דף הבית  >>  מיסים  >>  מיסוי מקרקעין הרשם | התחבר

טיפים לבעלי שליטה (ג) - מכירת דירה ורישומה כמלאי בספרי החברה 

מאת    [ 05/01/2006 ] [ נצפה 1443 פעמים ]
articles.co.il
   

   
Loading


בחלקו הקודם של המאמר עסקנו בהיבטי מע"מ בגין מכירת דירה לחברה, ברשימה זו נתמקד בהיבטים אחרים הקשורים למיסוי החברה ברכישת הדירה.

רישום הדירה כמלאי עיסקי:
א. חוק התיאומים ? ניכוי הוצאות מימון אינפלציוניות:
לדעתנו, רצוי לרשום את הדירה בספרי החברה כמלאי עיסקי. הטעם לכך מקורו בעובדה שמלאי עיסקי אינו נכס מוגן ולפיכך לא נזקפת לחברה בגינו הכנסה רעיונית של "תוספת בשל אינפלציה" בגובה מכפלת עליית האינפלציה בעלות הנכס בספרי החברה. מכאן שהחברה למעשה תוכל לנכות מהכנסתה את הוצאות המימון האינפלציוניות ולא רק את הוצאות המימון הראליות.

ב. מס מכירה ? 0.8%:
גם משיקולים הקשורים למס מכירה ישנה עדיפות לרישום הדירה כמלאי עיסקי. בעקבות תיקון מס' 45 לחוק מס שבח מקרקעין הוטל על מכירת זכויות במקרקעין מס מכירה בשעור של 2.5% משווי הדירה, אולם על מכירת דירת מגורים שהיא מלאי עיסקי בידי המוכר שיעור המס הוא 0.8% בלבד.
זאת ועוד, בעוד שמס המכירה באופן כללי אינו מוכר כהוצאה, הרי שמס המכירה בגין מכירת דירת מגורים שהיא מלאי עיסקי הותר לניכוי לפי הוראות סעיף 72ו' לחוק.

ג. מס רכישה ? 5%:
קיים חסרון מסוים ברישום הדירה בספרי החברה כמלאי עיסקי בכך שהחברה לא תוכל להנות ממדרגת מס רכישה בשעור של 3.5% עד שווי של 652,645 ? (נכון ליום 15.7.0) ועליה יהיה לשלם מס רכישה בשעור של 5% החל מהשקל הראשון (הפרש של 9,790 ? מס).
חסרון זה נובע מהוראות סעיף 9 לחוק מיסוי מקרקעין אשר לפיו מדרגת המס של 3.5% אינה חלה על רכישת דירת מגורים המשמשת בידי הרוכש כמלאי עיסקי.

ד. הפסד עיסקי לחברה בעת מכירת הדירה:
יתרון נוסף ברישום הדירה בספרי החברה כמלאי עיסקי ישנו בכך שבמידה וערך הדירה ירד ממועד רכישתה ע"י החברה ועד למועד מכירתה, תוכל החברה לדווח על הפסד עיסקי אשר אותו היא תהיה רשאית לקזז בהתאם להוראות סעיף 28 כנגד סך כל הכנסתה החייבת באותה שנה וכנגד הכנסתה מעסק (לרבות רווח הון בעסק) בשנים הבאות. זאת לעומת הפסד הון שניתן לקזזו רק כנגד רווח הון כאמור בסעיף 92 לפקודה.

ה. סכנות:
למרות האמור לעיל, קיים סיכון כי בחברה שאין עיסוקה הרגיל במכירת דירות, פקיד השומה יטען כי הרישום בספרי החברה אינו משקף נכונה את אופי הדירה ואין מדובר במלאי עיסקי.
במצב זה, פקיד השומה יוסיף להכנסות החברה הכנסת רעיונית של "תוספת בשל אינפלציה" והחברה תהיה זכאית לפחת בגין הדירה על פי כללי הפחת הרגילים כמו גם לשיערוכו של הפחת. מטעמים דומים, קיים גם סיכון שמנהל מס שבח מקרקעין יחייב את החברה בעת מכירת הדירה במס מכירה בשעור של 2.5% ולא 0.8%.
m216-37(3.7.00)
(הרשימה הינה על דעת המחבר בלבד ואינה מייצגת את דעת העורך או עמדת גורם רשמי כלשהו).
*מרצה למיסים - אונ' ת"א. נציג לשכת עו"ד לכנסת ויו"ר ועדת מיסים-לשכת התאום של הארגונים הכלכליים בישראל. לשעבר: יו"ר ועדת מיסים לשכת עו"ד, יועמ"ש וסגן נציב מס-הכנסה, ויו"ר איפ"א ישראל.
** עו"ד, בעל תואר ראשון בכלכלה ומשפטים ובעל תואר שני במשפטים.








