דף הבית  >>  חוק ומשפט  >>  אזרחי הרשם | התחבר

בתחבולות עושים לנו שיווק - שיטת השיווק הרב רשתי MLM 

מאת    [ 30/01/2009 ] [ נצפה 1464 פעמים ]
articles.co.il
Loading


זמנים קשים מביאים על בני ישראל לעיתים החלטות קשות. מכות מצריים הם אחד המקרים בהם היה מישהו שיהלום באויב וייתן לו מנה אחת אפיים.

ולענייננו - מפעם לפעם אני שומע (מקרובי משפחה, חברים ומכרים) על עוד שיטת שיווק מעניינת שמנסה לסחוף קהל של פתיים ומחפשי רווח קל לתוך מערבולת של הסתבכויות כלכליות שלעיתים אינם נחלתם של הטיפשים, בהכרח, אלא הם תוצאה של שיקולים כלכליים מוטעים ומוטים על ידי אינטרסנטים שמחפשים ואף מוצאים את החולשה בקהל היעד שלהם. לרוב, קהל היעד הזה הוא אנשים שרוצים, כאמור, לגרוף רווחים קלים מבלי להתאמץ הרבה.

אני מדבר, בעיקר, על הטרנד שהפציע לפני כעשור ומשהו ושמו "הפירמידה" או בשמו האחר, היותר נחשק ואטרקטיבי )"שיווק רב-רשתי". MLM (Multi Level Marketing

זה התחיל עם שיווק המותג "הרבלייף" ששיווקה את מוצרי הפחתת המשקל בתחילת דרכה ולאחר מכן חלשה אף על שוק הקוסמטיקה וההומאופתיה, שעד היום קיימת בשוק ה- MLM.

אחריה באה, אף היא בתרועה אדירה, חברת "סאנריידר" ששיווקה באופן דומה מוצרים דומים לאלו של הרבלייף, כשעל דגלה מתנוססת הססמא "התחדשות" בשיטה הסינית, הידועים כמומחים בתחום זה.

להבדיל מהרבלייף וסאנריידר, עם הופעת שיטת השיווק הזו, צמחו להן, כפטריות אחר הגשם, חברות ושיטות אחרות כדוגמת חב' אלפא קלאב, המובאת במסמך זה, המציעה משחק ה"חבר מביא חבר" או "חבר מפיל חבר", כפי שנפרט על כך בהמשך.

השיטה היא מאוד פשוטה:

יוצרים מוצר, לעיתים וירטואלי ולעיתים מוחשי, ומשווקים אותו באמצעות "סוכנים" - אנשים פשוטים, שאין להם בהכרח ידיעות בנושא השיווק הרב-רשתי.

החברה מבקשת מהם לזמן חברים, מכרים ובני משפחה למפגש שמקיימת החברה. הם, כמובן, לא מספרים הרבה על המפגש, חוץ מ"בוא, יש מפגש מעניין - זה במיוחד בשבילך..." או "תשמע, אני נכנסתי עכשיו לחברה, אני רוצה שגם אתה תכנס לזה - אפשר להרוויח המון כסף..." וכן הלאה.

החבר, כמובן, משקיע סכום כסף ראשוני על מנת להפוך ל"חבר" (שמעתם על המושג "חברים יש רק באגד"? - אז כאן תופס המושג הזה משמעות נוספת). לאחר ההשקעה של הכסף, מגיע השלב בו הוא מנסה "לגייס" אנשים לתוכנית הכלכלית המושלמת שהוא מציע - רק שהוא לא יכול לממש אותה, מבלי שחבריו/ בני משפחתו ומכריו ישימו מהונם האישי בתוכנית.

הקשיים שבשכנוע קהל הלקוחות הפוטנציאלי כמובן שנחבאים היטב מאחורי הקלעים של המצגת שמובאת בפני כל החברים החדשים. אותם מחליפים הרבה מחיאות כפיים מאת ה"שתולים" של החברה, מוסיקה קצבית ומשלהבת לנוכחים.

וכמובן, "מסמר הערב" - ההדרכה המקצועית - שאינה עוסקת כלל בהסבר על המוצר - אלא ברעיון העסקי הפשוט - "מרוויחים הרבה כסף מהעסק הזה וכל שעליכם לעשות הוא להביא חברים חדשים, מבלי לספר להם מה בדיוק מצפה להם - הפתעה!!!" (משהו כמו קונדסון שמביא מתנה לחבר שלו)

בזמנים בהם המצב הכלכלי קשה, כאמור, ישנם "יזמים" למיניהם, שמוצאים את הדרך לכיסו של הישראלי, הבאים עלינו "לטובה" מארץ ההזדמנויות הבלתי מוגבלות וזאת כאשר עושים שימוש, ציני לטעמי, במילים

MULTI LEVEL MARKETING

כאשר כל מה שבעצם הם מבטיחים זה את השיטה הישנה והטובה של "חבר מביא חבר".

