דף הבית  >>  חברה ומדינה  >>  תקשורת המונים הרשם | התחבר

זכרם.....  

מאת    [ 03/05/2010 ] [ נצפה 685 פעמים ]
articles.co.il
Loading


 

אנחנו עם ומדינה שלא רק זוכרת את המתים,אלא לעתים היא סוגדת להם, למשל אם אלה חללים שנפלו למען המדינה. אלא שאזכור המתים הופך לעתים מקאברי כאשר משתרבבים ביטויים שלא הולמים את הנסיבות.

ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ב- 18.4.20120 , שודר ב"מבט"  מקבץ כתבות  מרשים  ומרטיט , על משפחות שכולות ויקיריהם שנפלו במערכות ישראל ובפעולות טרור.בין היתר  דיברה אישה בת 25 על יקירה שנפל ובמר לבה התבטאה ",איפה הוא, איפה הוא, למה קיבינימאט". המונח (שכן במקור מדובר בשלוש מילים ברוסית "קי-ביני-מאט") הפך עם הזמן בעגה הישראלית למשהו כמו לעזאזל , לכול הרוחות, הלך פייפן וכיו"ב ביטויים שמשמעותם: אבד, נעלם, נגמר. הקללה הזאת יובאה כנראה על ידי אנשים מארצות סלאביות ובעיקר רוסיה. התרגום ברוסית הוא "לזיין את אימך". (בערבית: כוס אומק) אותה בחורה  ורבבות כמוה לא יודעים מה המקור, אלא מכירים את הביטוי. העולים מרוסיה, והם רבים מאוד, ויוצאי ארצות סלאביות כמוני, מבינים את התרגום. הם מן הסתם, כמוני, הרימו גבה ואולי עקמו את הפנים למשמע הביטוי הזה בנסיבות כאלה.הכתב אמור היה לדעת, ואם לא הוא- אז העורך.

אני מתייחס ל"מבט" מכיוון שאני צופה בו מתוך הרגל וגם משום שאין בו פרסומת שמרסקת את המהדורה. אבל אפשר מאוד שהערוץ הראשון אינו היחיד שלא שם לבו ל"דקויות" כאלה. הבעיות ב"מבט", הן אחרות. בין היתר המגזין משמש מעין מעברה לכתבי שטח חדשים, או שמא זה במסגרת קורס שהצופים שותפים לו, ואחת הכתבות,היא, או הייתה, זאת שהביאה את החומר. בכול אופן,במקרה כזה צריכה המערכת פשוט  לחתוך את הביטוי הזה, ואין כול בעיה חזותית בעריכה. אבל הם לא שמו לב , או לא ידעו, כפי שלא שמו לב להדבקת "זכרונו לברכה", לאדם שרבים לא רוצים לזכור אותו לברכה. זאת לא צנזורה. זאת עריכה. לכך אקדים סיפור פולקלוריסטי.

מסופר כי בעיירה יהודית בפולין מת יהודי שבחייו ביצע כול נבלה ופשע תחת השמש. האיש היה ידוע כגנב ביום,כשודד בלילה, כרמאי, כבריון, כאדם אלים, חשוד ברציחות, נואף תוך איומים וכיו"ב תכונות שבהם הוא "בורך" . בקיצור אדם שקשה  היה לומר עליו מילה טובה. הוא נולד כוולף, אך קראו לו דווקא בחיבה "וולוולה"- זאבון. מה עושים  יהודים  כאשר האיש מת. קוברים אותו על פי  דת  משה וישראל, ומקובל שמספידים אותו. וכאן צצה בעיה. לא היה איש שמוכן היה להספיד את וולוולה ,שכן  אי אפשר היה לומר דברים בשבחו. לבסוף לאחר המולה ודין ודברים נמצא יהודי , שהביע נכונות לומר כמה דברי הספד. וכה הוא פתח. " אנו קוברים היום את בן עירנו וולוולה, אשר כולכם מכירים ואין צורך להוסיף. אבל אני רוצה לומר לכם זאת: הכרתי את אחיו לייבלה ובהשוואה לאחיו - וולוולה היה צדיק".

אילו אצלנו היו אומרים בהשוואה, לא הייתי כותב קטע זה. אבל לא. בכתבה אחת בשעתה במהדורת "מבט" אשר עסקה באנשים שהואשמו בפשיעה והלכו לעולמם, שנרצחו, שהתאבדו או מתו סתם, הצמידה הכתבת(ני לא זוכר את שמה ,כאמור,בשל החלופה שם בכתבים) -לכול אחד מהם את ה- ז"ל. אם אומרים ז"ל, בראשי תיבות, אזי אפשר לפרש זאת גם כ "זכרו לקללה" אבל היא לא אמרה ז"ל .היא אמרה זכרו לברכה. השאלה היא ברכה למי. דומני שהגיע העת להניח את התואר הזה ואם  רוצים לציין שהאיש מת אפשר לומר  "המנוח" והוא ינוח על משכבו בשלום. שכן אני משוכנע שהדעות חלוקת מאוד לגבי זכרו של אדם  אם הוא לברכה או להיפך.אצל הקהילה הדתית ה-ז"ל הוא סינונימי ל- מנוח, והם אומרים ז"ל  או זצ"ל- זכר צדיק לברכה. לעולם לא יאמרו זאת על פושע.

אם  זכרו של האיש לברכה  למשפחתו, אזי זה עניין למשפחה. היא תזכור אותו כפי שתרצה לזכור אותו והדברים שייכים לרשות הפרט. אבל חלוקה נדיבה כזאת של ברכות לגבי אנשים שיש אשר זוכרים אותו לא לברכה. למשל איש שרצח את הוריו , את ילדיו, רצח סתם ככה, בכוונה או בגילופין, שיסע גרונה של קשישה תוך ניסיון שוד, נורה או התאבד בנסיבות מיוחדות. האם יאמרו זכרו לברכה?

מנהגי ההלוויה והאבלות שונים במקצת בין קהילות שונות. הספרדים מבקשים מחילה מן הנפטר. האשכנזים אומרים: ",צדק לפניו יהלוך וישם לדרך פעמו". לפי מסורת קהילת תימן ( temani net ) פסוק י"א : "מצווה  גדולה להספיד את המת כראוי,וירים ( ש"צ) קולו לומר עליו דברים המשברים את הלב כדי להרבות בכייה ולהזכיר שבחו, אבל אסור להפליג בשבחו יותר מדי...."

ואם כבר, מדוע לא מצמידים ז"ל להרצל, לווייצמן,לבן גוריון,לאיינשטיין ועוד שורה ארוכה ומכובדת שזכרם לברכה. והם יהודים. אבל אפשר לזכור לברכה גם לא יהודים כמו הלורד בלפור,וולנברג ועוד חסידי אומות העולם.אבל מקובל שרק לגבי יהודים זכרם הוא לברכה.שערו בנפשכם שאל קפונה הוא יהודי, או נעזוב את קפונה  ונזכיר את מאיר לנסקי- שלנו, היהודי. לנסקי. מאיר לנסקי נולד בשם מאיר סוחובליאנסקי בגרודנו, שהייתה אז חלק מהאימפריה הרוסית (היום בבילארוס). בשנת 1911 היגרה משפחתו לארצות הברית והשתקעה בניו יורק.

לנסקי התפרסם עוד בצעירותו כחבר בכנופיות ניו יורק יחד עם חברו מילדות, באגסי סיגל,יהודי גם כן.  בצעירותו הוא הכיר את לאקי לוצ'יאנו (מהמאפיונרים האיטלקים הבולטים בניו-יורק) ושניהם התחילו בעסקים לא חוקיים. בראשית דרכו היה לנסקי בן חסותו של הגנגסטר היהודי ארנולד רוטשטיין. אחרי תקופה מסוימת נעשה לנסקי בעל השפעה גדולה מאוד במאפיה. בין היתר, עמד בראש מועצה שכללה את ראשי סינדיקט הפשע באמריקה.

מאיר לנסקי ניסה להגר( כלומר "לעלות") לישראל בתחילת שנות ה-70 עקב חקירה שנפתחה נגדו בארצות הברית, אך לא ניתן לו אישור לכך בשל היותו מאפיונר מפורסם ועסקיו הבלתי חוקיים, כמו גם בשל לחצה של ממשלת ארצות הברית. הוא זכה בעתירה לבג"ץ בה נדרשה המדינה לאפשר ללנסקי לשוב ארצה כתייר אחת לשנה לתקופה שלא תעלה על 30 יום. לנסקי הועמד בארצות הברית למשפט על עבירות מס ונידון למאסר של שנה וחצי, אך לבסוף אישומו בוטל. בזקנתו לנסקי סיכם את פעילותו במאפיה במשפט הנודע:- "למדתי מאוחר מדי שהרבה יותר קל ומשתלם לגנוב כסף מהציבור בדרכים חוקיות מאשר בדרכים לא חוקיות". כאילו האיש הזה  לא רק שיקף מציאות באמריקה של אז אלא ניבא מציאות בישראל של היום.

הוא נפטר ב-1983 מדום לב. האמריקאים לא מזכירים לברכה גנגסטרים. הם עושים עליהם סרטים, כחלק מן הפולקלור האמריקאי. סרט הדגל של  משפחת המאפיה  הוא  כידוע "הסנדק".הלחן שמלווה את הסרט "דבר ברכות"  חובר ע"י נינו רוטה והוא רומנטי מאוד.ומילות הפתיחה הן : me warm against your heart speak softly ,love and hold  ." דבר ענוגות, אהוב אותי ואמץ אותי בחום אל לבך". אז על לנסקי וחבריו היימן רות,בגסי סיגל, לאקי לוציאנו, ארנולד רוטשטיין , כמחציתם לפחות יהודים- עשו סרטים והפיקו מחזות.

לא שמעתי שמישהו הזכיר את לנסקי( או את בגסי סיגל ואת רוטשטיין)  באנגלית May God bless his soul ולא בעברית- זכרו לברכה. אבל גם לא – קי ביני מאט.

צבי גיל הוא עיתונאי וסופר. מילא תפקידים בכירים ברדיו ובטלוויזיה במסגרת רשות השידור. הוא עוסק בפרוייקטים שנוגעים לתקומה של ניצולי השואה והתפקיד שהם מילאו בהקמת המדינה ובביסוסה.

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר     הדפס את המאמר     שלח לחבר 
 קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר:

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    גיל, צבי. (03/05/2010).  זכרם..... . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:09/02/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=67968

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    גיל, צבי. "זכרם..... " . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 03/05/2010
    נדלה בתאריך:09/02/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=67968
  •  מאמרים אחרונים מאת צבי גיל
       על חטאיי אחרים: בעקבות ''יום הזיכרון הבינלאומי.לשואה''
       מדינה פרוצה
       וועידת התביעות נענית לצרכים של ניצולי השואה- החומריים וגם הערכיים
       יד חמה לנזקקים
       שקיעתה וקצה של מדינת ישראל הציונית
       גונבי אופניים ''מכת מדינה'' מקובלת.
       פסטיבל העיתונות בים האדום
       יחסיי אנוש עד הסוך
       שודדי מבוטחים
       אנו רוצים חופש דיבור,אנו רוצים חופש שידור
       לחיות עם הגרעין האיראני עדיף מאשר למות איתו
       ביקור בשוק. וינייטה של מראות וריחות .
       הטובות והטובים לטיס-פוליטי
       גזר דין קשה
       מחווה לצוותי הטלוויזיה הישראלית שלוו את מלחמת יום הכיפורים החל בשבר הגדול וכלה בניצחון.


     מאמרים אחרונים בקטגוריה תקשורת המונים
       דו- קרב באגרוף קמוץ
       תקווה קטנה למציאות עייפה וכושלת
       כנס אילת לעיתונות
       יד חמה לנזקקים
       פסטיבל העיתונות בים האדום
       ארץ נהדרת וחוק איסור לשון הרע
       כיצד הפך מעשה חיובי לסטריאוטיפ שלילי?
       האם קיימת סכנה לעיתונות החופשית?
       אנו רוצים חופש דיבור,אנו רוצים חופש שידור
       חופש העיתונות בסכנה - מה עושים?
       מבחן שליט
       מחאה חברתית מבוזבזת - כשדפני ליף ומנהיגי המחאה הופכים להיות סלבים...
       מהשוליים לנורמה- הומואים בתקשורת
       להקים קרן להגנת חופש הביטוי
       זכויותיו של בעל עיתון - מול חופש העיתונות


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה תקשורת המונים
       פעם בתקשורת היו פליטות פה היום....
       את רוצה לכתוב טור אישי בעיתון? אתה רוצה להיות עיתונאי? קראו את זה!
       ורוד זה לא רק צבע - ורוד זה גם מגדר
       הבנת הנקרא
       אתרים חובקי עולם-העולם הוירטואלי חובק אותנו
       ועכשיו לפרסומות- על פרסומות שמבטיחות בריאות
       שמות ומשמעויותיהם בספר בראשית
       עיתונות בשירות הפשע
       פרסום חברתי - אפשר גם אחרת
       מיהו עיתונאי
       רשות השידור והכבלים
       הרדיו בארץ נכנס לעשות השמיני שלו. מי ימלל ''גבורות'' ''קול ישראל''
       שפת הגוף -סודות שפת הגוף ספר
       תקשורת בימי מלחמה ושלום
       מדוע מדינת ישראל נכשלת שוב ושוב בקרב על דעת הקהל בעולם

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה