דף הבית  >>  מיסים  >>  מיסוי מקרקעין הרשם | התחבר

רישום הקונה כבעלים בנכס נדלן אם גם המוכר פשט את הרגל ולא שילם את המסים בגין העסקה, טלי קסלר, עורכת דין 

מאת    [ 17/02/2010 ] [ נצפה 584 פעמים ]
articles.co.il
Loading


רישום הקונה כבעלים בנכס נדל"ן גם אם המוכר פשט את הרגל ולא שילם את המסים בגין העסקה, טלי קסלר, עורכת דין

במקרה אחד - קבוצה של רוכשים קנו דירות מקבלן, שילמו את כל התמורה עבורן ואף קיבלו את החזקה בדירות לפני שנים.

בשנים שחלפו מאז בוצעו העסקאות, הקבלן נקלע לקשיים, פשט את הרגל ולא שילם את המסים שחלים עליו וכתוצאה מכך הקונים לא יכולים להירשם כבעלים של הדירות.

 

במקרה אחר - גב' לוי רכשה לפני שנים רבות קרקע חקלאית בצפון הארץ מאדם פרטי. מספר שנים לאחר העסקה המוכר פשט את הרגל. אמנם שנים רבות חלפו מאז נחתמה עסקת הרכישה של הקרקע ושולמה בגינה כל התמורה, ואף לטובת גב' לוי נרשמה הערת אזהרה, אך רישום הנכס על שם גב' לוי לא הושלם והנכס נותר רשום על שמו של המוכר שבינתיים נפטר.

 

בשני המקרים מסרבות הרשויות - אגף מיסוי מקרקעין ברשות המסים (אשר אחראי על מס שבח, מס מכירה, מס רכישה ומס רכוש), והרשות המקומית / הוועדה המקומית לתכנון ובניה (אשר אחראים על חובות בגין ארנונה, מים, היטל השבחה והיטלים אחרים) לתת לקונים את אישורי המסים הנדרשים לרישום הנכסים על שמם בלשכת רישום המקרקעין (בטאבו).

 

בשני המקרים טוענות הרשויות – אגף מיסוי מקרקעין והרשות המקומית כי המוכרים הותירו חובות, אשר היו אמורים לשלם בעת ביצוע עסקאות המכירה, לפני קריסתם הכלכלית.

מדובר בחובות בגין מס שבח, מס מכירה, היטל השבחה וכיו"ב.

לכן, טוענות הרשויות, אם רוצים הקונים לקבל את אישורי המס הדרושים להם לשם רישום הנכסים על שמם בטאבו, עליהם לשלם את החובות שהותירו המוכרים אצל הרשות!

 

במקרים כגון אלה המתוארים לעיל, נתלות הרשויות, אגף מיסוי מקרקעין והרשות המקומית בסעיפי חוק המשמשים בידיהן כמכשיר יעיל לשם גביית חובות, מכיוון שסעיפי חוק אלה מאפשרים להן, לכאורה, לא לתת את אישורי המסים המבוקשים, כל עוד לא שולמו החובות, ולשלול מהקונים את האפשרות לרשום את הנכסים על שמם.

 

יובהר כי בלי אישורים אלה (אישור מס שבח, אישור מס מכירה, אישור היטל השבחה, המופנים ללשכת רישום המקרקעין – לטאבו) אין הקונים יכולים לרשום את הנכס על שמם.

 

לעניין זה יצוין בתמצית, כי המחוקק אכן העניק לאגף מיסוי מקרקעין יתרונות משמעותיים מכוחה של פקודת המיסים (גביה).

 

במקרים מסוימים, יקבלו חלק מסוגי החובות שגובה אגף מיסוי מקרקעין עדיפות על פני נושים אחרים "רגילים" של פושט הרגל או של החברה בפירוק.

כך למשל, מוקנה דין קדימה לחלק מחובות המס כגון מס רכוש ומס רכישה, הנפרעים מתוך קופת הכינוס, בדרגת נשייה ראשונה (כלומר ראשונים לפני תשלום כל חוב אחר).

 

בפסיקה שניתנה בבית המשפט המחוזי בתל אביב (מפי כבוד השופטת ורדה אלשיך) נקבעו כללים אימתי זכאיות הרשויות לסרב לתת אישורי מסים (ובכך בעצם למנוע מהקונה להירשם כבעלים של המקרקעין) ואימתי הן אינן זכאיות לעשות כך.

שם נקבע כי חוב של מס שבח אינו דומה בהקשר זה לחוב מס רכוש או מס רכישה.

חוב בגין מס השבח אינו חוסה תחת סעיף 11א(1) לפקודת המיסים (גביה), ועל כן, אינו זוכה למעמד זה של "שיעבוד ראשון" על המקרקעין ואינו בדרגת נשייה ראשונה, אלא הוא חוב במעמד של כל חוב "רגיל" אחר.

 

בהקשר זה רשות המסים תקבל כספים מתוך קופת הכינוס באופן יחסי לגובה החוב, בשיעור דומה ליתר הנושים ה"רגילים" של החברה או של פושט הרגל, וזאת בתנאי שהוגשה על ידי רשות המסים תביעת חוב, כנדרש.

 

עוד נקבע שם כי במקרים של פירוק, פשיטת רגל או הקפאת הליכים, בבואו של אגף מיסוי מקרקעין לגבות חוב בגין מס שבח שהתגבש קודם למועד צו הפירוק או הכינוס הוא אינו שונה מיתר הנושים, ובתור שכזה הוא אינו יכול לדרוש כספים מקופת חדלות פירעון בלא לנקוט בהליכים הקבועים בדין – הגשת תביעת חוב.

 

התוצאה של הפסיקה הנ"ל היא שרשות המסים אינה רשאית להיתלות בסעיף 16 לחוק מיסוי מקרקעין, המאפשר לה לא לתת אישור המאפשר רישום הזכויות על שם הקונה בטאבו, בשל חוב של מס שבח של המוכר וזאת במקרה שהמוכר של הנכס הוא פושט רגל או חברה שנקלעה להליכי פירוק או הקפאת הליכים.

 

לסיכום, לקונה של נכס נדל"ן שרכש את הנכס מאדם אשר לאחר העסקה פשט את הרגל או מחברה שלאחר העסקה נקלעה לפירוק או הקפאת הליכים, ואינו יכול לרשום את הזכויות שלו כבעלים בנכס, בגלל חובות של המוכר לרשויות המס יש פתרון!

במסגרת ניהול הליך מתאים מול הרשות המסרבת לתת את האישור הדרוש לרישום הזכויות על שם הקונה, ניתן לחייב את הרשות למסור את האישור ובכך יתאפשר רישום הנכס על שם הקונה.

 

בכל מקרה, עדיף להקדים תרופה למכה ולפני ביצועה של כל עיסקת נדל"ן לדאוג לכלול בהסכם המכר מנגנונים מתאימים אשר יבטיחו שבסופה של העסקה המוכר ישלם את כל המסים המוטלים עליו והקונה יקבל את כל אישורי המסים הדרושים לרישום הזכויות בנכס על שמו.

 

הערה:

רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו.

אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.

 

עורכת דין טלי קסלר הינה שותפה במשרד "רכניץ, קסלר ושות' עורכי דין" העוסק בתחום המשפט המסחרי, נדל"ן ומיסוי מקרקעין www.rk-law.co.il

 

אין לעשות שימוש להפיץ ו/או לשכפל ו/או לצלם מסמך זה ו/או חלקו ללא אישור.

אין לראות באמור במסמך זה כייעוץ ו/או חוות דעת מקצועית כלשהי.

עורכת דין טלי קסלר הינה שותפה במשרד "רכניץ, קסלר ושות' עורכי דין" העוסק בתחום המשפט המסחרי, קבלנות ונדל"ן http://www.rk-law.co.il>

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר     הדפס את המאמר     שלח לחבר 
 קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר: מס שבח, רישום זכויות, אישור מסים, אישור מס, אישורי מסים, אישורי מס, היטל השבחה, רישום בטאבו, לשכת רישום המקרקעין, רשות המסים, אגף מיסוי מקרקעין, רשות המיסים, פושט רגל, פשיטת רגל, קבלן, חברה בפירוק, כינוס נכסים, הקפאת הליכים

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    קסלר, טלי. (17/02/2010).  רישום הקונה כבעלים בנכס נדלן אם גם המוכר פשט את הרגל ולא שילם את המסים בגין העסקה, טלי קסלר, עורכת דין. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:10/02/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=61817