ידוע, שישראל ובני ישראל הם אחים זה לזה, לכן, ההגיון העסקי העומד מאחורי הרעיון הזה הוא לא לגמרי משולל מהמציאות הישראלית. כל אחד מאיתנו הוא איש שיווק בדרכו שלו. כל אחד נדרש לשווק דבר זה או אחר ולכן עולה השאלה, למה לא לשווק משהו וגם להרוויח כמה גרושים. כל זה טוב ויפה, כמובן, כאשר מדובר בשיווק מבלי ליטול סיכון כלכלי, אך האמינו לי - אין דבר כזה "יש מאין".

השיווק הרשתי חטף מהלומות במשך עשרת השנים האחרונות בשל שיווק אגרסיבי שדוגמתו מובאת בפסק הדין שלפנינו, שניתן בבית המשפט לתביעות קטנות, על ידי כבוד השופט י. עמית (המכהן כיום כשופט בבית המשפט המחוזי), העוסק בחברת "אלפא קלאב (מועדון שירותים ישראל) בע"מ", אשר הפעילה בשנת 2000 משחק המבוסס על העקרון של "חבר מביא חבר" (או כפי שהגדיר זאת כב' השופט - "חבר מפיל חבר").

כל משתתף נדרש לשלם סכום מסויים ליזם המשחק. על מנת שיוכל להחזיר את השקעתו ואף להרוויח סכומים נוספים, עליו לצרף משתתפים נוספים - שאף הם משלמים אותו סכום כדי להצטרף למשחק.

על כל משתתף שהצליח לצרף, הוא מקבל מהיזם חלק מהסכום ששילם המצטרף החדש. כמו כן זכאי המשתתף לקבל תשלום ממשתתפים עקיפים, כלומר, משתתפים חדשים שהצטרפו למשחק בעקבות שכנוע של המשתתף שצורף אחריו.

הסכום הכולל ששולם על ידי כל משתתף היה בסך של 13,000 ש"ח

עם ההצטרפות (כמסווה של מכירת מוצר פיזי), הופך המשתתף לחבר במועדון אלפא קלאב, מה שמקנה לו הנחות והטבות בשורה של בתי עסק בארץ ובעולם.

השופט קבע, כי סוג זה של משחק מגן על המשתתפים בו, מכוח חוק החוזים, בו נקבע, כי המשחק נוגד את תקנת הציבור. סעיף 30 לחוק החוזים קובע, כי "הסכם שכריתתו תוכנו או מטרתו הם בלתי חוקיים, בלתי מוסריים או סותרים את תקנת הציבור - בטל". ועל כן החוזה שערך עם חברת אלפא בטל.

כב' השופט ציטט מפסק דין שניתן בעניין זה, שקבע:

"...קיימת רתיעת מה לרכב על סוס הפרא של "תקנת הציבור" במסגרת המשפט הפרטי. יש תחושה של חוסר נחת לפטור - בשל טעמים של תקנת הציבור - מי שנטל על עצמו התחייבות חוזית מרצון חופשי. עם זאת, בית המשפט אינו מגן על אינטרס של צד זה או אחר, אלא משקף את האינטרס הציבורי הכללי, וקיום החוזה הוא רק אחד מני מספר ערכים ושיקולים במסגרת איזון האינטרסים שעורך בית המשפט - ע"א 294/91 חברת קדישא גחש"א נ. קסטנבאום פ"ד מו (2) 464, 535-536."

עוד קבע כב' השופט, כי "משחק הפירמידה הורתו בתרמית וסופו בגזל הציבור. ככזה, הוא פוגע בסדר החברתי כדי כך שיש לפסלו מחמת תקנת הציבור."

הסיכון הקיים בפסילת חוזה בטענה שהוא נוגד את תקנת הציבור, הוא שישנה פגיעה משמעותית בחופש החוזים ובחופש העיסוק, אך כאמור, ישנם חוקים רבים המגנים על הצרכן וזהו אחד מהם.

ולסיכום (הערת המחבר) - אני מבקש להעיר בעניין זה - לא כל שיטות השיווק הרב רשתי הן פסולות ולא כל החברות הן אכן חברות שייעודן הוא "לעקוץ" את לקוחותיהן ולברוח. חלקן אף פועלות בהגינות ובמשך זמן רב (הרבלייף, סאנריידר וחברות רבות אחרות). עם זאת, כמו בכל מקום, תמיד יש את "התפוחים הרקובים" אשר מעיבים, מציקים ופוגעים ב"תפוחים האיכותיים". הזכות והחובות שלנו כצרכנים הן לבחון את אותם מציעים, לא להחפז לחתום על הניירת ש"נשלפת מהמותן" ומומלץ לחקור את המיזם המוצע לעומק.

גל קריכלי, עו"ד
עו"ד גל קריכלי הינו בעל משרד עורכי דין פרטי, אשר עוסק בתחומים שונים במשפט האזרחי ובין היתר בנושא תביעות כנגד חברות ביטוח, משרדי ממשלה, עריכת הסכמים בתחומים שונים (מכר והשכרת דירות ונכסים עסקיים, הסכמים מסחריים שונים - דוגמנות, זכויות יוצרים, עבודה), ייצוג עובדים ומעבידים בפני בתי הדין לעבודה, ייצוג וייעוץ לחברות בהליכים שונים, ייצוג חייבים וזוכים בהליכי הוצאה לפועל. כמו כן, המשרד מעניק ייעוץ משפטי לפונים השונים לפורטל START.CO.IL תחת פורום "עורך הדין לשירותך".
http://www.kricheli.com

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר     הדפס את המאמר     שלח לחבר 
 קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר: משחק הפירמידה, שיטת שיווק רב רשתי, שיווק רב רשתי, שיווק רב-רשתי, חבר מביא חבר, חבר מפיל חבר, הרבלייף, סאנריידר, שיווק אגרסיבי, עוקץ, אלפא קלאב, הסכם, תקנת הציבור, חוזה

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    קריכלי, גל. (30/01/2009).  בתחבולות עושים לנו שיווק - שיטת השיווק הרב רשתי MLM. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:10/02/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=33882

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    קריכלי, גל. "בתחבולות עושים לנו שיווק - שיטת השיווק הרב רשתי MLM" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 30/01/2009
    נדלה בתאריך:10/02/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=33882
  •  מאמרים אחרונים מאת גל קריכלי
       עישון במועדון - אסור ולא כדאי... שלא תגידו שלא אמרנו לכם!!!
       התיישנות קנסות חנייה בשטחי העיריה - העיריות נקנסו! נעסוק בהרחבה בנושא 'רשומה מוסדית'
       פיטורי אישה בהריון - מתי מותר, מתי אסור ומה עושים?
       בתחבולות עושים לנו שיווק - שיטת השיווק הרב רשתי MLM
       לא נפרדו כחברים - מהי דינה של מתנה שהתקבלה מבן הזוג, כאשר הוא מבקש אותה חזרה? האם מחזירים או מחזיקים?
       עבדת שעות נוספות, לא? שהבוס יוכיח שלא!!! חקיקה חדשה בנושא זכויותיו של עובד לשעות נוספות ודרכי ההוכחה שינתה משהו - טוב או רע - ולמי?
       פסק דין בנושא מכירת דירה - כשמוכרים דירה - צריך להשאיר לקונים את הדלת? בכך עוסק מאמר זה - לבטים אמיתיים וכנים של מוכר דירה
       האהבה נגדעה? האם 'מפרץ האהבה' יישאר רווק - חוק התכנון והבנייה הילך איימים על המפרץ, ובסוף ניצח - אבל הנצחון היה רק חלקי
       שיפוץ או התקנת מעלית בבית המשותף - מי משלם? גם הדיירים למטה או רק הדיירים למעלה?


     מאמרים אחרונים בקטגוריה אזרחי
       דוח מבקר המדינה בעניין השריפה בכרמל
       נוטריון - מהו נוטריון ומהם תפקידי נוטריון?
       עורכי דין - כיצד לבחור את עורך הדין המתאים לי?
       צוואה נוטריונית - צוואות הדדיות
       עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און בעד שינוי שיטת הממשל והבחירות.
       ועדת שניט - שאלות ותשובות
       שיק פתוח- חשבון סגור - מדוע אסור להותיר את השיק ללא שם המוטב?
       מינוי אפוטרופוס, מתי, כיצד ועבור מי? מאת עורך דין חגי אורגד
       פיצוי מנותני שירות
       הליך אזרחות רומנית
       הורדת הגיל המינימאלי לקבלת רישיון הנהיגה
       פיצוי ללא הוכחת נזק - חוק לשון הרע
       הליך פשיטת רגל - בין הפטיש לסדן
       גירושין אזרחיים
       הליך פשיטת רגל - בין הפטיש לסדן


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה אזרחי
       צו עיכוב יציאה מהארץ ? בדוק לפני שתסע
       הגנת הצרכן בהחזרת טובין
       בדיקת פוליגרף - אישה עם אישה זו בגידה ?
       עיקול זמני : מהותו, התנאים לבקשתו וזמן תחולתו
       הפסקת הליכי הוצאה לפועל ? חוב אבוד
       חוק חובת המכרזים
       חוק הסלקציה- סלקציה במועדונים- איך לתבוע?
       עמלות הבנקים - איך להתמודד איתן
       התנאים הנדרשים לקבלת אזרחות צרפתית
       תביעות קטנות - לא תמיד הפתרון לאזרח הקטן
       חובת תום לב בניהול משא ומתן - חוזים
       התנגדות לביצוע שטר
       נשים בעבודה
       ביטול פסק דין
       רישום מאגרי מידע

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה