דף הבית  >>  חינוך ולימודים  >>  חינוך ילדים הרשם | התחבר

שילוח הקן וכיבוד אב ואם 

מאת    [ 26/06/2009 ] [ נצפה 2224 פעמים ]
articles.co.il
   

   
Loading


מדוע דווקא שתי מצוות אלו מדגישות בסופן- התכלית, אם תעשה...אז.. אריכות ימים - וייטב לך.
שילוח הקן - מצוה מעניינת ומרתקת, שילוח הקן מחנך את האדם למידת הרחמים והחסד, מי שמסוגל לקיים מצוה זו תבוא עליו ברכה. לעתים, בחיינו , לא די לקיים כל עשייה אם היא כלולה במחקר ויש בה הגיון, חסד צדקה ורחמים, לחוס על האחר, אפילו על בעלי חיים כציפור, יש בזה מידה נפלאה הקיימת באדם. לכן, חינוך האדם, הקניית הרגלים בו כדי שאופיו , התנהגותו תשתנה, יש צורך בקיום מצוות קלות מאוד, כדי שנדע שמעשינו הטובים תלויים גם בדברים קטנים, השכר הנפלא והאדיר של "וייטב לך" ושל אריכות ימים קיים ונמדד בעיקרו במצוות שילוח הקן. מצווה בו אדם מכבד את האחר- במקרה זה אפילו ציפור קטנה הנמצאת בקן.
מידת הרחמים- שלא לצער האם על הבנים, היא תשובה עקרונית ומהותית גם בבעלי חיים. אם מידה זו תהא מופנמת בתוכו של האדם כלפי בעלי חיים, כלפי ציפור קטנה, הרי התנהגותו כלפי חבריו, ידידו, אנשים בעלמא וכמובן משפחתו תהא כולה מכובדת, מתחשבת ומלאה ברחמים ובחסד.

הרש"ר הירש בפירושו "בחורב" מדגיש כי לשילוח הקן יש פן חינוכי מובהק. אומנם מותר לו לאדם לקחת הציפור להנאתו, אך מוטלת עליו הכובה לכבד את הבריאה, יש לך זכות לקחת בעל חיים לעצמך , אך אם תמצא אותה עובדת עבודתה, שלשמה נבראה, או אז עליך לכבד אותה בתור "עבד ה'". תוכל לשאת אותה בידך כדי להבליט זכותך עליה, אך שלחנה לחופשי כדי לכבד עבודת ה'. אם האדם יכבד בעלי חיים בעבודתם, הרי הוא ילמד לכבד אנשים.
כאשר האדם יהא ספוג במידה גדושה של כבוד יחס ורחמים הרי הוא יחוש באושר ובאריכות ימים.
חוק נפלא זה דומה לכיבוד אב ואם. גם מצווה זו נובעת מהערכתך את פועלם למלא תכלית הקיום האנושי. אנו רואים שילוב נפלא וחשיבות עצומה לאינטליגנציה הרגשית- התורה מדגישה מאוד את מידותיו של האדם הקשורות רובן ככולן לרגש. ההנהגות שלנו הנובעת מרגשות חיוביים הולמים ויעילים בונה תשתית נפלאה, יסוד מוצק וחזק שעליו ניתן לבנות בניינים ענקיים עצומים ומרתקים שיש בהם חכמה, בינה ודעת, בנינים שהשכל טמון בהם. כאשר השכל, החוכמה מגיעה לאדם שיש בו מידות טובות, שהוא ספוג ברגשות של רחמים וחסד או אז הקליטה, הספיגה וההטמעה של החכמה הנלמדת מבחוץ תהא איתנה ומוצקה יותר. התורה מציינת כי התנהגות אנושית זו של שילוח הקן ושל כיבוד אב ואם- תוסיף לך טוב "וייטב לך" ואריכות ימים "למען יאריכון ימיך".




הוגי המוסר היהודי טענו כי האדם ביסודו יצור אנוכי, אגואיסט, הדואג קודם כל לצרכיו האישיים. זוהי תכונה אנושית בסיסית המאפשרת לאדם קיום והישרדות בעולם. מידת החסד אותה אנו לומדים בשפע בתורתנו מאז אברהם אבינו הינה תכונה נרכשת, למרות שגרעינה


הבסיסי מצוי בלב, נדרש האדם לפתח בו מאמצי רוח כדי לעמול על תכונה זו להשקיע מאמץ,ללטש התכונה ולהופכה לטבע שני הטמון בתוכו.
כמובן שדרושה מידה מסוימת של אנוכיות שתישאר באדם, כדי שהוא במעשיו בחשיבתו , במוחו, יעשה כל מאמץ כדי להשכיל, ללמוד וללמד, כדי לעשות בהמשך דברים טובים וחכמים עליו להשקיע בעצמו וביכולתו. אך השילוב חשוב, פיתוח האני, העצמי בצד ההתחשבות בזולת.

מעניין שהכרת הטוב היא תכונה הטבועה יותר באופיו של האדם ואף באופיים של כל יצור בעולם. לעתים החיה הטורפת תגונן על אדם שהציל אותה. כל אחד יודע נאמנותם של כלב או חתול למזין אותם ולמלטפם. אדם החי בג'ונגל ללא לימוד, באין תרבות של ציביליזציה מקונן בליבו רגש טבעי ומבורך זה של הכרת הטוב. התורה מדגישה בפרשת כי תצא כי אדם שניטל ממנו רגש זה של הטוב המתעלם ממצוקות האחר, נקרא בפי התורה נבל.
שכתוב בדברים לב, ו "עם נבל ולא חכם" ששכחו הטוב שעשה להם- כפי שמצטט הרמב"ן.
לכן, תכונות הרחמים, החסד, הכרת הטוב צריכות להיות מופנמות בתוכנו. יש לפתחם ולהנחותם גם כלפי דומם, ולא רק כלפי אדם אחר או בעלי חיים כמו קן הציפור. משה רבנו לא הכה על היאור הדומם שהצילו.
הייתכן שהדומם מרגיש? לא, אך על התכונות יש לעמול כדי להקנותם, מבהיר הרב דסלר במכתב מאליהו, שהרי מידות האדם מושפעות ונפעלות על פי הרגש ולא רק על פי השכל. כאשר לא מכירים טובה לדומם שממנו נהנים, נפגע הרגש שבאדם, שאז הרגש לא הופעל על ידי השכל וההגיון, כאשר הרגש נפגע, הוא משפיע ישירות על המידות.
אם בדומם מתייחסת התורה בחיוב ובאנושיות, בודאי שעלינו לפעול באסרטיביות מעולה כלפי החי. כאמור שילוח הקן וכיבוד הורים מהווים ביצוע הלכה למעשה של תכונה מופנמת בתוכו של האדם. כאשר החסד והרחמים מצויים בכל נימי נפשו של האדם מן הציפור שבקן הרחוקה ממך ועד לקרוב ביותר אליך- אב ואם. הרי הם יהוו מנוף לקיומם של מצוות נוספות שבין אדם לחברו, מצוות המעוגנות באמונה ובתות ישראל.
למען ייטב לך ואריכות ימיך יהוו פרס ואתגר לכל אדם להיות יותר טוב, אנושי שמח ומתחשב באחר. שימוש בכלים אלה יהפכו את עולמנו לטוב יותר, איכותי ונפלא. - תואר ראשון ושני במדעי הטבע-ביולוגיה

- תואר שלישי בחינוך במנהיגות

משרות במשרד החינוך:
- 3 שנים מפקח על מדעי הטבע
- 12 שנים מפקח כולל
- 10 שנים מפקח מחוזי

בכל תחום פיתח מנהלים כמנהיגים, אשר הגיעו להישגים הטובים בארץ באזורם

ב6 שנים האחרונות מרכז את הקורס המכשיר מנהלים בבר אילן, וכמובן מלמד חינוך ומנהיגות באוניברסיטה ובעוד 3 מכללות.

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר   הדפס את המאמר   שלח לחבר   קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר: כיבוד אב ואם, שילוח הקן

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    שרמן, ד''ר יחיאל. (26/06/2009).  שילוח הקן וכיבוד אב ואם. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=43023

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    שרמן, ד''ר יחיאל. "שילוח הקן וכיבוד אב ואם" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 26/06/2009
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=43023

  • הרשם כעת לרשימת התפוצה!
    קבל דיוור אוטומטי של מאמרים חדשים
    בנושאי חינוך ולימודים
    דואר אלקטרוני:

     מאמרים אחרונים מאת ד''ר יחיאל שרמן
       ארגון וסדר חשובים בהצלחה
       התנהגות האדם חשובה ועקרונית
       מהו דיבור נכון ואיכותי?
       חשיבות האור-היום
       חלומות יוסף
       מהי מידת חסד איכותית לעומת מידת סדום
       האמונה בקב''ה והאמונה בעצמי
       השקעה בהון האנושי - הגורם להצלחה
       לטפס על האוורסט שמעבר לאוורסט
       ערבות הדדית אהבה ואחריות -קודים חשובים במנהיגות
       ברכת - הבנים
       הכרת הטוב
       התאמת הדרך למטען הרוחני
       ארבע לשונות גאולה
       קשיים מהווים מנוף להצלחה


     מאמרים אחרונים בקטגוריה חינוך ילדים
       גיל המרי הראשון- הפתרון
       גיל המרי הראשון - מקור הבעיה
       בגרויות
       הכנת שיעורים - לא העסק שלך, בהכרח
       איך ניתן להצליח במתמטיקה?
       על הורות ומיקרו-ניהול (micromanging)
       איך לבחור הפעלה מתאימה למסיבת הסיום בגן או בכיתות היסוד?
       מה לעשות עם הילדים בלג בעומר רעיונות לפעילות לילדים
       ציור דמות אדם - אסטרטגיה להתפתחות קוגנטיבית אצל ילדים צעירים באמצעות תיווך הורים
       אסור
       10 טיפים לבחירה נכונה של מורה פרטי לילדך
       הכל מתחיל בחינוך
       עבודה בקיץ בארצות הברית
       פשוט לשאול
       על החינוך לגיל הרך בעיר רמת-גן


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה חינוך ילדים
       חיזוק דימוי עצמי אצל ילדים
       יחסים חברתיים של ילדים בבית ספר יסודי
       חשבון בגיל הרך
       התפרצויות זעם אצל ילדים ונוער
       המשחק אצל ילדים
       הורים מציבים גבולות לילדיהם
       כיצד ניתן להפוך את השעה הפרטנית לנכס חינוכי?
       אוריינות בגן ילדים
       התפתחות אוצר המילים של הילד - למידה של צבעים
       הסתגלות לגן בימים הראשונים
       מוכנות לכיתה א - היכולות הנדרשות מילדינו העומדים להיכנס לבית הספר
       ''לעלות או לא לעלות'' - זו השאלה! מוכנות ובשלות לכיתה א'- כיצד יודעים מתי? האם הילד מוכן לבית הספר? משמעות המעבר מגן הילדים לכיתה א'
       האשמה והדאגה שני קטבים מנוגדים
       דו לשוניות - יתרונות וחסרונות של למידת שתי שפות
       המקל והגזר - שיטת חנוך

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    פרסם אצלנו
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה