ב"ה
"וידגו לרוב בקרב הארץ"
כמעט עשור עבדתי כדייג וחשבתי קצת להוקיר טובה ולהכיר תודה על כל השנים הקסומות והנפלאות שעבדתי עם חברי הדייגים וגידלנו ביחד מיליוני דגים .
כידוע ענף המדגה , היינו ברכות הדגים , המאגרים והמדגה המתועש ( גידול דגים בצפיפות בתוך מבנה חממה)
נמצא כבר כמה שנים במצב לא פשוט מול תחרות קשה מחו"ל עלויות גבוהות של מזון הדגים, מחירי החיטה, החלבון והתירס , עלויות החשמל וצריכת המים שבעזרת ה' יהיו הרבה .
השוק התחרותי הסוחרים שמעלים מחירים ומשקיים שמורידים מחירים משאירים את הדייגים במצב של מאזן בעייתי
יש כמה עצות כיצד אפשר לצאת מהמשבר:
ע"י יציבות מחירי הדגים שמכסים את עלויות היצור פלוס רווח כל שהוא לחקלאי (למשל שקל לכל ק"ג דגים שנמכר . החקלאי מקבל בערך חצי מהמחיר שהדג נמכר בחנות היתר לוקח הסוחר ובעל החנות).
גידול מבוקר תוך תאום בין המגדלים איזה דגים וכמה טון לגדל ?
שותפויות בין משקיים לצמצום עלויות היצור מבחינה טכנית (כלים חקלאים, תרופות(לאחר מתן תרופה מחכים כשבועיים עד שמותר לשווק הדג), ומזון בשעת הדחק)
שיתוף ברעיונות ייעול חדשים ומידע אמין לגבי כמויות הדגים ,מחלות, ציפורים, או כל הפתעה אחרת.
עזרה הדדית לוויסות השוק עודף או חוסר של דגים בהתאם למצב בשטח
תקשורת טובה בין המעסיק מנהל השטח והעובדים –לדעת מה קורה?
לדעת מה ואיך עושים ?
תכנון מפורט של השנה והיום.
העלאת שכר לעובדים בשאיפה להגדיל את התפוקה ולמשוך אנשים איכותיים .
צמצום נזקים ברכוש ובתמותות הדגים.
ניצול טוב של משק המים ,החשמל, הדלק, והשמן.
הסוד של הדג הטעים ככול שגדל בתנאים טובים יותר והוא מגיע כמה שיותר טרי ללקוח.
הדייג הוא זה שמכיר הכי טוב את נתוני השטח הגידול של הדגים
מציאת שלוש הנוסחאות ועבודה מקצועית במילוי הנתונים ולנהוג לפיהם
הנוסחה הראשונה מרכזת את כל הנתונים המשפיעים על קצב הגדילה ביחס לשטח הגידול ,צפיפות הביומאסה נתונים על עלויות משתנות (מים, חשמל, מזון, עבודה וכו'), מחירי השוק ותנאי סביבה התוצאה לאחר הכנסת כל הפרמטרים היא כמה דגים עליו לאכלס ומאיזה סוגים כדי לנצל את השטח בצורה האידיאלית לברכה X
הנוסחה השנייה מתחשבת בכל הברכות שבשטח ולוקחת בחשבון את עניין האימון הראשוני המעבר לפיטום לפי קצב הגדילה והשיווק הסופי או העברה למחסנים לשמירת חורף
התוכנה תדע ליעל את המערכת ע"י ניצול מכסימלי של תנאי השטח המים הדרך (דלק)
וכו' ובכך תחסוך לענף עלויות מיותרות ובזבוז משאבים
הנוסחה השלישית היא תוכנה ארצית שתאסוף את כל נתוני השטח מכל המדגים בארץ ותכלית איך לחלק את כמויות הגידול ע"פ צפי שוק ותאמר למי כדאי לגדל כמה ואיזה סוג כדי ליצור מצב לכולם יהיה רווח מכסימלי ויהיה סדר שכולם ייהנו ממנו.
