מוסד הנישואין והגירושין בישראל נתון באופן בלעדי לבתי הדין הרבניים. כאשר זוג מחליט להתגרש זה מזו, עליו לפנות לבתי הדין הרבני והבעל צריך ליתן הסכמתו לגט. הבעיה נוצרת כאשר הבעל מסרב לתת גט לאישתו במזיד ומוכרז כסרבן גט. על פי ההלכה, בתי הדין אינם רשאים להכריח את הבעל לתת גט לאישה, אחרת תחשב הפעולה כ"גט מעושה" שאינו בר תוקף.
במידה ודייני בית הדין קובעים שבעל חייב לתת גט לאישתו ניתן לכפות עליו ואין חשש לגט מעושה. לפיכך, לבתי הדין ישנן סמכויות להפעלת סנקציות כנגד הבעל מאותו רגע בו פסקו כאמור. מטרת הסנקציות, ליצור לחץ כנגד הבעל במטרה שישתכנע ליתן גט לאישה. בתי הדין מוסמכים להחליט על הסנקציות הניתנות ובין היתר, להחרים את כרטיסי האשראי של הבעל, לשלול גמלה או קצבה שלו, לשלול את רישיון הנהיגה שלו, למנוע יציאתו מן הארץ ואף להורות על כליאתו.
חוק בתי הדין הרבניים (קיום פסקי דין של גירושין) התשנ"ה 1995 מסדיר את הסנקציות הניתנות כנגד הבעל, אולם ה בעיה בחוק הקיים הינה העדר קביעת מנגנון המורה כיצד לאכוף את ההגבלות והסנקציות הללו. נוצר מצב איום, בו הרשות נמנעת מלנקוט באמצעים הקיימים בחוק כנגד סרבני הגט וכתוצאה, נשים רבות נשארות עגונות ומטרת החוק אינה מגשימה עצמה.
בהצעת חוק בתי הדין הרבניים (קיום פסקי דין של גירושין)(תיקון- מתן צווי הגבלה ופיקוח על יישום החלטות בתי הדין), התשס"ח 2008, שהוגשה על ידי חברי הכנסת; גדעון סער, זבולון אורלב ויולי יואל אדלשטיין, הוצע מנגנון שיאפשר להגביר את השימוש בצווי ההגבלה והסנקציות המוטלות על סרבני הגט על ידי בתי הדין ויצירת מנגנון פיקוח ואכיפה שיוודא ביצוע ההגבלות בפועל.
במסגרת התיקון, הוצע להקים מערכת ממוחשבת שמטרתה פיקוח ובקרה על פסקי הדין שהתקבלו. למערכת האמורה יוזנו כל פרטי פסק הדין, לרבות מועד שליחת ההתראה לסרבן הגט וכך ניתן יהיה לעקוב אחר ביצוע פסקי הדין במועדים כדין.
כמו כן, הוצע להקים מערך אכיפה הכולל מפקחים שיפקחו אחר ביצוע הוראות חוק זה ויערכו מעקב ובקרה על המערכת הממוחשבת. כאשר המערכת תאתר מקרה בו לאחר 15 ימים מיום מתן פסק הדין המורה על קבלת הגט לא החל תהליך של הסדרת בגט, ישלח בית הדין הרבני התראה לבעל הדין על חובתו לקיום פסק הדין.
במידה ולא ניתן או התקבל גט בתום 60 ימים מיום מתן פסק הדין המורה על קבלת הגט, יתקיים דיון נוסף בפני הדיין שהחליט בעניין.
המערכת המוצעת, תאפשר בקרה שוטפת על פסקי הדין שניתנו ועל הליכי הגט בגינם ובכך ניתן יהיה לאכוף בצורה יעילה אחר ביצועם. המטרות בתיקון המוצע הם להקל על סבלן הרב של השנים העגונות ולקצר את משך ההמתנה לגט המיוחל.
רמת גן: רח´ החילזון 12, (בית הקריסטל)
טל´: 03-6127446, פקס: 03-6127449
חיפה: שדרות המגינים 58
טל´: 04-8526693 פקס: 04-8555976
שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר למייל:
eli-doron@taxlawyers.co.il
הכותבים הינם שותפים במשרד דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון, המתמחה במשפט מסחרי ומיסויי. המשרד החל לפעול בחיפה, וכיום פועל בכל רחבי הארץ באמצעות משרדים ברמת גן ובטבריה. במשרד כ-40 משפטנים, בנוסף לצוות המומחים (רו"ח ויועץ-פנסיוני) והצוות האדמיניסטרטיבי.
רמת-גן: החילזון 12, (בית הקריסטל) טל': 03-6127446,
חיפה: שד' המגינים 58
טל': 04-8526693,
טבריה: הירדן 100א'
טל': 04-6717201,
רומניה-בוקרשט: רח' דומינטה אנסטסיה 10/2
פעילות המשרד כוללת פעילות מסחרית ומיסויית בינלאומיות מקיפה ללווי עסקאות מסחריות ועסקאות נדל"ן בבגרמניה, רומניה, בולגריה, גאורגיה (גרוזיה), הונגריה, פולין, ארגנטינה, ברזיל ועוד.
שאלות נא שלחו למייל:
eli-doron@taxlawyers.co.il
מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי
|
כלים שימושיים למאמר: |



