ההפסדים מני"ע שנוצרו כתוצאה מהירידות, עשויים ליצור עדיפות להשקעה בקרנות השקליות (אלה הפטורות ממס) על פני הפקדונות, לאור היכולת לקזז הפסדים ולהשיג כתוצאה מכך תשואה נטו השווה לתשואה ברוטו.
מספר מילים בקשר ליחס בין השקעה בקרנות שקליות לבין השקעה בפקדונות שקליים:
יועצי ההשקעות בבנק הסבירו לא אחת ללקוחות המחפשים אפיק השקעה בטוח לסכומים לא גבוהים, כי במקום לקבל את הריביות הנמוכות על פקדונות, יוכלו להשיג בקרן ריביות הניתנות להפקדות גדולות בהרבה - לאור העובדה שהקרן משקיעה בסכומים של מיליוני שקלים רבים.
על אף ההגיון הנשמע מבטיח, להשקעה בקרנות השקליות מספר חסרונות עיקריים, שלא תמיד הודגשו ע"י יועצי ההשקעות בבנק מסיבות שניתן לנחש (בייחוד כשהקרן המוצעת היתה במקרה זו של הבנק עצמו):
ראשית - דמי הניהול של הקרן - אכן הקרן תשיג תשואה טובה יותר מהמשקיע לאור גובה הסכומים שהיא מנהלת, אולם מתשואה זו יש לנכות את דמי הניהול של הקרן, העומדים בד"כ על 0.5% עד 1% לשנה. לעיתים יש להוסיף לכך גם עלות נוספת לקרן והיא של הפער בין שער הקניה ושער המכירה (אם כי בד"כ בקרנות השקליות אין הפרשים כאלה).
שנית - העמלות לבנק. החזקה בקרנות כרוכה בדמי משמרת ני"ע (או "דמי ניהול חשבון ני"ע" כפי שהם מכונים בחלק מהבנקים) העומדים לפי התעריפון על עד 0.5% לשנה. גם אלה עשויים להקטין באופן משמעותי את התשואה (בייחוד בסביבת ריבית נמוכה).
שלישית - יש לזכור תמיד כי הריביות המצוטטות בבנקים על פקדונות, אינן בהכרח משקפות. עם קצת מיקוח ניתן להשיג ריביות טובות בהרבה, בייחוד ביחס לסכומים גדולים. מכאן שגם נקודת ההשוואה הבסיסית בין הפקדונות ובין הקרנות איננה בהכרח זו שהציג הפקיד בבנק.
לאור כל אלה ומסיבות נוספות, ההשקעה בקרנות השקליות לא הניבה במרביתם המכרעת של המקרים תשואה עודפת על השקעה בפקדונות שקליים, ובד"כ הניבה אף תשואה נמוכה יותר.
הירידות האחרונות בבורסות עשויות להפוך את התמונה מבחינת שיקולי הכדאיות:
משקיעים (יחידים וחברות) שספגו הפסדים במסגרת ירידות השערים לא יוכלו לקזז את ההפסדים כנגד ריבית על פקדונות. אם וככל שהכסף יושקע בפקדונות שקליים, ישולם מס בשיעור של 15% על הריבית (31% ביחס לחברה), וזאת על אף קיומם במקביל של הפסדים לצורך מס.
לעומת זאת אם ההשקעה תיעשה בקרנות שקליות פטורות ממס (ברמת הקרן), רווחים ממכירת הקרנות בידי המשקיע יקוזזו כנגד ההפסדים הקיימים וכתוצאה מכך לא ישולם מס.
ליתרון זה ניתן להוסיף יתרונות נוספים כלליים של הקרנות השקליות, והם הנזילות הגבוהה המאפשרת מכירה בכל יום מסחר (לעומת נזילות מוגבלת בלבד בפקדונות), וכן דחיית המס הכללית הגלומה ביחס למכירות ורכישות המתבצעות ע"י הקרן עצמה (בקרנות פטורות).
חלופה נוספת לפקדונות של השקעה סולידית המאפשרת קיזוז ההפסדים היא השקעה במק"מ (או אג"ח מדינה) - שכן בהתאם לחוק ניתן לקזז את הפסדי ההון גם כנגד ריבית על ני"ע. עם זאת, ככל שמדובר בהשקעה לתקופה קצרה (מספר חודשים בודדים), עמלות הרכישה והמכירה של המק"מ או האג"ח בתוספת עמלת משמרת ניירות הערך עשויים לפגוע בתשואה באופן משמעותי ביותר ולהפוך את ההשקעה לבלתי כדאית.
חשוב להדגיש כי בכל מקרה ההפסדים מניירות הערך אינם הולכים לאיבוד והם נשמרים בערכם הנומינלי לקיזוז בעתיד כנגד רווחים מני"ע (או ריבית או דיבידנד מני"ע). מכאן, שאם וככל שצפוי מימוש רווחים ממקורות אחרים בעתיד הקרוב, מצטמצם היתרון היחסי שהוצג לעיל של ההשקעה בקרנות על פני הפקדונות. לעומת זאת, אם וככל שהצפי הוא שההפסדים לא יקוזזו בעתיד הנראה לעין, ובייחוד למי שמחפש השקעה בסיכון נמוך לתקופה קצרה יחסית ובנזילות גבוהה - הקרנות השקליות הופכות כיום לאפיק השקעה אטרקטיבי.
דר' אברהם אלתר, עו"ד avi@altertax.co.il
ניר הורנשטיין, עו"ד
משרד דר' א. אלתר ושות' - ייעוץ בנושאי מיסים www.altertax.co.il
מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי
|
כלים שימושיים למאמר: |