אופציה לשמירת מלאי דגיגים\דגים למקרי חירום של חוסר דגים בשוק
לשכנע ולפרסם שטוב לקנות את דגי הברכות של הארץ (כחול לבן)
ובכך גם להציל את אוכלוסיות הדגים הנכחדות שבים ובאוקיינוס (להימנע מקנייתם)
הדגים גדלים תחת פיקוח עד לצלחת והם בריאים יפים וטעימים.
על העבודה
בתהליך מופלא מצליחים בישראל כבר כמה עשורים לגדל כמויות הולכות וגדלות
של דגי מים מתוקים בתוך הארץ במקומות שהיו יבשה.
"מה טוב לקמים עם שחר , שמחה בליבם..."
בחוץ עדיין חושך וקר אבל עוד מעט יעלו קרני השמש הראשונות בארץ ויאירו את אזור הברכות שליד הירדן.
מיד מתגלה נוף מהמם של ערפילי הבוקר הנפלטים מהמים החמים(10 מעלות) של הברכה לפתחו של יום חדש כמה ציפורים חוצות את השלווה הפסטורלית של העמק והתמונה כולה אומרת זיכרונות מאפריקה.
בתוך כשנתיים הופך הדגיג מלרווה (דג שהרגע בקע מהביצה) 1 ק"ג
וזאת על אף העובדה שבישראל קר בחורף כך שיש דגים שלא גדלים כלל בזמן שבו טמ"פ המים מתחת ל18 מעלות בערך
הצפיפות המומלצת לגידול היא טון לדונם למרות שאפשר יותר זה מגדיל את כמות החמצניות והמזון והמים שתצטרך הבריכה ויש יותר סיכוי להתפרצות מחלות
(כמובן שמלכתחילה אין משווקים דגים חולים או נגועים, זה עלול להחליש ואף לגרום לתמותות בקרב יתר הדגים, ובדיעבד ממוינים בכל מקרה במפעל הדגים ובהשגחת הרבנות).
אין סכנה שמחלות יעברו מדגים לאנשים אלא יש להיזהר מהרעל שנמצא בקוץ המושט למי שרגיש, הרוב אינם רגישים .אבל אם לא רק נדקר אלא נשבר הקוץ, מה שיותר שכיח אצל הבורי , בגוף יש להוציאו בזהירות ובמהירות ואם אי אפשר להוציאו יש לפנות למיון מיד כי ככול שהוא נמצא יותר זמן בגוף המצב רק יחמיר .
הדקירה מסוכנת רק שהדג חי \ טרי ואינו מזיק לאחר הבישול אפייה טיגון וכו'.
הדגים הנפוצים הם המושט (אמנון ואדמונית), קרפיון ואמור, בורי , כסיף,
דגים מיוחדים : רד דראם , באס, דניס, לבראק וברמונדי.
יש גם דגי נוי אבל זה כבר בפעם אחרת.
בדרך כלל מתחילים לעבוד עם שחר ולפעמים קצת לפני כן , יש מצב שבו עליך לספק למשל 3 טון קרפיון טרי לתנובה ת"א ושיהיו שם ב 6:00 בבוקר משמע שצריך לקום באמצע הלילה לשפוך את הדגים במקרה הטוב מבריכת המשלוח למשאית ובמקרה היותר קר להיכנס למים ולנסות לתפוס אותם ישירות מהברכה ולהעמיס אותם בחושך למעלית(מסילה שעליה נוסעת קרונית המכילה כ 150 ק"ג דגים מונעת ע"י דלק או לחץ שמן או חשמל .יש גם מעלית כפות שיתרונה הוא שלא צריך לחכות עד שהקונית תשוב לאחר שעלתה לשפוך תכולתה במיכל )
ומשם למשאית ואז אולי נשאר קצת זמן להתקלח לישון ולקום ליום חדש .
באביב הדגים מטילים ואז ישנם כמה דרכים להפרות אותם קרפיונים ע"י ערבוב ביציות והזרע במכון כמה ימים עד שיגיעו למצב של לרווה ואז לבריכת אימון שיגיע ל10 גרם
מכל נקבה יוצאים מאות אלפים דגיגים לפי גודלה ופוריותה.
הם יעברו עוד הרבה עד שיגיעו לשות וסכנת מחלות , ציפורים(שקנאים קורמוראנים שלדגים וענפות)
וגנבים מחכה להם.
