם הפנים, מביא את המנורה ומדליק את נרותיה, על מזבח הקטורת הוא מקטיר את קטורת הסמים, ואת הכיור הוא ממלא במים בהם ישתמשו הכהנים בטרם שישרתו בבית המקדש. הוא מושח את המשכן ואת כליו ואת אהרן ואת בניו – לאחר שהם רוחצים במים – ומקדש אותם לעבודת המשכן.
הענן מכסה את אוהל מועד ושכינת האלוקים שורה בבית אשר בנו לו בניו. מכאן ואילך הענן מנחה את בני ישראל במסעותיהם במדבר: כאשר הענן מתרומם, הם יודעים שעליהם להמשיך בנדודיהם; כאשר הענן חונה, חונים בני ישראל.
הימצאות האוהל בתוך מחנה ישראל ,ביטאה את שכינת ה' בתוך בני ישראל. בו הוקרבו לה' קורבנות, על ידי המשרתים בקודש [שמות ]ובו התגלה ה' אל העם ודיבר עם משה [שמות ].
שנים רבות שכן המשכן, או תחליף דומה לו, בשילה.
המקדש שבנה שלמה המלך בירושלים נבנה כתחליף למשכן, ועל אף הבדלים מסוימים בגודל ובמבנה הפנימי, קיימים קווי דמיון בין השניים.
אסתי-הילינג אנרגטי,מאסטר רייקי מדריכה ומטפלת,תקשור. מוסמכת לפרחי באך ומלחי שוסלר קוראת בקלפי טארוט,אושו,קבלה ועודesterrevka8@walla.co.il http://esterrevka84.cafe.themarker.com/
>מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי
|
כלים שימושיים למאמר: |



