צדק צדק תרדוף –מערכת המשפט אז ועכשו
פרשת שופטים ,מגיעה אלינו בתחילת חודש אלול שהינו חודש הרחמים והסליחות .תקופה בה כל יהודי מתכונן לימים הנוראים. בראש השנה עומד עניין המשפט, בין האדם למקום.גם בפרשתנו,עולה עובדת היות האדם נתון תחת השבט והמשפט בשני העניינים גם יחד, המוסד השיפוטי והמלכות, אשר בעניינם מורה משה לעם בטרם כניסתם אל הארץ. העניין הראשון הוא ציווי לייסד רשות שיפוטית ורשות אוכפת, והשני - ההתייחסות אל מוסד המלוכה, במידה ויהיה צורך או רצון להקימו.
משה רבנו ממשיך את הנאום שנשא לפני מותו ומפרט את המצוות שנצטוו בהן בני ישראל. רוב המצוות כבר הופיעו בספרים הקודמים, לעתים בשינויים בעלי משמעות. בין הציוויים: הקמת מערכת משפט ואיסור על לקיחת שוחד: שפטים ושטרים תתן לך בכל שעריך אשר ה' א-להיך נתן לך לשבטיך ושפטו את העם משפט צדק. לא תטה משפט לא תכיר פנים ולא תקח שחד כי השחד יעור עיני חכמים ויסלף דברי צדיקם. צדק צדק תרדף למען תחיה וירשת את הארץ אשר ה' א-להיך נתן לך
בפרשה סדרת צווים שלכאורה נועדו להבטיח את ניתוקו של הדין מכל היבט רגשי. פרשתנו מדגישה את איסור הכרת הפנים במשפט, ואת הסכנה שבלקיחת שוחד (ולפי רש"י - אף גם השוחד ניתן על ידי הצד ה'צודק'). גם האיסור "לא תשא פני דל ולא תהדר פני גדול" (ויקרא י"ט, טו), מדגיש כי אין לערב רגשות בעת המשפט - אף אם אלו רגשות ראויים בפני עצמם - כמו רחמים על הדל והמסכן.
הצו הוא להקים גוף משפטי בעל יכולת של הוצאה לפועל - שופטים ושוטרים, וכן הוראות בדבר התנהגות השופטים "לא תטה משפט, לא תכיר פנים ולא תיקח שוחד".דברים אלה, מיועדים לדורות הבאים, ומובטחים למקיימים משפט צדק חיים וירושת הארץ.
"צדק צדק תרדוף" (דברים טז,כ)- בלשון המקרא "צדק" ו"צדקה"- הם מושגים נרדפים בעלי הוראה אחת, ומשמעותם - התנהגות לפי מידת הדין, מילה נרדפת ל"משפט". "צדק" מבטא את האידיאל המשפטי: "צדק צדק תרדוף" (דברים ט"ז 20) דהיינו,"הרדיפה אחרי הצדק צריכה אף היא להיות בצדק, בדרכים ישרות ולא בדרכי שקר ומרמה"[רבי בונם מפשיסחה].
"כאשר תיכנסו לארץ,” מפרט משה "מנו לעצמכם שופטים חכמים והגונים – כאלו שיקפידו למצוא את הצדק ולא יסכימו לקבל שוחד, כדי לתת עדיפות לאחד הצדדים במשפט".
למה צריכים לומר שהשופטים ישפטו משפט צדק? האם יעלה על הדעת שישפטו משפט שאינו צדק? וכן מדוע הכפילות הזו "צדק צדק תרדוף"? ברור לנו שהדרישה בפרשה היא לדין אמת, דין שאינו מושפע משיקולים זרים כגון שוחד.[ במאמר מוסגר,בשבועה שנשבע עו"ד בכניסתו לתפקיד בערכאות האזרחיות במדינת ישראל הנוסח הוא שהוא יעזור לבית משפט לעשות משפט. משפט ולא צדק].
שתי מערכות משפט היו קיימות בעם ישראל:
- משפט הסנהדרין –אשר דנה לפי דין תורה, ז"א לפי הצדק המוחלט של התורה ואינה משתנה ואינה מושפעת לא מהזמן ולא מהמצב ולא מהמקום. זהו צדק אלקי עליון שאינו יחסי לזמן ולמקום. ואשר על כן צריכים, בין השאר, שני עדים והתראה.
- משפט המלך היא של צדקת המשפט ובלקיחה בחשבון הקפדנית של פרטי פרטים של הנסיבות של כל תיק ותיק. כי המשפט עוסק בבני אדם ולא בתיקים. מערכת המשפט של המלך יכולה לדון ע"פ עד אחד וע"פ אומדנא, וכו', זאת על מנת לסדר ולתקן את סדרי המדינה. התוצאה היא אמנם צדק יחסי, המוכתב ע"י כך שישנם מצבים ונסיבות אשר בהן הרשעים והפושעים יכולים לנצל לטובתם הם ולרעת החברה והציבור את "חולשת המערכת" שנוצרה לכתחילה להגן על האזרח החלש מול עוצמת המערכת המדינית, ומוצאת עצמה חסרת אונים בתמימותה מול התחכום המשפטי של הפושע.
לכן, אם לא תפעל מערכת זו בצמידות למערכת הראשונה לא יוכל העולם להתקיים.
ונסיים בדו"ח החושף: ירידה חדה באמון הציבור במערכת בתי המשפט אשר פורסם ב 22/06/10
מאת תומר זרחין :" מחקר מקיף שנערך במשך עשור חושף שחיקה דרמטית בדימויה של מערכת החוק בעיני הציבור בישראל. רק 36% מהמגזר היהודי-כללי (שאינם מתנחלים או חרדים) הביעו השנה אמון בבתי המשפט - לעומת 61% בשנת 2000. גם מידת האמון במשטרה פחתה משמעותית עם השנים .
ולסיכום:לא נותר לנו אלא להתפלל שהמצב יהיה תקין ושיהיה לנו אמון במערכת החשובה וחייבת המציאות כפי שנגזרה גם מפרשתנו.ונאמר אמן....
אסתי-הילינג אנרגטי,מאסטר רייקי מדריכה ומטפלת,תקשור. מוסמכת לפרחי באך ומלחי שוסלר קוראת בקלפי טארוט,אושו,קבלה ועודesterrevka8@walla.co.il http://esterrevka84.cafe.themarker.com/
>מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי
|
כלים שימושיים למאמר: |



