דף הבית  >>  חוק ומשפט  >>  דיני חברות הרשם | התחבר

בית המשפט -מהי הודעה מוקדמת סבירה בטרם ביטולו של הסכם הפצה? 

מאת    [ 08/04/2010 ] [ נצפה 835 פעמים ]
articles.co.il
Loading


עו"ד גיל נדל, מורן שמילוביץ

 

כידוע, ביחסי ספק   - מפיץ, המפיץ נוטל על עצמו סיכון שמא מתישהו יבוטל הסכם ההפצה על ידי הספק. סיכון זה בא לידי ביטוי בכך שההשקעה הכספית בהפצת המוצר מוטלת על המפיץ, ומאחר והרווחים לא נולדים מיד עם תחילת ההפצה, הרי שלמפיץ ישנה ציפייה סבירה כי מערכת היחסים בינו לבין הספק תהיה ארוכת טווח, וסיומה לא יעשה תוך זמן קצר, אלא תוך מתן פרק זמן סביר להתארגנות ולמציאת אפיק השקעה אחר.

 

לשם כך, בהסכמים מסוג אלו קיים כלי הנקרא "הודעה מוקדמת". כלי זה נועד לתת פרק זמן סביר בטרם ביטול ההסכם, לצדדים להתארגן ולמזער נזקים.

 

וכאן כמובן עולה השאלה - מהו פרק זמן סביר לפיו ניתנת ההודעה המוקדמת בטרם ביטול ההסכם?

 

לאחרונה, ניתן פסק דין על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב אשר קבע כי הודעה מוקדמת של שלושה חודשים בטרם ביטול הסכם הפצה אינה סבירה, בנסיבות אותו ענין.

 

במקרה זה דובר ביבואן סיגריות אשר הגיש תביעה כנגד מפיצת הסיגריות בישראל, בשל אי תשלום כספים שהמפיצה חייבת לו בגין סחורה שסיפק לו.

 

המפיצה טענה כי אכן היא חייבת כספים ליבואן, אך יחד עם זאת עומדת לה זכות קיזוז בגין פיצויים שחייב לה היבואן, בשל ביטול הסכם ההפצה שלא כדין והודעה מוקדמת קצרה של שלושה חודשים בטרם ביטול ההסכם.

 

השאלה המשפטית אשר נשאלה על ידי בית המשפט היא האם הודעה מוקדמת של שלושה חודשים בנסיבות העניין הינה סבירה?

 

בית המשפט קבע כי אכן לפי לשון ההסכם בין הצדדים, כל צד רשאי, גם ללא סיבה או עילה, להפסיק את ההתקשרות על ידי מתן הודעה מוקדמת של שלושה חודשים לפחות. אלא שהמילה "לפחות" מאפשרת, בנסיבות המתאימות, לטעון כי יש צורך בהודעה ארוכה יותר. וכך היה בענייננו – המפיצה טענה כי היא היתה זכאית להודעה מוקדמת ארוכה יותר.

 

בית המשפט בחן מהו הזמן הסביר להודעה מוקדמת בהסכם הפצה לאור השיקולים שנבחנו בעניין ע"א 442/85 זוהר נ' מעבדות טרבונל (ישראל) בע"מ: תקופת ההתקשרות, טיב המוצר והתקופה הנדרשת לחדירתו לשוק, שיעור הרווח הצפוי לעומת ההשקעה של המפיץ, וציפייתו של המפיץ לקצור את פירות השקעתו.

 

בית המשפט מצא כי אורך תקופת ההתקשרות בין הצדדים, עד למועד ההודעה על ביטולה, היה שש שנים. כמו כן, בית המשפט מצא כי המפיצה השקיעה כספים בקיום ההסכם, כאשר השקעה זו מתבטאת ברכישת רכבים, העסקת עובדים, אחסנת המוצרים והעברתם לנקודות המכירה השונות. בית המשפט קבע נוכח טיב המוצר, שהינו מותג סיגריות ידוע בעולם וציבור לקוחות פחות או יותר קבוע, לא מדובר בהשקעה בסדר גודל אשר לא ניתן להחזירו תוך תקופה של שש שנות התקשרות.

 

בענייננו, קבע בית המשפט כי הודעה מוקדמת סבירה בנסיבות העניין היא הודעה שמאפשרת למפיצה להתארגן לסיום ההסכם ולא הודעה המאפשרת למפיצה לקצור את פירות השקעתה.

 

בהתאם לכך, ולאור הלכת בית המשפט העליון בענין טרבנול, קבע בית המשפט כי פיצוי בגין שנה אחת הינו ראוי והוגן. על כן, קבע בית המשפט כי הואיל וניתנה למפיצה הודעה מוקדמת בת שלושה חודשים בלבד בטרם הודעת הביטול נכנסה לתוקף, זכאית המפיצה לפיצוי בגין תקופה של תשעה חודשים.

 

יחד עם זאת, וזה כבר מפתיע יותר, בית המשפט קבע כי המפיצה לא הוכיחה את נזקה עקב הזמן הקצר שניתן לה להתארגן לסיום ההסכם, ומעבר לכך, המפיצה לא הוכיחה כי מתן הודעה מוקדמת שאורכה שנה הייתה מאפשרת לה לקצור את פירות השקעתה. משכך, פסק בית המשפט כי המפיצה לא הוכיחה למעשה כי נגרם לה נזק כתוצאה ממתן הודעה מוקדמת קצרה, בנסיבות העניין, בגינו היא זכאית לפיצוי.

 

ת.א 2583/04 אוברסיז טובאקו בע"מ נ' אחידקל שיווק וסחר (1995) בע"מ. פס"ד מיום 11.3.2010. לא צוינו שמות ב"כ הצדדים.

 

עו"ד גיל נדל עוסק בתחום דיני יבוא ויצוא, מסי יבוא ומסים עקיפים, חוזים בינלאומיים, הובלה ושילוח בינלאומי וקנין רוחני. עו"ד נדל מרצה בפורומים מקצועיים רבים כגון מכון היצוא, לשכת עורכי הדין, ארגוני סוכני המכס והמשלחים הבינלאומיים, איגוד שלכות המסחר ועוד. לעו"ד נדל מדור קבוע בעיתון "תעשיות", במגזין PORT 2 PORT, ובפרסומים נוספים. חומר נוסף מאת עו"ד נדל ניתן להוריד באתר האינטרנט, בכתובת http://www.nadel-law.co.il האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית. לקבלת ייעוץ משפטי יש לפנות לעורך דין עם מלוא פרטי המקרה הספציפי.
מידע על ספרים מפרי עטו של עו"ד גיל נדל ניתן למצוא באתר האינטרנט: http://www.tradelibrary.co.il

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר     הדפס את המאמר     שלח לחבר 
 קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר: הפצה, הסכם הפצה, הודעה מוקדמת

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    נדל, עו''ד גיל. (08/04/2010).  בית המשפט -מהי הודעה מוקדמת סבירה בטרם ביטולו של הסכם הפצה?. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:10/02/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=65789

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    נדל, עו''ד גיל. "בית המשפט -מהי הודעה מוקדמת סבירה בטרם ביטולו של הסכם הפצה?" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 08/04/2010
    נדלה בתאריך:10/02/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=65789
  •  מאמרים אחרונים מאת עו''ד גיל נדל
       תניית מקום שיפוט בשטר מטען מחייבת בכל מצב? בית המשפט פוסק בעניין
       סימן מסחר דומה עד כדי הטעייה? נדחתה בקשה לקיום דיון נוסף בעליון
       הפחתת מכס הדרגתית? על תחילת נפילתה של דוקטרינת ''קלפי המיקוח''
       שטר מטען ''נקי'' מעיד על מצבו של המטען? בית המשפט פוסק בעניין
       מכונה גרמה לנזק בישראל- האם ניתן לתבוע בארץ את היצרן הזר שלה?
       שמן למאכל או להדלקת נרות? על מחלוקת בין יבואן לרשות המכס
       רכב ביבוא אישי או מסחרי? ניצחון ליבואן במאבק נגד משרד התחבורה
       בניגוד לעמדת המכס: תמציות בקבוקוני רסקיו אינן משקה אלכוהולי
       בית המשפט באנגליה: היכן מסתיימת אחריות מוכר בתנאי CIF ?
       פנל ארגון הסחר העולמי מכריע בסכסוך בין ארה''ב למכסיקו בעניין סימון טונה
       סימן מסחר דומה עד כדי הטעייה? נדחתה בקשה לקיום דיון נוסף בעליון
       מדוע כדאי להגיע להסדר טיעון? על עונשו של סוכן מכס שהורשע בהברחת מכולות
       האם ניתן למנוע יבוא מקביל? על מחלוקת בתחום המגירות
       הסדר טיעון בעבירות מכס - מתי יאומץ על ידי בית המשפט?
       התקבל החוק להגבלת אחריות סוכן מכס לחוב יבואן לרשות הנמלים


     מאמרים אחרונים בקטגוריה דיני חברות
       חיוב נאמן בחובות
       הסכם מייסדים להקמת חברה
       תוקפו של זיכרון דברים
       זכויות עובדים בעת פירוק חברה
       עילת קיפוח המיעוט או (לשעבר) עושק המיעוט
       קיפוח המיעוט - אכיפת בעלי מניות הרוב לרכישת מניות המיעוט
       רואה חשבון אייל אלי השתתף בהשתלמות למנהלים בנושא תפקידי הדירקטור הלכה למעשה
       אלי אייל רואה חשבון משפטן אקטואר מטעם מערכת בתי המשפט בנושא ניהול חקירות חשבונאיות בפירוק
       איך מפרקים חברה
       זכויות עובד בפירוק
       עילות לפירוק חברה
       הסכם רכישה זה א'-ב' של עסק
       מה בין המחאה על דרך השעבוד להמחאה על דרך המכר?
       עובדים עם ספקים חדשים? גבו את עצמכם בהסכם - נילי שץ
       הקמה ורישום חברה בישראל


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה דיני חברות
       הועדה לבחינת קוד ממשל תאגידי (ועדת גושן) - הצהרת מנהלים וכתבי הצבעה
       הסכם שותפות לדוגמא
       הרמת מסך - אחריות דירקטורים בחברות
       שכר הבכירים בחברות הציבוריות - הזירה המשפטית
       הרמת מסך על פי תיקון חוק החברות
       ליסינג, שווי שימוש ומה שביניהם
       זכותו של בעל מניות להחזיק מניותיו בנאמנות
       זכות סירוב ראשונה ברכישת מניות בחברה - דיני תאגידים כינוסים ופירוקים
       חברה בערבון מוגבל מול הרמת המסך ואחריות אישית: רקע ומושגי יסוד
       חברה קבלנית לבנין : הרמת מסך וחיוב אישי בחובות החברה
       עומד לייסד חברה? כדאי לערוך תקנון מפורט
       חובות אגרה לרשם החברות - האם ניתן למחוק?
       אחריות נושאי משרה בתאגיד וההגנות על נושאי משרה
       אתמול מרפאות אריאל, היום קלאבמרקט ? ומה עם הנושים
       הרמת המסך וחבות אישית של בעלי חברה קבלנית לבנין

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה