אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) eli-doron@taxlawyers.co.il
בשנת 2000 בוצעה רפורמה מקיפה במערכת המס בגרמניה, שיישומה הסתיים בשנת 2005. במסגרת הרפורמה הופחתו שיעורי מס החברות, שיעורי המס השולי על היחיד ואף רווחה המדרגה הראשונה החייבת במס.
גרמניה ממסה, עקרונית, בהתאם ל "שיטת המקור"; קרי, על מנת שהכנסה מסוג כלשהו תהא חייבת במס עליה לצמוח מאחד המקורות המוגדרים בחקיקה. בין המקורות ניתן למנות הכנסות מעסק, ממשלח יד, מחקלאות ומיערנות, ממשכורת, מרווחי הון, מהשכרה ושכירות ואף סעיף סל המאגד בתוכו "הכנסות אחרות".
הקוד הגרמני (ה- BGB) מבחין בין הכנסות הנובעות מנדל"ן המוחזק כנכס עסקי, לבין נדל"ן המוחזק כנכס פרטי. על מנת שמקרקעין ייחשבו לנכס עסקי, עליהם להיות בקשר עם הכנסות מעסק, הכנסות ממשלח יד או הכנסות מחקלאות. הכנסות אלה תהיינה נתונות למס הכנסה, כאשר אם הנכס מוחזק על ידי חברה הוא תמיד ייחשב כנכס עסקי.
חברות בגרמניה מחויבות הן בתשלום מס מוניציפאלי והן בתשלום פדראלי.
המס המוניציפאלי נקרא מס מסחר (Trade Tax) ושיעוריו נעים בין 12% לבין 20%, כאשר מס זה מותר בניכוי כהוצאה לחברה.
המס הארצי מורכב ממס סטנדרטי בשיעור של 25% וממס "סולידריות" (Solidarity Tax). מס "הסולידריות" הוטל במטרה לסייע במיזוג מזרח ומערב גרמניה ושיעורו הינו 5.5%. מס זה לא מוטל על הכנסות החברה, אלא כתוספת על המס הסטנדרטי (כלומר שיעור מס החברות האפקטיבי הנו 26.375%).
בהתאם, המיסים שיוטלו על הכנסות חברה מוגבלים בשיעור מס מקסימאלי בגובה 38.5%.
שיעורי המס על יחידים תושבי גרמניה נעים פרוגרסיבית במדרגות בין 15% לבין 42%, עליהן מתווסף מס "סולידריות" בשיעור 5.5%. הכנסה עד לגובה 7,664 יורו פטורה ממס ומעליה מדרגת המס הראשונה.
יחידים שאינם תושבי גרמניה חייבים במס הכנסה בלבד על הכנסות שמקורן בגרמניה, כאשר כללי חישוב ההכנסה החייבת במס זהים לאלה החלים על תושבים. יחד עם זאת, מדרגת המס הראשונה עבור מי שאינם תושבי גרמניה הנה גבוהה יותר ושיעורה עומד על 25%. לא ניתנות הטבות לבני זוג.
יחיד המפיק רווח הון מנכסים לא מסחריים פטור, עקרונית, ממס, למעט מקרה בו רווח ההון נחשב לרווח ספקולטיבי, קרי, החזקה בנכס לתקופות קצרות מהמינימום הקבוע בחוק. שיעור המס במקרה זה יהא זהה לשיעור המס השולי על היחיד.
רווח הון ממכירת ניירות ערך ונכסים אחרים חייב במס אם תקופת החזקתם קצרה יותר מ- 12 חודשים, כאשר עבור החזקה מעל תקופה זו ניתן פטור. במקרה ולא חל פטור ימסו בגרמניה 50% מהרווח ממכירת המניות.
רווח הון ממכירת נדל"ן ימוסה לפי שיעור המס השולי הרגיל החל על היחיד אם המקרקעין נמכרו עד 10 שנים מיום רכישתם. אם המקרקעין הוחזקו לתקופה ממושכת יותר, יינתן פטור ממס.
על רווח הון, שנוצר לחברה יחול מס חברות, בדומה לכל הכנסה אחרת של החברה. למרות זאת, רווח הון, שנוצר ממכירת נדל"ן ונעשה בו שימוש תוך 4 שנים לרכישת נדל"ן חלופי, פטור ממס (אם מדובר בבניין חדש שנבנה, ניתן להאריך את התקופה שבה על החברה להשתמש בריווח לרכישת נכס חלופי, כתנאי לפטור ממס על מכירת הנכס הקודם, ל- 6 שנים). רווח הון, שנוצר ממכירת מניות, שהחזיקה בהן חברה גרמנית, פטור ממס, בין שהחברה המוחזקת הנה תושבת גרמני ובין שלא.
על נדל"ן בגרמניה מוטלים, בנוסף למיסים שתוארו עד כה, במסגרת רווח ההון, גם מס רכישה ומס מקרקעין (Land Tax). מס הרכישה הנו בשיעור של 3.5% והוא מוטל על רכישת נדל"ן וכן על רכישת נכס דומה בדמות מניות של חברת נדל"ן (ברכישת 95% ומעלה ממניותיה). מס זה הנו מס מוניציפאלי, שמיועד לרשות המקומית שבה ממקום הנכס.
מס רכוש מוטל בשיעור של כ- 0.35% משווי הנכס, כאשר מחירו מתואם על פי מכפיל שונה בין אזור אחד למשנהו ובכפוף לסוג השימוש בו, על פי שומה שמוצאת בכל שנה (לרוב השווי הקבוע בשומה, נמוך משמעותית משווי השוק).
האמנה למניעת כפל מס בין ישראל לבין גרמניה בנושא נדל"ן מקנה זכות מיסוי ראשונית למדינה, שבה נמצאים המקרקעין (מדינת המקור), כאשר למדינת התושבות ניתנת זכות מיסוי שיורית, כנגד מתן זיכוי בגין מיסיה של המדינה האחרת .
המדובר על הכנסות ממקרקעין, ובכלל זה הכנסות משכירות או ממכירת מקרקעין, ולרבות מכירת מניות של חברה המחזיקה במקרקעין (חברת מקרקעין).
ככל שמדובר על מכירת מניות של חברה המחזיקה מקרקעין, ברוב אמנות המס, אין כל חשיבות למקום מושב החברה. אולם, באמנה בין ישראל לגרמניה נקבע תנאי ייחודי לגבי חיובם במס של רווחים בגין מכירת מניות של חברת מקרקעין. לפי תנאי זה רכוש החברה, שמניותיה נמכרות, חייב להיות מורכב רק מנכסי מקרקעין ורכוש נוסף הנחוץ להפעלת המקרקעין, כך שהן המקרקעין והן הרכוש האמור, מצויים במדינת המושב של אותה חברה.
יוצא איפוא שעל מנת שיחול מס רווח הון בגרמניה, על החברה להיות תושבת גרמניה ועל הנכסים להיות מצויים בגרמניה.
רמת גן: רח' החילזון 12, (בית הקריסטל)
טל': 03-6127446, פקס: 03-6127449
חיפה: שדרות המגינים 58
טל': 04-8526693 פקס: 04-8555976
שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר למייל:
eli-doron@taxlawyers.co.il הכותבים הינם שותפים במשרד דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון, המתמחה במשפט מסחרי ומיסויי. המשרד החל לפעול בחיפה, וכיום פועל בכל רחבי הארץ באמצעות משרדים ברמת גן ובטבריה. במשרד כ-40 משפטנים, בנוסף לצוות המומחים (רו"ח ויועץ-פנסיוני) והצוות האדמיניסטרטיבי.
רמת-גן: החילזון 12, (בית הקריסטל) טל': 03-6127446,
חיפה: שד' המגינים 58
טל': 04-8526693,
טבריה: הירדן 100א'
טל': 04-6717201,
רומניה-בוקרשט: רח' דומינטה אנסטסיה 10/2
פעילות המשרד כוללת פעילות מסחרית ומיסויית בינלאומיות מקיפה ללווי עסקאות מסחריות ועסקאות נדל"ן בבגרמניה, רומניה, בולגריה, גאורגיה (גרוזיה), הונגריה, פולין, ארגנטינה, ברזיל ועוד.
שאלות נא שלחו למייל:
eli-doron@taxlawyers.co.il
מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי
|
כלים שימושיים למאמר: |