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    קסלר, טלי. "רישום הקונה כבעלים בנכס נדלן אם גם המוכר פשט את הרגל ולא שילם את המסים בגין העסקה, טלי קסלר, עורכת דין" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 17/02/2010
    נדלה בתאריך:10/02/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=61817
  •  מאמרים אחרונים מאת טלי קסלר
       פטור ממס בחלוקת נכסי מקרקעין בין יורשים
       מי זכאי לפטורים או להקלות בתשלום מס רכישה?
       האם מוחזרים המסים ששולמו במקרה שעסקת הנדלן מתבטלת? טלי קסלר, עורכת דין
       רישום הקונה כבעלים בנכס נדלן אם גם המוכר פשט את הרגל ולא שילם את המסים בגין העסקה, טלי קסלר, עורכת דין
       חבות במסים ביחס לנכס שהתקבל במתנה, טלי קסלר, עורכת דין
       חבות במס שבח ביחס לנכס שהתקבל בירושה, טלי קסלר, עורכת דין
       פרוייקט הנדלן נקלע לקשיים? ייזהר קבלן המשנה, טלי קסלר, עורכת דין
       החשיבות של הסכם השיתוף בהתארגנות של קבוצות רכישה, עורכת דין טלי קסלר
       המלכודות הגדולות בקבוצת הרכישה, עורכת דין טלי קסלר ועורך דין טל רכניץ
       תשלום דמי תיווך - מתי? טלי קסלר, עורכת דין
       השכר דירתך בתבונה, עורכת דין טלי קסלר
       על כניסה לשותפות ויציאה ממנה ...
       הסכם הפצה לעומת הסכם סוכנות
       זיכיון או פיתיון ?
       מדוע חשוב הרישום בלשכת רישום המקרקעין (טאבו)? מורה נבוכים, עורכת דין טלי קסלר


     מאמרים אחרונים בקטגוריה מיסוי מקרקעין
       מחוברים ונתיקים לעניין מס רכישה וע מלונות צרפת ירושלים
       היחס שבין שיעור מס היסטורי לרווחים ראויים לחלוקה
       אי התרת דמי פינוי כנגד שבח מקרקעין סעיף 122
       אזרח ישראלי בעל אזרחות ארצות הברית לא העלמת מס פדראלי לא שילמת קנס
       רואה חשבון אלי אייל מנהריה דורש מראש העירייה לבטל גידול באגרת שלטים והקטנת מיסי הארנונה
       תכנון מס: מס סופי של 25 אחוזים בלבד לעולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים שעובדים בישראל
       הגדלת היצע דירות מגורים נקודות בהוראת ביצוע 6 2011
       הסכסוך במשפחת בירן - האם תכנון לקוי של העברת הנכסים לדור הבא?
       היבטי מס בהכנת צוואה של תושב חוץ שיש לו יורשים תושבי ישראל
       סכנת הוצאת שומות לחברות שחילקו דיבידנד מתוך גיוסי אגח
       ניכוי הוצאות מיגון- הטבה לבעלי עסקים ולעוסקים בבית
       דוחות של נאמנות שיש להגיש
       זה הזמן להסדרי מיסוי
       הבחנה בין נאמנות לבין שליחות (חלק ה') - על בסיס הספר נאמנויות ומיסוי נאמנויות
       הבחנה בין נאמנות לבין שליחות (חלק ד') - על בסיס הספר נאמנויות ומיסוי נאמנויות


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה מיסוי מקרקעין
       מיסוי דמי שכירות דירות מגורים
       מס שבח - מקרקעין
       טענת התיישנות כנגד גבייה מנהלית אל ארנונה
       מיסוי רכישת דירה ומיסוי מכירת דירה
       המדריך לדחיית תשלום מס שבח
       עסקאות פינוי - בינוי
       מיסוי דמי שכירות דירות מגורים בארץ ובחו'ל
       ארנונה - המכה ה-11
       ביטול הפטור על השכרת דירות: השכבות החלשות יפסידו
       פריסת מס שבח במכירה - יתרונות ותהיות
       דירת מגורים במתנה משיקולי מס עיזבון: במילכוד מס שבח
       עסקאות מקרקעין והיבטי מס ערך מוסף ומס הכנסה בהן
       מיסוי אופציות במקרקעין
       בניה להשכרה לפי חוק עידוד השקעות הון
       לצאת מגדר איגוד מקרקעין - מדריך כללי

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה