דף הבית  >>  חוק ומשפט  >>  משפט צבאי הרשם | התחבר

להוציא את חקירות התקלות מצה''ל 

מאת    [ 16/01/2006 ] [ נצפה 3491 פעמים ]
articles.co.il
   

   
Loading


יותר מדי תקלות, חלקן בעלות השפעה על תדמית צה"ל, התנהלותו, מוסריותו וחינוך מפקדיו וקציניו, התחילו להפשיר ולהגיע לידיעת הציבור.
הכשל בתחקיר מ"פ מוצב "גירית", שהכשיל את הרמטכ"ל בכנסת ובציבור, בתוספת הנעשה במחסומים, מחייב התארגנות חדשה ? והוצאת החקירות בעלות ההשלכה האזרחית מידי צה"ל.

מאת: אברהם פכטר - עו"ד

בתפקידי כפרקליט צבאי, סניגור צבאי בקבע ובמילואים וכסניגור פרטי, משך שנים רבות, טיפלתי בעשרות תיקים של תאונות אימונים, תקלות מבצעיות, חריגות, והופעתי בעשרות משפטים בנושאים אלה.
כבר לפני 15 שנה, כתבתי מאמרים והבעתי דעתי בכתב ובע"פ בראיונות משך תקופה ארוכה, שיש להוציא מידי צה"ל את חקירת תאונות האימונים והמבצעים בהם נהרגו חיילים וקצינים ? ובמיוחד מאש כוחותנו, ובכל מקרי החריגות והטיפול הלוקה והפגום באוכלוסיה אזרחית ? במיוחד בשנים האחרונות של האינתיפאדה.
צה"ל ? נשאר היום הגוף האחרון המתבצר בעמדה השמרנית ישנה, שהוא המוסמך ביותר לחקור את עצמו ולרשותו האנשים המקצועיים המתאימים לכך ? וגם מערכת משפטית צבאית בראשות הפרקליט הצבאי ? המנחה ומגיש חוות דעת.
כך סברו גם בזמנו, במשטרה, בשב"כ עד אשר לחץ ציבורי, לחץ האירועים, התוצאות המגוחכות של החקירות הפנימיות, הביאו לשינוי של הוצאת החקירות האלה והעברתן למח"ש ? היחידה לחקירת שוטרים שבראשה פרקליט מחוז הכפוף ליועץ המשפטי לממשלה.
ראוי לציין בנקודה זאת, כי משפחות של חיילים וקצינים שנפגעו ונהרגו, אם זה בזמן אימונים ואם זה באירועים מבצעיים, כמו תקלות של ירי מאש כוחותינו ? הביעו את זעמם, חוסר אמונם בתחקיר הצה"לי ובמסקנות הצבאיות ? ולא פעם הגיעו הדברים אף לבג"צ או למעשים קיצוניים אחרים, הוצאת הגופה מהקבר והתבצרות בסלון הבית עם הארון ? עד לפשרה של בדיקה פתולוגית חיצונית ע"י מומחה זר.
ההתעקשות של צה"ל לחקור את עצמו מובנת, אך לא משכנעת ובוודאי שאינה יכולה לעמוד בסירובה נוכח העובדה שהוא נשאר הגוף היחידי שעדיין חושב שהם צודקים בגישתם השמרנית בעוד כל יתר הגופים, כולל גופים אזרחיים ותעשייתיים הגיעו למסקנה שחקירה חיצונית, היא פתרון הגיוני סביר ולא מזיק.
חברות התעופה, בשעת תקלה והתרסקות לא חוקרות את עצמן אלא גופים מקצועיים של מנהלת התעופה האזרחית ? או גופים בינלאומיים אם האירוע מחייב זאת.
באסון המסוקים ב-1997, הוקמה וועדת חקירה חיצונית בראשות מפקד חיל האוויר בדימוס, מהנדסים, משפטנים ואנשי חיל האוויר.
אין צורך לחכות לאסון צבאי נוסף בסדר גודל כזה ? כדאי להגיע למסקנה להקים גוף חיצוני עצמאי שיחקור את התקלות והתאונות.
4 שנות מלחמת האינתיפאדה, הכניסה והיציאה לשטחי הרשות והישיבה שם, החזקת מוצבים ומחסומים ? מביאים לתוצאות שצה"ל לא צפה, לא התכונן, לא אומן ולא יועד לכך.
סיפורי החיילים, שהשתחררו מצה"ל או סיימו מילואים על התנהגותם עם האוכלוסיה האזרחית, על מצבים מוסריים בהם נתקלו או נאלצו להיאבק בהם ובמצפונם ? אינם יכולים לעבור לסדר היום ואין לצה"ל את היכולת להתמודד איתם באמצעות תחקירים צה"ליים.

