דף הבית  >>  חברה ומדינה  >>  פוליטיקה הרשם | התחבר

אחריותם האישית והקולקטיבית של הפוליטיקאים 

מאת    [ 04/09/2009 ] [ נצפה 626 פעמים ]
articles.co.il
   

   
Loading


 

אחריותם האישית והקולקטיבית  של הפוליטיקאים  /  נמרוד נוי

5/9/2009

הפוליטיקאים בישראל אינם קוראים נכון את המצב, אינם מזהים את עוצמת חומרתו, אינם מבינים את גודל אחריותם לו ואינם מתרוממים לגודל העשייה הנדרשת. בולטת במיוחד העדרותה של תחושת האחריות האישית והקולקטיבית שצריכה ללוותם.  

לו ניתן היה להגיש תביעה יצוגית כלפיהם, בגין אי מילוי תפקידם כראוי, קרוב לודאי שמרבית הפוליטיקאים היו נשלחים כבר מזמן לביתם. התפיסה הנאיבית של המחוקק - המסרב להכיר במפלגות בישראל ארגונים לכל עניין ודבר, החייבים לפעול על פי אמות מידה מקובלים של התנהלות ראויה - היא העומדת ביסוד הדברים הלא טובים שקוראים לנו היום במערכת הפוליטית בישראל. ככך, אנו הדים להתפתחותן של שתי תופעות חמורות ביותר בחיינו הפוליטיים: (1) אינפנטליזציה של המערכת הפוליטית ואנרכיה רבה בה; (2) בריחת הפוליטיקאים מאחרויות תוך שימוש נלוז בטענה הלא רצינית כי ביום הבחירות הבוחר יעניש את מי שלא פעל כראוי. מיותר להגיד עד כמה ערך האחריות מרכזי בחיינו. בלעדיו אין חיים אנושיים. היהדות נתנה את דעתה על כך והחברה כולה מושתתת על עקרון זה.

עו"ד והמשפטן פרופסור יוסף גרוס - מומחה לחוק החברות ולעניין הממשל התאגידי - קובע, באשר לחבותם של נושאי המשרה הבכירה בארגון הכלכלי הציבורי, כי המחוקק איננו מסתפק עוד בשיקול דעתם הסביר כנדרש מהם כאנשים רגילים, והוא מדגיש את מחויבותם לשיקול דעת מקצועי ברמה גבוהה. כשמדובר במערכת הפוליטית ובקיום חיים פוליטיים אמיתיים ואיכותיים במדינה, אנו סובלים מהעדר מוחלט של שיקול דעת מקצועי מצד הפוליטיקאים.

למעשה אין כיום חיים פוליטיים אמיתיים במדינה. הפוליטיקאים הלאימו את המערכת הפוליטית ולא נותר ממנה דבר. אין תורה, אין הגות ואין כל מחשבה העוסקים במושג הנקרא פוליטיקה ובאורגן הנקרא מפלגה. הכל מתנקז לעיסוק בענייני המדינה. זו תחנת המסתור של הפוליטיקאים, קרנות המזבח בהם הם נאחזים במנוסתם מאחריותם הפוליטית. לזאת הם קוראים פוליטיקה ותו לא. אדמה חרוכה וזה כל מה שנשתייר מרעיון הגדול של פיתוח עוצמה של חיים דמוקרטיים במדינה, של שיתוף הרבים ושל מתן עדיפות לתבונה הקולקטיבית.

עד גבול מסויים אפשר להיות סלחנים כלפי נציגנו הנבחרים לאור העובדה שלחולשת המערכת הפוליטית בישראל אבות רבים ושורשים היסטוריים עמוקים שהם אינם אחראים להיווצרותם. אך כשאנו עוסקים במציאת פתרונות כאן ועכשיו אנו מזהים בפוליטיקאים כקבוצה את המוקד העיקרי שביסוד חולשת המערכת הפוליטית. אחריותם זועקת לשמיים. עליהם להתמודד עם חולשת המערכת הפוליטית - המייצרת כיום למדינת ישראל הפסדים עצומים שהם כבר מזמן בעלי משמעות אסטרטגית הפוגעת באושיות חיינו כאן - והם אינם עושים זאת.

כשהמדינה בלעה את הפוליטיקה אל תוככי רחמה החם והגדול והעלימה אותה, וכאשר המפלגות קיימות אך ורק כפלטפורמות שדופות, רדודות ועלובות של חמורים שכל תפקידן הוא להריץ את הפוליטיקאים לכנסת ומעבר לכך הן אינן נחשבות כלל כארגונים - במצב עניינים זה כמעט ואין כל משמעות למושג אחריות פוליטית של הפוליטיקאים. באפס הזה ובכלום הזה גם האחריות שווה לאפס. ככך למשל, יושבת ראש מפלגת קדימה יכולה לעשות כמעט ככל העולה על רוחה במפלגה. ככך, אין מחויבות לשקיפות ואין ועדות איתור לבעלי תפקידים בכירים במטה המפלגה. ככך, אין מוסדות המתפקדים כראוי ואין תהליכי עבודה ודרכי התנהלות ראויים בכל מימדיה של המפלגה. אנרכיה, אנרכיה ועוד פעם אנרכיה זו התוצאה של הדברים כיום במדינה באשר לפוליטיקה.

ברור מעליו שבמצב עניינים זה לא יכולות להיווצר כל תפוקות טובת לעם ישראל. פוליטיקאים שאינם מתפקידים כראוי במערכת הפוליטית לא יתפקדו כראוי גם בשמשם בתפקידים חשובים בניהול המדינה. זה חייב להיות חד וברור לכולנו ובל נשלה את עצמנו בעניין זה. מי שאינו יודע לעבוד עם אנשים, אינו מבין דבר וחצי דבר בניהול ובהתנהלות, ואינו אמון על תהליכי עבודה איכותיים, מי תוקע לידנו שיוכל להיות שר איכותי וראש ממשלה טוב וראוי בישראל. לא פלא שהגענו עד הלום. לא פלא שכך נראים חיינו הציבוריים, ולא פלא שניצבת מולנו כיום ערימת הפסדים עצומה המאיימת על חוסנה של המדינה.

 

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר   הדפס את המאמר   שלח לחבר   קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר: המערכת הפוליטית, הפוליטיקאים, מפלגת קדימה, ציפי ליבני, דמקורטיה, התנהלות, ניהול,

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    נוי, נמרוד. (04/09/2009).  אחריותם האישית והקולקטיבית של הפוליטיקאים. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:27/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=48054

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    נוי, נמרוד. "אחריותם האישית והקולקטיבית של הפוליטיקאים" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 04/09/2009
    נדלה בתאריך:27/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=48054

  • הרשם כעת לרשימת התפוצה!
    קבל דיוור אוטומטי של מאמרים חדשים
    בנושאי חברה ומדינה
    דואר אלקטרוני:

     מאמרים אחרונים מאת נמרוד נוי
       קדימה: אותה הגברת בשינוי אדרת
       הפריימריז בקדימה: משתה הסיום של הניסיון החשוב הזה שכשל
       הפריימריז בקדימה: עמדה אישית
       הפריימריז בקדימה: מנהיגות איננה נקבעת בפריימריז
       קדימה - ימים עצובים
       קדימה: הונאה עצמית
       מפלגת קדימה - הכרזה על מצב חירום
       'קדימה' - אין עם מי לדבר
       זו לא הקופה שנשדדה אלא האמון שנשדד כאן לנגד עיננו
       מפלגת קדימה - להרוג את השליח
       מפלגת קדימה - דמדומים ושקיעה
       מפלגת קדימה - היום שאחרי
       פריימריז בקדימה - פתרון ביניים קונסטרוקטיבי להצלת המפלגה
       א מ ר ת י ל כ ם, א מ ר ת י
       האם הפוליטיקה היא פרופסיה


     מאמרים אחרונים בקטגוריה פוליטיקה
       חשבון פשוט
       קדימה - יוק
       אראל מרגלית חושב מחוץ לקופסה
       קדימה: אותה הגברת בשינוי אדרת
       ואחרון, אחרון חביב...........בני בגין
       ציפי לבני
       הלאומנות הערבית ומעמדה של ארץ ישראל.
       למה אנו לומדים היסטוריה?
       פסח ומימונה - המדריך לפוליטיקאי
       צדדיה האחרים של הכנסת
       הערות בלתי שפויות על מצב שפוי לגמרי
       מזל וברכה
       מחזה האבסורד (נכתב באוקטובר 2011)
       הפריימריז בקדימה: משתה הסיום של הניסיון החשוב הזה שכשל
       ליאיר לפיד ולמצטרפים החדשים - ברוכים הבאים!


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה פוליטיקה
       משל - הארנב והצב
       ספר הג'ונגל
       מה באמת קרה ל''אמצעים המיוחדים'' במלחמת יום כיפור
       לוי אשכול
       מערכת הבריאות- מקרה בוחן להיחלשות המוסדות במערכת הפוליטית בישראל
       מנהיגות וניהול משברים על פי רודי ג'וליאני
       אופירה נבון
       הרווח המשולש שבגידול זיתים
       יצאת צדיק
       חוזרים בשאלה
       דור הנפלים
       כיצד למפות התנהגות בוחרים באופן מדוייק
       קונספירציה והסתה
       קרל פון קלאוזביץ
       הנושא העדתי מת-נסיונות להחיותו במערכת הבחירות נדונים לכישלון

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    פרסם אצלנו
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה