דף הבית  >>  חוק ומשפט  >>  אזרחי הרשם | התחבר

הגבלת אחריות המוביל הימי 

מאת    [ 11/09/2008 ] [ נצפה 1187 פעמים ]
articles.co.il
   

   
Loading


אלי דורון, עו"ד - ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) eli-doron@taxlawyers.co.il 


כיצד תוגבל אחריות המוביל הימי בגין אובדן מטען של 2,156 אריזות שנערמו על 44 משטחים שהובלו בהובלה משולבת במכולה אחת? האם אחריות המוביל היבשתי מוגבלת אף היא? מה התוקף של רישומי המוביל הימי בהעדר שטר מטען? – עם שאלות אלה ואחרות התמודד לאחרונה בית המשפט המחוזי במדינת ניו יורק. (AMERICAN HOME ASSURANCE COMPANY V. CSX LINES INC).

בין חברת תרופות ("פיזר") לבין מוביל ימי אמריקאי (CSX LINES) נחתם הסכם כללי להובלה משולבת (ימית ויבשתית – באמצעות מוביל יבשתי) של מטעני תרופות, מפורטוריקו ליעדים בארצות הברית.

במסגרת ההסכם הכללי, בוצעה הובלה משולבת של מטען שכלל 2,156 אריזות המוצר "זיטרומקס". האריזות הועמסו על 44 משטחים שהומכלו למכולה אחת בגינה שולמו דמי ההובלה – בסך של 1,620$. בגין הובלה ספציפית זו לא נערך שטר מטען.

בשלב ההובלה היבשתית נגנב המטען. חברת הביטוח האמריקאית פיצתה את חברת התרופות בסכום כולל של 1.3 מיליון דולארים בגין אובדן 2,156 האריזות. מכוח זכות התחלוף, תבעה חברת הביטוח את המוביל הימי ואת המוביל היבשתי לשיפוי בגין הסכומים ששילמה.

בית המשפט המחוזי במדינת ניו יורק קבע כי הגם שלהובלה זו לא נערך שטר מטען ספציפי הרי שחלות על ההובלה ההנחיות וההגבלות האמורות בשטר המטען אשר אומצו במפורש בהסכם הכללי שבין המוביל הימי לחברת התרופות ובכלל זה הגבלת האחריות בגין אובדן המטען וכן סעיף "הימלאיה" (המעגן את חסינות המוביל היבשתי במקרה זה).

נוסח שטר המטען קבע כי בכל מקרה תחולנה על ההובלה המבוצעת הוראות הגבלת האחריות שבחוק הובלת הטובין בים האמריקאי (" U.S CARRIAGE OF GOODS  BY SEA ACT" שהוא המקביל אמריקאי לכללי "האג-ויסבי" האירופאים) ולפיו: סכום הפיצוי המירבי לו חשוף המוביל הימי בגין נזק או אובדן הטובין הנו 1,000$ לכל יחידת משלוח (”PIECE” או "PACKAGE") או לכל יחידת המשלוח בגינה משלם הלקוח דמי הובלה ("CUSTOMARY FREIGHT UNIT").
 
(יצוין כי לפי כללי האג וויסבי קיימות חלופות אחרות להגבלת האחריות – לפי כמות היחידות שבמטען או לפי משקל המטען. ראה המאמר "תיאור הטובין משפיע על הגבלת האחיות של המוביל" פורסם ביום 15.3.2005).

בית המשפט האמריקאי ניצב אפוא בפני השאלה הבאה: האם אחריות המוביל הימי מוגבלת לסך של 1,000$ בגין המכולה האחת – היא יחידת המשלוח בגינה ולפיה שולמו דמי ההובלה או לסך של 44,000$ בגין 44 המשטחים על גביהם נערם המטען, או כפי שחברת הביטוח טענה, לסך של 2,156,000 $ בגין 2,156 היחידות שכלל המטען.

במסגרת העדויות, הוכיחה חברת הביטוח כי המשלוח נרשם ברישומי המוביל הימי הפנימיים כמשלוח של "2,156 יחידות" ובכך ניסתה למצוא חיזוק לטענתה כי המדובר במשלוח של 2,156 יחידות ולכן סכום ההגבלה המרבי הנו 2,156,000$.


בית המשפט האמריקאי דחה את טענת חברת הביטוח. בית המשפט ציין כי לא הובאה בפניו כל אסמכתא משפטית ולפיה רישומי המוביל הימי הפנימיים מחייבים אותו לעניין הגבלת האחריות וכי טענת חברת הביטוח אינה מתיישבת עם הנסיבות הרלוונטיות הבאות:

אחת - קבלת טענת חברת הביטוח משמעותה כי תמורת דמי הובלה שבסך 1,620$ (בגין מכולה אחת) הסכים המוביל הימי לחשוף עצמו לנזק שבסך 2,156,000$  - סכום הגבוה משווי המטען שהיה 1,300,000$  וברור שלא לכך התכוון המוביל הימי.

שתים -  חברת התרופות פנתה אל חברת הביטוח וערכה אצלה ביטוח לשווי הטובין ללמדך כי חברת התרופות ידעה כי אחריות המוביל הימי מוגבלת והיא לא תוכל להיפרע ממנו את מלוא שווי הטובין במקרה של אובדן או נזק.

שלוש – המטען הועמס על ידי חברת התרופות בפורטו ריקו והיא זו שמסרה למוביל הימי מכולה חתומה להובלה. הידע של המוביל הימי אודות תכולת המכולה היה אך ורק מכוח הפרטים שמסרה לו חברת התרופות וברור כי לא היה בכוונת המוביל הימי לחשוף עצמו לתשלום של 1,000$ לכל יחידה, בגין מטען שהוא לא ראה, לא בדק ולא נספר על ידו. 
 
לפיכך קבע בית המשפט האמריקאי כי אחריות המוביל הימי מוגבלת לסכום המירבי של 44,000$ בגין 44 המשטחים בהם הועמסו הטובין ולחילופין לסך של 1,000$ בגין המכולה האחת בגינה שולמו דמי ההובלה. עניין זה נתון לבירור מעמיק שיוכרע על ידו בהמשך.

באשר למוביל היבשתי החיל בית המשפט את סעיף "ההימאליה" שבשטר המטען ולפיו הוראות הגבלת האחריות החלות על המוביל הימי תחולנה גם "על כל אדם אחר מלבד המוביל הימי (כולל חוכר, רב חובל, סוכן, סוור, צופה ובעל חוזה עצמאי אחר)".

חברת הביטוח טענה כי המוביל היבשתי אינו נמנה על רשימת בעלי התפקידים המוגנים שבסעיף "ההימלאיה" ולכן אין המוביל היבשתי זכאי להנות מהגבלת האחריות.

בית המשפט האמריקאי דחה את פרשנות חברת הביטוח לנוסח הסעיף. בית המשפט קבע כי לשון הסעיף מעניקה במפורש אחריות וחסינות "לכל אדם אחר" ובמיוחד כאשר חברת התרופות ידעה כי חלק מההובלה תבוצע על ידי מוביל יבשתי, הרי שפרשנות המונח "כל אדם אחר" כוללת גם את המוביל היבשתי כמי שנהנה מהחסינויות והגבלת האחריות.

 

(המטען, גליון 7, 15.6.05)


רמת גן: רח´ החילזון 12, (בית הקריסטל)
טל´:        03-6127446, פקס: 03-6127449
חיפה: שדרות המגינים 58
טל´:        04-8526693 פקס: 04-8555976
שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר למייל:
eli-doron@taxlawyers.co.il

 

הכותבים הינם שותפים במשרד דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון, המתמחה במשפט מסחרי ומיסויי. המשרד החל לפעול בחיפה, וכיום פועל בכל רחבי הארץ באמצעות משרדים ברמת גן ובטבריה. במשרד כ-40 משפטנים, בנוסף לצוות המומחים (רו"ח ויועץ-פנסיוני) והצוות האדמיניסטרטיבי.
רמת-גן: החילזון 12, (בית הקריסטל) טל': 03-6127446,
חיפה: שד' המגינים 58
טל': 04-8526693,
טבריה: הירדן 100א'
טל': 04-6717201,
רומניה-בוקרשט: רח' דומינטה אנסטסיה 10/2

פעילות המשרד כוללת פעילות מסחרית ומיסויית בינלאומיות מקיפה ללווי עסקאות מסחריות ועסקאות נדל"ן בבגרמניה, רומניה, בולגריה, גאורגיה (גרוזיה), הונגריה, פולין, ארגנטינה, ברזיל ועוד.