כדי להבהיר בצורה ברורה. התחקיר הצה"לי המבצעי חייב להישאר בידי צה"ל ? אין כל כוונה לפגוע בו, להגבילו או לצמצמו.
צה"ל חייב לחקור כל תקלה מבצעית בצורה מהירה, לאפשר לחיילים ולקצינים לומר בחופשיות את דברם ולתת לתחקיר זה ולנאמר בו חסינות משפטית ברורה. וזאת כדי למנוע מהחיילים לא לספר אמת בתחקיר אשר מטרתו לימוד לקחים הוצאת מסקנות ומניעת תקלות עתידיות. החסינות מאפשרת את מיצוי האמת בתחקיר.
בכל מקרה ? אם יוציאו את החקירות מצה"ל ע"י חוק של הכנסת יש לשריין סעיף חסינות לתחקיר המבצעי.
לגוף העניין ? ממליץ להקים גוף מיוחד קבוע בראשות שופט מחוזי או עליון בדימוס בהרכב של קצינים בכירים בדימוס מכל הזרועות לרבות אנשי מקצוע ? גוף שיהיה כפוף למשרד המשפטים וליועץ המשפטי לממשלה.
יש אספקטים אזרחיים, כגון רשלנות או פגיעות גוף או נזיקין שגוף צבאי לא צריך ולא יכול לחקור.
העברת נושאי החקירה לגוף חיצוני, ישפיע חיובית על אמון הציבור בחקירה ובתוצאות וגם על הרוח הצה"לית והמוסר של צה"ל.
הקוד האתי שצה"ל אמור לפעול על פיו, הוא רצוי וחיובי ויהיה לו תוקף מוסרי וחינוכי גבוה יותר ? כאשר גוף אזרחי חיצוני יטפל בחריגות מהקוד הזה ? ותהיה זו ברכה לכולם.
הכותב הוא עורך-דין, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר פרקליט צבאי, יועץ משפטי, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז ומשנה ליועץ המשפטי של מועצת העתונות ופרשן משפטי בהווה.

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר   הדפס את המאמר   שלח לחבר   קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר:

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    פכטר, עו''ד אברהם. (16/01/2006).  להוציא את חקירות התקלות מצה''ל. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=2655

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    פכטר, עו''ד אברהם. "להוציא את חקירות התקלות מצה''ל" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 16/01/2006
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=2655

  • הרשם כעת לרשימת התפוצה!
    קבל דיוור אוטומטי של מאמרים חדשים
    בנושאי חוק ומשפט
    דואר אלקטרוני:

     מאמרים אחרונים מאת עו''ד אברהם פכטר
       עובדים זרים ושוהים בלתי חוקיים - פצצות לפני פיצוץ
       נבחרי ציבור - ש''חרמנותם אומנותם''
       מופז - מט
       פתרונות לענישה - בעבירות פשע חמור
       מנהיגים עם ניצוץ של ''משיחיות'' - הקימו ובנו את המדינה
       הספורט בריא - המנהלים אותו חולים
       אזרח - לא מפוחד
       משטים ומטסים - עליך ישראל
       עליונות הכנסת - על בג''צ
       שלטון החוק - ביהודה ושומרון
       כדורים ''פסיכיאטריים'' - ורייטינג באקווריום אנושי
       משל הארנב (ציפי) והצב (מופז)
       בחינות בגרות - מסגרת ערכית שאסור לבטל
       במבחן התוצאה - ישראל לא עומדת טוב
       זכויות האזרח - מול סמכויות המשטרה


     מאמרים אחרונים בקטגוריה משפט צבאי
       נגד מעצר מנהלי
       כיצד מטפלת משטרה צבאית בנושא עריקות
       הגנה משפטית על ידי עורך דין
       מידע להורים על כלא צבאי - עורכת דין דנה נוף
       הסדרת מעמד צבאי - עורכת דין דנה נוף
       עורך דין צבאי
       כל מה שיוכל לעשות עבורכם עורך דין צבאי
       עורך דין צבאי
       המחוזי אימץ הסדר פשרה ועניינו של איש הצבא שב לווועדה הרפואית לבחינה מחודשת
       מערכת המשפט הצבאי - עורך דין צבאי ותפקידיו במערכת
       עבירות עריקות ונפקדות בצה''ל - מדריך להורה ולחייל
       עורך דין צבאי ותפקידו במשפט הצבאי
       לקבול בלי פחד !
       שיפוט בעבירות תעבורה בצהל
       עבירות ביזה


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה משפט צבאי
       פרופיל 21 , סעיף נפשי
       הטרדה מינית בצה''ל - הנושא מטופל בצורה לא נכונה
       מהו הבסיס המשפטי - לסיכול הממוקד
       נפקדים בעל כורחם
       התעללות רשויות הצבא בלוחמיו - נוהל צעירות וותיקות
       הקצין זוכה - התקשורת וחוקרי מצח הורשעו
       הערך האפסי לחירותם של חיילי צה''ל - על הדין המשמעתי בצה''ל
       להוציא את חקירות התקלות מצה''ל
       הפרקליטות בצבא והמשטרה הצבאית
       השגות בעקבות חשיפת האמת אודות הנוכל הבוגדני, רופף האופי ואיש הנאופים פולארד: לא ממש אלי כהן
       כיצד מנסים לתפור תיק לקצין מילואים בכיר.
       עבירות עריקות ונפקדות בצה''ל - מדריך להורה ולחייל
       ספורטאי מצטיין, ספורטאי פעיל ומה שביניהם
       ספורטאי מצטיין, ספורטאי פעיל ומה שביניהם
       לקבול בלי פחד !

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    פרסם אצלנו
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה