דף הבית  >>  עסקים  >>  פרישה מעבודה הרשם | התחבר

האבדנים הנגרמים כתוצאה מפרישה מעבודה 

מאת    [ 07/12/2006 ] [ נצפה 2280 פעמים ]
articles.co.il
   

   
Loading


במשך שנים רבות בחיינו, תופסת העבודה מקום מרכזי. לא רק מבחינת מספר השעות ביום המוקדשות לה, אלא גם מבחינת המשמעויות הנלוות שיש לה בחיינו: משמעויות פסיכולוגיות, חברתיות וכלכליות. לעיתים קרובות אנו שואפים לחופש ולתחושה שנהיה אדונים לעצמנו ולזמננו כאשר תגיע הפרישה מעבודה. אבל יש לקחת בחשבון שאלמנטים מסוימים המלווים את הפרישה, יכולים לגרום לנו לחוויה של אובדן, המצריכה התמודדות לא קלה והכנה מוקדמת. הפרישה בהחלט יכולה להיתפס כחלון הזדמנויות, אבל עם זאת כדאי לדעת עם אילו סוגים של אובדן נצטרך להתמודד, בבחינת "דע את האוייב".

ערך עצמי - יש אנשים שהתרגלו, מאז שהיו צעירים, לראות את העבודה כדרך העיקרית (ואולי היחידה) לביטוי עצמיותם ועצמאותם. אנשים כאלה רואים בעבודתם מעין "הוכחה לקיומם". הפסקת העבודה הפעילה עלולה לכרסם בזהותם ובתפיסת הערך העצמי שלהם.

כוח - מיומנות או יכולת, ולמעשה כל אחד מהכישורים הבאים לידי ביטוי בעבודה, מעניקים כוח לבעליהם. תחושה של כוח מעוררת בנו סיפוק של כבוד עצמי, והרגשה שאנו זוכים לכבוד מסביבתנו. תחושת הכוח הנוצרת מהשימוש ביכולות שלנו, מעניקה לנו תחושה שאנו שולטים בגורלנו. הפסקת העבודה כרוכה גם בהפסקת השימוש ביכולות מסוימות, ועל כן עשויה לפגוע בתחושת הכוח.

משמעות - רבים מן העובדים שואבים מעבודתם תוכן וטעם לחיים. בהקשר זה, משמעות פירושה הסיבה לקום בבוקר, לצאת מן הבית ולעשות דברים. מי שהמשמעות העיקרית בחייו נשאבת מעבודתו, עלול לגלוש בדרך המובילה לכירסום הדרגתי בגאווה העצמית, בהערכה העצמית, ובתחושת הביטחון העצמי. לכן, עם הפרישה מעבודה יש להגדיר יעדים חדשים שאינם קשורים בעבודה, ואשר משקפים את הרצונות, השאיפות והצרכים האישיים.

שייכות - מקום עבודה ממלא לעיתים תפקיד של קבוצת שייכות, או קבוצת הזדהות. הקבוצה מעניקה הרגשה טובה, חום והגנה לחבריה. אנשים המתמידים שנים רבות באותו מקום עבודה, מפתחים כלפיו רגשות ותחושות חום והזדהות, האופייניים לתחושה כלפי משפחה.

הזדהות - ותק רב במקום עבודה אחד, עשוי ליצור אצל העובד רגשות של הזדהות עם המקום. הדבר בא לידי ביטוי בשמחה על הישגי הארגון, או בדאגה על קשיים שיש לו. גם אלה הם רגשות המאפיינים התייחסות למשפחה, וסיום ההזדהות הזו עשויה לחזק את תחושת האובדן.

קשרים חברתיים - טבעי מאוד ונוח מאוד לפתח קשרים חברתיים בעבודה הנמשכים, לעיתים, גם מעבר לשעות העבודה. הפרישה עשויה להחליש או לסיים קשרים אלה. בנוסף, עם הפרישה מורגש מיד חסרונם של פנים מוכרות, שיחות חולין, והאווירה החברתית שליוותה את העבודה. אובדן זה חמור במיוחד עבור הבודדים שבין הפורשים מעבודה, מכיוון שעבורם מקום העבודה היה היחיד שסיפק את צורכיהם החברתיים.

מעמד - סיום העבודה משנה מיידית את מעמדו של הפורש. בבת אחת, בא הקץ למיקומו בהיררכיה הארגונית, לתפקיד שהוא מילא, ולוותק שלו בעבודה.