שאלות נא שלחו למייל:
eli-doron@taxlawyers.co.il

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר   הדפס את המאמר   שלח לחבר   קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר: הובלה ימית, מוביל ימי, אחריות מוביל ימי, מטען, אובדן מטען, ביטוח מטען

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    עורכי דין ונוטריון, דורון, טיקוצקי, צדרבוים, עמיר, מזרחי. (11/09/2008).  הגבלת אחריות המוביל הימי. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=26091

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    עורכי דין ונוטריון, דורון, טיקוצקי, צדרבוים, עמיר, מזרחי. "הגבלת אחריות המוביל הימי" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 11/09/2008
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=26091

  • הרשם כעת לרשימת התפוצה!
    קבל דיוור אוטומטי של מאמרים חדשים
    בנושאי חוק ומשפט
    דואר אלקטרוני:

       קפריסין - יעד כלכלי מנצח לשנת 2012
       פשיטת רגל- פקודת פשיטת הרגל (נוסח חדש), תשם-1980
       חקירת יכולת על פי חוק ההוצאה לפועל
       רישום אבהות גם ללא בדיקת רקמות
       צוואות הדדיות
       תיקון 68 לחוק עידוד השקעות הון
       חוק אוויר נקי, התשסח-2008
       הליך פשיטת הרגל- הסוף למלחמות מול הנושים
       חלון הזדמנויות לבעלי כספים שחורים בחשבונות בנק בחול
       גילוי מרצון לישראלים המחזיקים נדלן מניב בחול ולא מדווחים בישראל
       האם הכנסותיהם של נישומים שבאו בברית הנישואין יישומו במשותף או בנפרד?
       האם יזמי נדלן יכולים לבצע עסקאות נדלן וליהנות משיעורי מס נמוכים?
       חיוב נאמן בחובות
       השפעת המשבר הכלכלי על נקיטה בהליך לגילוי מרצון
       מוסד הכופר בתיקי מס


     מאמרים אחרונים בקטגוריה אזרחי
       פינוי מושכר כיצד לפעול מהם השלבים עד לפינוי מלא של הנכס בבית משפט והוצאה לפועל.
       צעירים ואלכוהול - מכת מדינה
       תביעות ייצוגיות
       יש להגביל את מוקדי חגיגות לג בעומר
       פשיטת רגל- פקודת פשיטת הרגל (נוסח חדש), תשם-1980
       כאשר חשבון מוגבל הופך להיות חשבון מוגבל חמור
       בדיקת עיקול רכב לבעלי חוב
       כיסוי חובות
       חקירת יכולת על פי חוק ההוצאה לפועל
       הגבלות במסגרת גביית חוב בהוצאה לפועל
       האם כסדום היינו , לעמורה דמינו ?
       מזונות זמניים - רק עם בקשה בכתב
        הסכמים מסחריים בין חברות ועסקים
       רישום אבהות גם ללא בדיקת רקמות
       העלאת גיל הנישואין


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה אזרחי
       צו עיכוב יציאה מהארץ ? בדוק לפני שתסע
       הגנת הצרכן בהחזרת טובין
       בדיקת פוליגרף - אישה עם אישה זו בגידה ?
       עיקול זמני : מהותו, התנאים לבקשתו וזמן תחולתו
       הפסקת הליכי הוצאה לפועל ? חוב אבוד
       חוק חובת המכרזים
       חוק הסלקציה- סלקציה במועדונים- איך לתבוע?
       התנאים הנדרשים לקבלת אזרחות צרפתית
       עמלות הבנקים - איך להתמודד איתן
       חובת תום לב בניהול משא ומתן - חוזים
       התנגדות לביצוע שטר
       תביעות קטנות - לא תמיד הפתרון לאזרח הקטן
       נשים בעבודה
       ביטול פסק דין
       רישום מאגרי מידע

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    פרסם אצלנו
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה