אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) eli-doron@taxlawyers.co.il
בבית המשפט העליון התברר ערעורם של בעל ואשה, אשר משכנו את דירתם לטובת הבנק אצלו התנהל חשבונה העסקי של החברה בה עבד המערער (ע"א 6799/02 משולם ואח´ נ´ בנק המזרחי המאוחד בע"מ).
בגין מישכון הדירה של המערערים קיבלה החברה אשראי נוסף מאת הבנק. מספר חודשים לאחר שמישכנו המערערים את דירתם לטובת הבנק, הפסיקה החברה את פעילותה לאחר שנקלעה לחובות כבדים והבנק החל במימוש המשכנתא.
המערערים טענו, כי הבנק לא הסביר להם את משמעות המשכנתא ואת תוצאותיה האפשריות, נוכח חובותיה של החברה לבנק, שכן לו היה עושה כן, לא היו משעבדים לטובת הבנק את הדירה היחידה שבבעלותם. בכך, טענו המערערים, הפר הבנק את חובותיו כלפיהם כערבים ונהג במרמה ובחוסר תום לב.
בית המשפט העליון הזכיר בפסק דינו את ההלכה, לפיה אדם החותם על מסמך מוחזק כמי שקרא והבין את תוכנו וכי חתם עליו לאות הסכמתו, בייחוד כאשר מדובר במסמך מהותי ביחס לנכסיו, דוגמת שטר משכנתא.
על המבקש לסתור חזקה זו להוכיח את גרסתו בראיות פוזיטיביות. בשטר המשכנתא צוין, כי המערערים חתמו על השטר מרצונם בפני רשם המקרקעין, לאחר שזה הסביר להם את מהות העסקה אותה הם עומדים לבצע ואת התוצאות המשפטיות הנובעות ממנה, ולאחר ששוכנע כי הדברים הובנו על ידם כראוי.
בהתייחס לטענת המערערים כי הבנק הפר את חובות הגילוי והנאמנות כלפיהם, מציין בית המשפט העליון, כי אכן, הבנק נושא כלפי ערבים בחובות מיוחדות מכוח סעיף 17א לחוק הבנקאות (שירות ללקוח), התשמ"א-1981, וזאת בנוסף לחובות הכלליות החלות על הבנק מכוח חוק החוזים (חובת תום הלב) ודיני הנזיקין, ואולם, במקרה הנדון, הבנק לא הפר כלפי המערערים איזו מן החובות המוטלות עליו.
המערערים ידעו שהמשכנתא נרשמת לצורך מתן אשראי לחברה והם לא התייעצו עם איש בטרם חתמו על שטר המשכנתא, לא לקחו עותקים מן המסמכים על מנת לעיין בהם ולשקול את הדברים ולמעשה הודו כי כלל לא קראו את הכתוב במסמכי המשכנתא. אשר על כן, דחה בית המשפט את טענתם הנ"ל של המערערים.
הלקח הנלמד מהמקרה המתואר לעיל הינו, שאין די בהעלאת טענות כנגד בנק על כך שזה הפר את חובותיו כלפי לקוח ו/או ערב, וכי יש משקל של ממש להתנהגותו של הלקוח/הערב בעת חתימתו על מסמכים בנקאיים מהותיים (מודעות או התעלמות מכוונת מהסיכון הקיים בחתימה על המסמך).
טענה כנגד בנק בדבר הפרת חובת הגילוי תצלח, במקרים בהם הערב מודע למשמעות חתימתו על המסמך ואולם הבנק כשל מלגלות, קודם לחתימה, פרטים חיוניים אודות החייב (למשל, פרטים בדבר יכולת הפירעון של החייב).
רמת גן: רח´ החילזון 12, (בית הקריסטל)
טל´: 03-6127446, פקס: 03-6127449
חיפה: שדרות המגינים 58
טל´: 04-8526693 פקס: 04-8555976
שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר:
www.taxlawyers.co.il
eli-doron@taxlawyers.co.il
משרד עורכי דין
דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון,מתמחה במגוון תחומי משפט ומספק שרותים כגון:
יעוץ מס
מקרקעין
בנוסף למשרדים הפזורים בארץ מפעיל המשרד את שלוחת רומניה המתמחה בהשקעות ונדל"ן במדינה.
המשרדים שלנו:
רמת-גן: החילזון 12, (בית הקריסטל) טל': 03-6127446,
חיפה: שד' המגינים 58
טל': 04-8526693,
טבריה: הירדן 100א'
טל': 04-6717201,
רומניה-בוקרשט: רח' דומינטה אנסטסיה 10/2
שאלות נא שלחו למייל:
eli-doron@taxlawyers.co.il
מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי
|
כלים שימושיים למאמר: |



