מלחמת סיני(מבצע קדש)
מלחמת סיני ,היא מלחמה שהתנהלה בין מצרים לישראל, בין ה-29 באוקטובר ל-5 בנובמבר 1956.
השם 'מבצע קדש' שדבק המלחמה זו,הוא על שם קדש ברנע - עיר מקראית בגבולה הדרומי של מדינת ישראל (על גבול סיני), ממנה שלח משה את המרגלים לתור את ארץ כנען.
ישראל הצטרפה למלחמה זו לצד בריטניה וצרפת ונגד מצרים. הסיבות למלחמה נבעו מצעדים שביצע נאצר, מלך מצרים, נגד כל שלושתן בשנות החמישים.
מסיום מלחמת העצמאות עד למבצע סיני, נפגעו כ-1,300 אזרחים על ידי מסתננים וחוליות טרור שפלשו מרצועת עזה. זו הייתה מלחמת מנע שיזמה ישראל נגד מצרים בשל הסלמת מעשי האיבה מצד מצרים, ובהם שיגור חוליות פדאיון וחסימת המעבר לשיט ספינות ישראליות בכניסה למפרץ אילת, כמו גם בתעלת סואץ. על מעשי האיבה נוספו עסקת הנשק בין מצרים לצ'כוסלובקיה , שאיימה לחזק את צבא מצרים בכמויות אדירות של נשק רוסי, והקמת פיקוד ערבי משותף של מצרים, ירדן וסוריה .
במהלך המלחמה כבשה ישראל את חצי האי סיני ולאחר סיומה פינתה אותו. המלחמה נוהלה בתיאום מדיני וצבאי עם בריטניה וצרפת. צה"ל, שעליו פיקד משה דיין, זכה לניצחון רב רושם.
מטרת המלחמה:
-חיסול קיני הפדאיון ברצועת עזה ועל גבול סיני.
-מניעת התקפה מצרית, לפחות לזמן קצר, על ידי הריסת המערך הלוגיסטי ושדות התעופה בסיני.
-פתיחת מפרץ אילת לשיט ישראלי.
מטרות אלו הושגו לבסוף. מטרות פוליטיות אחרות, שיוחסו לישראל, לא הושגו: הפלת משטרו של נאצר, כפיית הסכם שלום על מצרים, פתיחת תעלת סואץ.
נוצר מאזן צבאי חדש. חצי האי סיני פורז. נאסר על המצרים להכניס כוחות צבא, לבנות ביצורים ולבנות שדות תעופה בחצי האי סיני.
לאחר מבצע קדש התחיל עשור שקט בגבול הדרומי עם מצרים.
נקשרו קשרים הדוקים מאד עם צרפת שבעקבותיהם צרפת סיפקה נשק רב לישראל וסיפקה לה את הכור האטומי - מהלך ששינה את מאזן הכוחות באזור עד היום.
אזרחי ישראל נתמלאו בתחושת בטחון, בשל העובדה שהסתננויות המחבלים מרצועת עזה ומחצי האי סיני תמו.
המשורר נתן יונתן השתתף במבצע קדש (1956). בדרך לחזית נרקמו בראשו כמה שורות, אותן התאים למנגינה עממית פולנית שהכיר: "אם נשוב אל נופייך, מולדת...". בדרך חזרה מהקרבות חיבר את הבית השני: "כשיצאנו היה שמה קיץ...". השיר צימח כנפיים - תחילה ודאי בקרב אנשי יחידתו - והוא מושר עד היום. המשורר קרא לו "מיומן מלחמת סיני".
אם נשוב אל נופייך /מילים: נתן יונתן
אם נשוב אל נופיך מולדת
לעולם זכרונם לא יסוף
של הלילה על קבר רענו
של השחר מעבר ים-סוף
כשיצאנו היה שמה קיץ
והלבין בשדות החצב
אם נשוב, יפגשונו בבית
הרוחות הקרירים של הסתו
אסתי-מאסטר רייקי מדריכה ומטפלת.
מוסמכת לפרחי באך ומלחי שוסלר
קוראת בקלפי טארוט,אושו,קבלה ועודesterrevka8@walla.co.il
מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי
|
כלים שימושיים למאמר: |