מושטים מתרבים בברכות עפר בלהקות רוויה כ 2 טון למשך תקופה של כ21 יום תלוי בטמ"פ המים ואז מעבירים את ההורים לברכה נוספת להמשך רוויה ושולים את הדגיגים בעזרת רשת כילה לברכת אימון .
בורים מתרבים בים אולי הצליחו גם במכון במעגן מיכאל.
טמ"פ הגידול המומלצת למושטים היא 25-28 מעלות
ובעיקרון כמה שאיכות המים תהיה יותר טובה (מינימום של אמוניה וניטריט וחמצן 9 PPM)
לדגים יהיה יותר טוב. למרות שמושטים סובלים גם 0 PPM חמצן וקרפיונים מחזיקים מעמד גם במים של 8 מעלות
הבעיה הגדולה בדיג בניגוד לענפים אחרים היא שהדיג לא רואה את כל הדגים (כי הם מתחת למים) ולכן קשה לאתר בעיה אלא ע"י לקיחת מדגם שמראה על קצב הגידול ובריאות הדג אך עדיין אין ודאות מוחלטת לכך שמה שנכנס הוא שיצא ואם היה פחת בדרך בזבזו משאבים(חשמל לחמצניות, מזון ,מים וכו') לחינם
לכן חשוב להיות מאד מדויקים בשלב של המעבר מברכת האימון של הדגיג לברכות הפיטום הגדולות והמאגרים
שם ניתן לגדל כמה סוגי דגים ביחד.
בעיית ההטלה הפראית עם של המושט המצוי (קטן ירקרק ולא טעים)
ואם של המושטים עצמם (נקבות שממשיכות להטיל ללא צורך מצד הדייג)
מכניסים את דגי הרד ראם לטפל בהם אבל בדיעבד דגי ההטלה הפראית אינם מגעים לגודל שוק וצורכים מזון וחמצן על חשבון יתר הדגים.
שיווק הדגים נעשה או דרך מפעל שמקבל את הדגים מצנן אותם במים קרים מאוד
ומנקה ואורז או מוכר לסוחרים
או מכירה מהשטח לדוכן ישירות
המדגה המתועש חוסך בעלויות של מים אך צורך הרבה חשמל להפעלת המשאבות שממחזרות את המים במערכת חשוב לנקות כל יום את הדגים המתים ולראות שאין מזון צף (שלא נאכל) והפרשות הדג דברים המביאים לירידה בחמצן ועליה באמוניה (לא מצב טוב לדגים)
יתרון נוסף גידול במשך החורף או לכל הפחות שמירה על הקיים שלא ימות בקרה.
המושט הוא דג טרופי לכן רגיש יותר לקור.
אחת החוויות בענף חוץ מלהאכיל את הדגים ולראות איך שהם גדלים
היא שליית (הוצאת) הדגים מהברכה
על רקע הנוף הציורי של הזריחה יורדים למים בצעדים זהירים מכינים את הציוד : הרשת הברזלים לטליתה הקצ'ר (כף העמסה ) או הסירים ולא לשכוח את הפטיש לנעיצת הברזלים בבוץ
לפעמים מדללים חלק מהדדים כדי לאפשר ליתר הדגים לגדול יותר מהר ואת הגדולים משווקים ולפעמים מרוקנים כמעט את כל המים ומוציאם(מפרקים) את כל הדגים לשיווק או לברכות מחסן .
בברכה יכול להיות 20 –50 טון תלוי בגודלה ובמאגר 200 טון +-
ככול שיש יותר דגים כך נמשך יותר זמן (יום) כמה ימים או שבועות .
וצריך להבין בוץ מהו ומה עומקו וסמיכותו כי על הדייגים למשוך את הרשת אשר בצידה העליון מצופים (פקקים) ובצידה התחתון חבלים שחורים שזורים בטבעות עופרת(עופרות) או מתכת כבדה אחרת
המאמץ רב ולאחר סגירת המעגל סביב הדגים מתחילים להוציא אל הרשת תוך ניעור הדגים לתוכה וצריך להבין את המנטאליות של הרשת איך היא מתנהגת מתחת למים ושלא תתקע בסלע (בולדר) או בזנט ואז משהו צריך לצלול ולשחרר בקיץ זה נחמד בחורף פחות למרות שעובדים עם חליפות צלילה קור זה קור.
יש להקפיד שלו יוצר מצב של חוסר חמצן כי הרי כל הדגים של הברכה נמצאים במקום אחד , הם בסוף תהליך הגידול ולא רק זאת כמעט ואין מים בבריכה שאחרת אי אפשר היה לתפסם .
יש לשים לב לצפיפות הדגים ברשת שלא יכנסו ל"פאניקה" ויאבדו קשקשים
או חלילה יסבלו מחוסר חמצן.
כאשר מסיימים למשוך את העופרת והפקקים תולים את הרשת על הברזלים ועל היונקת(מכונה חשמלית שיונקת את הדגים למיכל מובנה ע"י לחץ אוויר ופולטת אותם למעלה על שולחן המיון) או המעלית מצמצמים כל פעם חלק מהרשת שעכשיו קיבלה צורה מוארכת ומביאים כל פעם קבוצת דגים חדשה להעמסה כמובן שכל התהליך מלווה בלא מעט השפרצות מים ודגים שעפים ומנסים להימלט מעל לרשת ויש להיזהר שלא יכנסו לעין שלך ולא יטפסו בעין הרשת.
מהעמסת הדגים הם עברים מיון אן נשפכים ישירות למיכל (טנק)
ונוסעים עם משאית או טרקטור למפעל(בעמק בית שאן דלי-דג, דג הארץ וכו' ) או בריכת המחסן וממנה בעת הצורך לשוק.
בקיץ הדגים גדלים טוב אך בימי החמסין כאשר יש עננים איון פוטוסינתזה של האצות במים ויש סכנה של ירידת חמצן כי יש עומס של ביומסה של דגים בברכה לכן חשוב לעקוב ובמצב חירום להפעיל חמצניות חירום , להפסיק האכלה להגדיל כניסה של מים טריים (בחממות לפתוח וילונות כדי לקרר) ולהוסיף חמצניות נוספות עם המצב מחריף
החוסר בחמצן נוצר גם בלילה אז צורכות האצות חמצן ולכן רצוי מוקדם ככול האפשר בבוקר למדוד אחוז חמצן בכל הברכות.
לפעמים התפרצות של דפניות יכולה להפוך(להמית את הדגים) מאגר לכן יש לשים עין על כמות היצורים הזעירים הללו ולטפל בהם .
הדגים היא חיה שלא תאמן קודם כל למרות כל מה שהיא עוברת היא לא מוציא הגה מהפה , מילה אחת רעה לא תשמע מהם .
יש להם אינטליגנציה קבוצתית הם מרגישים ע"י השמיעה המפותחת שלהם מה מתרחש מחוץ למים ומגיבים בהתאם (באים לרעש של האוכל ומזהים רעש של כניסת אנשים למים ובורחים)
עבודות התחזוקה תיקון וקשירה של החמצניות , תיקון רשתות תחזוקה של הטרקטורים טיפולים שבועיים תחזוקת מערכת המים והחשמל , ניקוי הברכות מהבוץ וכיסוח קני הסוף ויתר העשבייה שמסביב לברכה, תיקון הדרכים שבין הברכות וסוללות העפר ועוד כהנה וכהנה הוצאות על ציוד, ביטוח נזקי טבע ,כלים ,לבוש וכמובן משכורת.
בניגוד למפעל שאפשר לסגור בשבת או בלילה הדגים (ונשמות הצדיקים שמתגלגלות בהם) צרכים את היחס שלהם 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע כך שהעבודה לא נגמרת לעולם.
יש העושים גדר ערוב תחומים כדי יהיה אפשר לטלטל בשטח מזון ויש שמשתפים גוי שמוסכם עליו לעבוד בשבת ובכל מקרה מצמצמים לפעילות ההכרחית בלבד ומשום צער בע"ח עושים את הנדרש.
אחוות צוות הדייגים היא דבר שאי אפשר לתאר מעין שותפות המאפיינת יחידות מובחרות בצבא :מסירות נפש והומור בשילוב של אוכל טעים כפיצוי על העבודה הפיזית הקשה והמלוכלכת לפעמים.
ע"פ נתוני ארגון מגדלי דגים שווקו בישראל מתחילת 2009 עד תחילת אוגוסט
10137 טונות מכל סוגי הדגים ,פרטים נוספים תמצא באתר:
המאמר מוקדש לחיזוק ענף הדייג והדייגים בא"י, בעמק בית שאן והירדן בפרט
ולחוות ראם הזכורה לטוב.
פינת ההלכה
הלכות ט"ו בשבט האוכל תולעת עובר על חמישה לאוין מן התורה – גמרת פסחים דף כ"ד.
*מתוך ליקוט סגולות שאספתי בנושא לפני כמה שנים
ה' שפתי תפתח ופי יגיר תהילתך – מה רבו מעשיך ה' כולם בחכמה עשית
1. הצלה מוזכר בתנ"ך בספר יונה איך ניצל הנביא ע"י הדג התפלל ממעיו והדג פלט אותו לחוף נינווהשם התנבא והציל את כל העיר . דבר אחר אמרה ידוע היא תאכל דג ביום דג ותינצל מדג ופרושה :תאכל דג ביום ד ג היינו (ד = 4) + (ג = 3 ) סה"כ 7 שהוא היום השביעי שבת קודש, מעין עולם הבא : גאולה ,ותינצל מד"ג שהם דיני גיהינום. רחמנא לצלן. מה דג לא יכול לחיות ללא מים? כך יהודי אינו יכול לחיות ללא תורה!
דג כינוי למשיח ולצדיקים שאין מפריע להם הבלי העולם ושוחים בו כמו דג במים.
2. מזל מסופר שבדור המבול כל העולם חטא כולל החיות למעט נח שעליו נאמר "איש צדיק תמים "ובני ביתו והדגים לכן הם היחידים ששרדו מדור הפלגה על הדגים נכתב שלא שולטת בהם עין הרע למה ? כי אי אפשר לראותם הם מכוסים במים והמים הם משולים לתורה מים חיים ותורת חיים . מה המים שיורדים מהשמים וזורמים למטה כך תורה שניתנה מלמעלה מהר סיני ע"י הקב"ה מגיעה לכל אדם בכל דרגה. דג = גד = מזל . כשם שהמים קדמו לתחילת הבריאה כך גם קדמה התורה לעולם.3. הנהגה אפשר ללמוד הרבה מהתנהגות הדגים למשל הם כל הזמן קולטים : עינם פקוחות תמיד ושמיעתם חדה בהרבה ולמרות זאת אין הם מוציאים הגה מפיהם כך נמנעים מלשון הרע והרי ידוע שחים ומות ביד הלשון. זיכרונם הפרטי קצר כך שאין הם שומרים טינה. אבל הם לומדים ומתחכמים כך שקשה מפעם לפעם לתפוס אותם. השחייה נגד הזרם מסמלת את חיות הדג כך בחיים יש מצבים ומקומות שקיום תורה ומצוות מצריך מסירות נפש עול ממש קשה כמו השחייה במעלה הנחל . כשם שדגים כמהים לכל טיפת מים טריים כך יהודי כמה תודה שיודע רוצה עוד.
4. שפע וברכה בתורה בספר בראשית פרשת ויחי מברך יעקוב את בניו של יוסף אפרים ומנשה
"המלאך הגואל אותי מכל רע יברך את הנערים ויקרא בהם את שמיושם אבותיי אברהם ויצחק וידגו לרוב בקרב הארץ" כלומר שיפרו וירבו כמו הדגים . ברכה זו נאמרה כל לילה בקריאת שמע שעל המיטה ובברכות במוצ"ש.
בנבואת יחזקאל מוזכר "והיה הדגה רבה מאוד" סימן לשפע.
5. כשרות בוויקרא פרשת שמיני ובדברים פרשת ראה הדגים הכשרים הם בעלי סנפיר וקשקשת שהם מותרים למאכל . הסנפיר מנווט והקשקשת מגינה. מלבד מערכת החיסון הטבעית שלו.
6. הצלחה כאשר הדגים במצוקה שאין יותר חמצן במים מה הם עושים ? הם מרימים את הראש למעלה ומחפשים חמצן מהאוויר הדבר לא נשמע אך נראה כאילו הם צועקים לעזרה כך הם כאשר היהודים במצוקה למי צריך לפנות מי יכול להושיע כבשה בין שבעים זאבים ? הרועה של ישראל הוא השם יתברך כאשר פונים אליו אז לא יחסר דבר.
7. נשמה נשמתם של צדיקים מתגלגלות בדגים (מספר הזוהר) איוב י"ב 8 כותב " ויספרו לך דגי הים ..שיד ה'...
גם שמות שנתנו לדגים על שם צדיקים למשל דג סול נקרא דג משה רבנו ובריבוניה היא סולטן אברהים, נסיכת הנילוס יאורן. עובדי הדיג שבמסירות ונפש חפצה יוצאים בבוקר בבוקר לטפל בדגה: בחורף הקר והגשום, ברוח , בבוץ, בקיץ הלוהט ובשמש הקופחת, לשלות, להאכיל, להעביר, לרפא, להפרות, לשלוח, לתחזק ולקבור דגים מתים ר"ל.
8. חכמה סייג לחכמה שתיקה , כאשר לא מדברים אפשר לשמוע ולהקשיב לזולת כך לומדים , מחכימים נותנים כבוד איש לרעהו ומרבים שלום בעולם. דבר נוסף ומרתק הוא התנהגות להקת דגים היא דוגמה מדהימה למופע אחדות שמשקף אינטליגנציה קבוצתית :לאן לשחות באיזה מהירות אשר תורמת רבות לשרידות הלהקה בחיפוש מזון והנצלות מטורפים. השחייה נגד מעידה על חיים. הנביא חבקוק מספר על הבורא "ותעשה אדם כדגי הים.
9. מצווה כתוב בבראשית א' כו' "ויאמר ה' נעשה אדם כצלמנו כדמותנו וירדו בדגת הים"
אם כן מיד לאחר בריאת האדם ממליץ לנו הקב"ה לדוג דגים . אך אין הכוונה לאבד את כל אוכלוסיית הדגים בים
לשם כך חייבים לעודד את ענף גידול חקלאות הדגים בארץ לניצול טוב יותר של המים ושימור הדגה בים הגדול
לזכור את יציאת מצרים בספר במדבר פרשת בהעלותך נאמר " זכרנו את הדגה אשר נאכל במצרים ..."
10.בריאות בגמרא במסכת ברכות מצוין שמאכל דגים קטנים מרפא גוף אדם שלם.
הדג מהוה מקור טוב לחלבון, ומכיל הרבה ויטמינים ומינרלים חשובים המסיעים בחלק גדול מפעולות הגוף .
ויטמין A טוב לעניים, לריאות, לפוריות, לעור לעצמות לצמיחה.
ויטמין B-2 (ניאצין) משפר את חילוף החומרים ומועיל לעור.
ויטמין B-3 (ריבופלאבין) בונה את ההורמונים של יותרת הכליה, בונה את העור ומסיע בחילוף חומרים בגוף.
ויטמין B-6 (פירידוקסין)משפיע על המוח ומערכת העצבים , העור , מערכת העיכול,חילוף חומרים והדם.
ויטמין 12-B מעולה למוח ומערכת העצבים, חילוף חומרים, צמיחה ולדם .
ויטמין D . משתלב עם הורמון בלוטת התריס מסיע לקליטת סידן ואיזונו לבניית העצמות.
ויטמין H (ביוטין) חילוף חומרים, חיוני בפעולת אנזימים רבים, דרוש לפרוק חומצות שומן ופחמימות לאנרגיה.
מינראלים ששומרים על תהליכים תקינים בגוף :
נחושת, מרכיב חיוני בחלבונים ובאנזימים, התפתחות תאי דם אדומים ופיגמנט השיער והעור ,מסיעת לשימוש בוויטמין Cחיונית ליצירת גלוקגן ואלאסטין חלבונים המצויים ברצועות, בדפנות כלי הדם ובריאות. ליצירה ותחזוקה תקינה של עצמות חזקות, לפעילות מערכת העצבים המרכזית.
פלואור : מונע עששת, תורם לחוזק העצמות מרכיב במשחת שיניים ומוסיפים אותו למי השתייה.