תבנית הזמן וההרגלים - עם סיום העבודה, משתנה סדר היום של הפורש באופן מיידי, והשינוי הוא קיצוני. השגרה היומית המוכרת מתקופת העבודה, מפנה מקום למציאות אחרת. במציאות זו, קובע כל אחד לעצמו מה לעשות, כיצד ומתי. כלומר, האחריות לבחירת היעדים וארגון הזמן, המאמץ והפעולות כדי להשיגם, הופכים לאחריותו הבלעדית של הפורש. יש בכך סיכוי למציאת כיוון חדש ומרתק, אך ההסתגלות לתהליך הזה של ארגון זמן עצמאי, דורשת מאמץ ומשמעת עצמית.
ד"ר סוניה בקר פעילה מאז 1978 בהכנה לפרישה. מאז עובדת עם גופים ציבוריים ופרטיים בהכנה וביצוע קורסים וסדנאות לקראת פרישה. במהלך השנים הופיעה פעמים רבות בתוכניות רדיו וטלוויזיה בנושאים שהם מעניינם של בני 50+.
כתבה "לחיות הרבה, לחיות טוב - איכות חיים בגיל מבוגר", שיצא עד כה ב-8 מהדורות, וגם "אינטרנט בקלי קלות, מדריך ידידותי למתחילים ולפוחדים להתחיל"
ד"ר סוניה בקר יזמה, בנתה ומנהלת את האתר http://www.50plus.co.il המספק מגוון של אינפורמציה עדכנית ושירותים מקצועיים לבני 50+.
דוא"ל - msbecker@netvision.net.il
טל/פקס 09-9570858

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר   הדפס את המאמר   שלח לחבר   קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר: פרישה, הכנה לפרישה, גמלאות, יציאה לגמלאות, גמלאים, הגיל השלישי, גיל הזהב, איכות חיים בגיל מבוגר

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    בקר, ד''ר סוניה. (07/12/2006).  האבדנים הנגרמים כתוצאה מפרישה מעבודה. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:27/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=5762

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    בקר, ד''ר סוניה. "האבדנים הנגרמים כתוצאה מפרישה מעבודה" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 07/12/2006
    נדלה בתאריך:27/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=5762

  • הרשם כעת לרשימת התפוצה!
    קבל דיוור אוטומטי של מאמרים חדשים
    בנושאי עסקים
    דואר אלקטרוני:


     מאמרים אחרונים בקטגוריה פרישה מעבודה
       רואה החשבון אלי אייל מכתב המלצה
       פוטרת, התפטרת ממקום עבודתך. עכשיו מה?
       מכונות אוטומיות - הכל מהכל
       אפשר או אי אפשר-לפרק ב'-קריירה-שינוי
       יש לך קרן השתלמות? איך אתה רוצה שהכסף שלך יעבוד... מחר?
       הזדמנות עסקית לפנסיונרים - הכנסה נוספת לפנסיה זה משתלם ?
       השוק ישתנה וכל אחד יכול להרוויח הרבה כסף מעיסוק בנדלן מאת שי ניסים מחברת לי מרשל
       הירהורי פרישה
       דמי אבטלה לחיילים משוחררים
       בחירת קרן פנסיה
       ייעוץ לקראת פרישה מעבודה
       דיווח על תעסוקה של פורש לאחר הפרישה לגמלאות
       פיטורין - לא סוף העולם...
       זכויות וחובות בעת פרישה משירות קבע בצ.ה.ל. - חלק ראשון
       WOW - Where's Our Why ???


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה פרישה מעבודה
       ייעוץ לקראת פרישה מעבודה
       פרישה מעבודה- מהאירועים המשמעותיים בחיי אדם
       הפרישה מהעבודה ? היבטים מדאיגים והיבטים מעודדים
       בחירת קרן פנסיה
       פרישה מעבודה כחלון הזדמנויות
       הכנה לפרישה - התערבות בשעת שינוי
       שלילת פצויי פיטורים
       הרהורים על פרישה מוקדמת - חלק א
       החינוך להישרדות מול שרות ההתמד
       הקשר בין פרישה מוקדמת לעושר מדומה
       האבדנים הנגרמים כתוצאה מפרישה מעבודה
       למען הלגיטימציה של תכניות הכנה לפרישה
       פתרון של WIN-WIN בפיטורין
       הפחתת התלות בעבודה - מיצרנות ליצירתיות
       שוק העבודה האבוד

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    פרסם אצלנו
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה