אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) eli-doron@taxlawyers.co.il
האם יש להוסיף מס ערך מוסף לשווי "עסקה רעיונית", לפיה ויתרה העירייה על גביית היטלי פיתוח בתמורה לעבודות פיתוח, לעניין שומת עסקאות?! שאלה זו עמדה במרכזו של ע"א 3616/04 מגדל הזוהר בע"מ נגד מנהל מס ערך מוסף ת"א.
חברת מגדל הזוהר בע"מ (להלן: " החברה") יזמה פרויקט להקמת שכונת מגורים בעיר לוד והתקשרה עם עיריית לוד בהסכם לפיו התחייבה לבצע, על חשבונה, את עבודות הפיתוח בפרויקט. בתמורה לעבודות אלו, התחייבה העירייה לפטור את החברה מאגרות מים, ביוב, תיעול וניקוז וכן מאגרות בגין סלילת כבישים ומדרכות שנסללו במקום על ידי החברה ועל חשבונה.
מנהל מע"מ (להלן: " המנהל") סבר כי ביצוע עבודות הפיתוח בפרויקט על ידי החברה, וויתור העירייה על היטלי הפיתוח, מהוות עסקה החייבת במס ערך מוסף. משלא דיווחה החברה על עסקה זו, הוציא לה המנהל שומת עסקאות על פי סעיף 77 לחוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975 (להלן: " החוק"). החברה השיגה על השומה ונדחתה על ידי המנהל.
משכך, הגישה החברה ערעור לבית המשפט המחוזי, אשר אימץ את עמדת המנהל וקבע כי מדובר בעסקאות חליפין בהן ניתנו שירותי פיתוח לרשות המקומית, בתמורה לסכום האגרות אשר "נמחל" למערערת. לפיכך דחה בית המשפט המחוזי את הערעור.
בית המשפט העליון נדרש לטענת החברה לפיה יש להשקיף על הסכום המוסכם של היטלי הפיתוח כעל תמורה הכוללת מס ערך מוסף, ואין להוסיף עליה את המס כפי שעשה המנהל. בית משפט העליון מפי כבוד השופט א. חיות קבע כי יש להשקיף על עסקה מעין זו כך שהחברה, בכובעה כבעלת הזכויות במקרקעין, כביכול, שילמה לעירייה את תשלומי החובה בגין עבודות הפיתוח, והעירייה מצידה, שילמה למערערת, בכובעה כקבלן, סכומים אלו בתמורה עבור השירות של ביצוע עבודות הפיתוח והתשתית.
התבוננות כזו על עסקת החליפין מלמדת כי על החברה לשלם לעירייה את היטלי הפיתוח שבאמצעותם היא רוכשת מידי העירייה את מחיר עבודות הפיתוח. מחיר זה כולל את המע"מ בגין העסקה, מאחר וקמה חזקה על מבצע העבודות החב במע"מ כנותן השירות כי "יגלגל" מס עקיף זה אל העירייה כצרכנית השירות.
מנגד, קיבלה החברה מידי העירייה סכום השווה לסכום היטלי הפיתוח, הכולל אף הוא את המע"מ בו נשאה העירייה. היטלי הפיתוח עליהם ויתרה העירייה מהווים את מלוא התמורה, כולל מע"מ, עבור עבודות הפיתוח שביצעה החברה. מסקנה זו עולה בקנה אחד עם ההלכה לפיה מחיר שנקבע עבור עסקה מסוימת כולל את המס החל עליה, אלא אם כן נאמר אחרת בהסכם שבין הצדדים. מאחר וסכום היטלי הפיתוח כולל בתוכו את המע"מ, יש לחלץ את הסכום מתוכו ולא להוסיפו עליו.
לסיכום למסקנת בית המשפט סכום היטלי הפיתוח - שהויתור עליהם מהווה תמורה רעיונית לעבודות הפיתוח - כולל מע"מ וכי על כן יש לחלץ את סכום המע"מ מתוכו ולא להוסיפו עליו.
רמת גן: רח' החילזון 12, (בית הקריסטל)
טל': 03-6127446, פקס: 03-6127449
חיפה: שדרות המגינים 58
טל': 04-8526693 פקס: 04-8555976
שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר למייל:
eli-doron@taxlawyers.co.il
הכותבים הינם שותפים במשרד דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון, המתמחה במשפט מסחרי ומיסויי. המשרד החל לפעול בחיפה, וכיום פועל בכל רחבי הארץ באמצעות משרדים ברמת גן ובטבריה. במשרד כ-40 משפטנים, בנוסף לצוות המומחים (רו"ח ויועץ-פנסיוני) והצוות האדמיניסטרטיבי.
רמת-גן: החילזון 12, (בית הקריסטל) טל': 03-6127446,
חיפה: שד' המגינים 58
טל': 04-8526693,
טבריה: הירדן 100א'
טל': 04-6717201,
רומניה-בוקרשט: רח' דומינטה אנסטסיה 10/2
פעילות המשרד כוללת פעילות מסחרית ומיסויית בינלאומיות מקיפה ללווי עסקאות מסחריות ועסקאות נדל"ן בבגרמניה, רומניה, בולגריה, גאורגיה (גרוזיה), הונגריה, פולין, ארגנטינה, ברזיל ועוד.
שאלות נא שלחו למייל:
eli-doron@taxlawyers.co.il
מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי
|
כלים שימושיים למאמר: |