ברזל : מרכיב בצבע הדם ההמוגלובין ויצירת מיוגלובין –צבען המאכסן חמצן בשריר והוא מרכיב באנזימים רבים מעורב בקליטת חמצן , הפיכת הסוכר בדם לאנרגיה.
מגנזיום: חיוני ליצירת העצמות והשיניים , העברת אותות עצביים ולהתכווצות השרירים וויסות חום הגוף.
אשלגן: פועל ביחד עם הנתרן בבקרת מאזן המים בגוף, הובלת אותות עצביים, התכווצות שרירים ושמירה על קצב לב תקין, אגירת פחמימות ולפירוקן לאנרגיה.
זרחן: זרחן הוא יסוד חיוני לכל צורות החיים הידועות. ומופיע בכל היצורים החיים. מהווה חלק ממולקולת הDNA והRNA. תאים חיים משתמשים בתרכובת הזרחן ATP על מנת להפיק אנרגיה. פוספוליפידים הם המרכיבים העיקריים של קרום התא.
סלניום : בשילוב עם ויטמין E שומר על גמישות הרקמות בגוף ובכך מאט את תהליך ההזדקנות . מגביר את הסיבולת ע"י שיפור אספקת החמצן ללב. מגן נגד לחץ דם גבוה . מונע התקרשות לא תקינה של דם בעורקיים ובכך מפחית את הסיכוי לאירוע מוחי או התקף לב. גירוי התכווצות הרחם בהריון.
נתרן : מאזן המים בגוף, הולכת אותות עצביים והתכווצות השרירים שמירת קצב לב תקין אבץ : תפקיד חשוב בפעילותם של יותר מ 200 אנזימים חיוני ליצור חלבונים וחומצות גרעין . מעורב בתפקוד הורמון אינסולין וניצול פחמימות . דרוש לוויסות קצב תקין של צמיחה, להתפתחות אברי הרבייה. לתפקוד תקין של בלוטת הערמונית ולריפוי פצעים וכוויות. משמש לריפוי בעיות עור וטחורים. ליצור טיפות עניים סידן: המינרל שנמצא בגוף בכמות הגדולות ביותר מהווה 90 אחוז מהחומר הקשה בעצמות ,בשיניים יצירה ותחזוקהמסייע לקרישת דם, להעברת אותות עצביים והתכווצות שרירים .
יוד : חיוני ליצירת הורמון בלוטת התריס, המווסת את ייצור האנרגיה בגוף, ממריץ צמיחה והתפתחות ומסיע לשרפת עודפי שומןאומגה 3 : חומצות השומן מקבוצת אומגה–3 הכרחיות לתפקוד האופטימלי של כל תא בגופנו. אצל רוב האנשים, הגוף מסוגל לסנתז בכבד את EPA ואת DHA מחומצה אלפא-לינולנית. הגוף האנושי אינו מסוגל לייצר חומצה אלפא-לינולנית תפקידן העיקרי של חומצות אומגה-3 הוא לשמור על גמישות נכונה של קרומי התאים (מוזאיקה נוזלית),כך שכל הקולטנים של התא יוכלו לפעול בקליטה והעברה של מסרים בצורה תקינה. נמצאת בדגי מים קרים. קלוריות ל 100 גרם 130 – 300 ומכיל מעט כולסטרול .
מתוך המילון הקלורי המלא סופרים קלוריות ספר "תרופות המדריך השלם" , ויקפדיה , התורה והתלמוד.
דגים מומלצים: אמנון , קרפיון, בורי ,כסיף, מוסר, באס, פורל , ברמונדי, רוקי ואדמונית שהם הטריים ביותר היישר מברכות הדגים בישראל
"טוב לדוג בעד ארצנו"
מחכים ומצפים לסעודת משיח שבה נאכל את שור הבר, הלוויתן והיין המשומר וכמובן נשמע ונתענג מדברי תורה.
המשך– רקע מהעבודה
בתחילת 2010 התחלתי לעבוד כנאמן כשרות במפעל דגים בעמק
יותם יהונתן http://gallerya0.tripod.com
>מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי
|
כלים שימושיים למאמר: |