אפשרות נוספת העומדת בפני בעל שליטה לשם סגירת יתרת חובו היא למכור לחברה זכות חכירה בדירה לתקופה שבין 10 ל ? 25 שנים. מצדו של בעל השליטה, השיקול העיקרי שעליו לקחת בחשבון במכירה כאמור הוא סעיף 8ב' לפקודה אשר קובע כי יש למסות דמי שכירות לפי בסיס מזומן. לאור האמור ישנה חשיבות לנסח את חוזה המכר כ"מכר של זכות חכירה" הנכנס לגדר חלק ה' לפקודה (מס רווח הון) ולא כחוזה שכירות (שנכנס לגדר חלק ב'), מאותה סיבה ישנה חשיבות עליונה לקבוע כי עסקינן בזכות חכירה לתקופה ארוכה שלא תפחת מ ? 10 שנים. במצב זה לדידנו המכירה תכנס לגדר מכירה הונית ולא פרותית והוראות סעיף 8ב' לא יחולו.

שיקול נוסף שעל בעל השליטה לקחת בחשבון הוא המס בגין מכירת הזכות לחברה. לדידנו, בעל המניות יוכל לנסות ולהמנע ממס במועד המכירה הן באמצעות העברה לפי סעיף 104א' או במידה ושווי המקרקעין לא עלה מאז רכישתן - במכירת זכות החכירה לחברה במחיר השוק.

מצד החברה השיקול העיקרי שיש לקחת בחשבון הוא אפשרות החברה לנכות את דמי החכירה באופן שווה לאורך תקופת החכירה לפי כללי מס הכנסה (ניכוי דמי חכירה), התשל"ח ? 1977. אמנם לאחרונה התקבל תיקון לכללים הנ"ל השולל את תחולתם לגבי מכירת זכויות במקרקעין בידי בעל שליטה לחברה בשליטתו, אולם באם יוקפד שזכויות החכירה שימכרו לא יעלו על 25 שנים (ולפיכך אינן זכויות במקרקעין) הרי שהתיקון לא יחול לגביהם. כמו כן על החברה לקחת בחשבון שככל הנראה יהיה עליה לרשום את זכות החכירה כנכס קבוע לפי תוספת ב' לחוק התאומים.

נסיים חלק זה ונאמר כי לגישת המחלקה המקצועית של נציבות מס הכנסה מכירה וניכוי כאמור נכנסים לגדר עסקה מלאכותית, אולם לאור פסקי הדין בפרשות חזון, אניעם, גלובל צלולויז פילם, ובוכמן, לא רק ש"עצם העובדה שצדדים לעיסקה בחרו במבנה דל מסים, אינה מצביעה על מלאכותיות" ואלא שלעתים ניתן למצוא שיקולים עיסקיים אמיתיים למכירת זכות כאמור.

אברהם אלתר, עו"ד avi@altertax.co.il
צבי אלטמן, עו"ד
משרד דר' א. אלתר ושות' עורכי דין http://www.altertax.co.il

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר   הדפס את המאמר   שלח לחבר   קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר: אלתר, מיסים, מסים, עורך דין, עו

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    אלתר, דר' אברהם. (05/01/2006).  טיפים לבעלי שליטה (ג) - מכירת דירה ורישומה כמלאי בספרי החברה. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=2517

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    אלתר, דר' אברהם. "טיפים לבעלי שליטה (ג) - מכירת דירה ורישומה כמלאי בספרי החברה" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 05/01/2006
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=2517

  • הרשם כעת לרשימת התפוצה!
    קבל דיוור אוטומטי של מאמרים חדשים
    בנושאי מיסים
    דואר אלקטרוני:

     מאמרים אחרונים מאת דר' אברהם אלתר
       טיפ מס חדש - כיצד לבנות על קרקע של אדם אחר ללא ששילם מס על הבניה
       בית משפט: שיעור מס מופחת (20 אחוז) להשבחה חדשה על קרקע ישנה (49 אחוז)
       לראות את הארץ המובטחת ואליה לבוא.
       חישוב המס במכירת מוניטין.
       תשלומים לחול - מהפיכת ניכוי במקור, סעיף 26 לחוק מעמ
       הוצאות מותרות בניכוי לשכירים.
       תכנוני מס ביחס להשקעות בנדלן בארצות הברית - מסלולי המס השונים לאור הרפורמות
       תכנוני מס ביחס להשקעות בנדלן באירופה - הדור הבא!
       השקעות נדלן בישראל או בחול על-פי אמנות המס של ישראל דוגמה ל- 10 תכנוני מס (חלק ב)
       השקעות נדלן בישראל או בחול על-פי אמנות המס של ישראל דוגמה ל- 10 תכנוני מס (חלק א)
       ישראלי לשעבר יכול להיחשב כתושב חוץ ולהיות פטור ממס בישראל לחלוטין אף אם אישתו ומשפחתו מתגוררים בישראל והוא מגיע לביקורים תכופים בישראל
       ישראלי לשעבר יכול להיחשב כתושב חוץ ולהיות פטור ממס בישראל לחלוטין אף אם אישתו ומשפחתו מתגוררים בישראל.
       רלוקיישן לחול וניתוק תושבות לצורכי מס בישראל
       שבירת השוויון על ידי אמנות המס של ישראל
       מכירת דירת מגורים בחול - האם פטורה ממס


     מאמרים אחרונים בקטגוריה מיסוי מקרקעין
       עסקת מקרקעין בידי תושב חוץ
       אלמן שנישא בשנית נותר קרוב לאחי הנפטרת
       כיצד קובע פקיד השומה קיומה של דירת מגורים יחידה באמצעות תרגילים במתמטיקה עשרונית
       פריסת השבח גם לתקופת הבעלות בידי נותן המתנה
       עסקת קומבינציה ששונתה לעסקת תמורות אין התיישנות בהעדר דיווח והשווי הלכת נאות דברת
       מחוברים ונתיקים לעניין מס רכישה וע מלונות צרפת ירושלים
       היחס שבין שיעור מס היסטורי לרווחים ראויים לחלוקה
       אי התרת דמי פינוי כנגד שבח מקרקעין סעיף 122
       אזרח ישראלי בעל אזרחות ארצות הברית לא העלמת מס פדראלי לא שילמת קנס
       רואה חשבון אלי אייל מנהריה דורש מראש העירייה לבטל גידול באגרת שלטים והקטנת מיסי הארנונה
       תכנון מס: מס סופי של 25 אחוזים בלבד לעולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים שעובדים בישראל
       הגדלת היצע דירות מגורים נקודות בהוראת ביצוע 6 2011
       הסכסוך במשפחת בירן - האם תכנון לקוי של העברת הנכסים לדור הבא?
       היבטי מס בהכנת צוואה של תושב חוץ שיש לו יורשים תושבי ישראל
       סכנת הוצאת שומות לחברות שחילקו דיבידנד מתוך גיוסי אגח


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה מיסוי מקרקעין
       מס שבח - מקרקעין
       מיסוי דמי שכירות דירות מגורים
       מיסוי רכישת דירה ומיסוי מכירת דירה
       טענת התיישנות כנגד גבייה מנהלית אל ארנונה
       המדריך לדחיית תשלום מס שבח
       עסקאות פינוי - בינוי
       מיסוי דמי שכירות דירות מגורים בארץ ובחו'ל
       ארנונה - המכה ה-11
       ביטול הפטור על השכרת דירות: השכבות החלשות יפסידו
       פריסת מס שבח במכירה - יתרונות ותהיות
       מיסוי אופציות במקרקעין
       דירת מגורים במתנה משיקולי מס עיזבון: במילכוד מס שבח
       עסקאות מקרקעין והיבטי מס ערך מוסף ומס הכנסה בהן
       בניה להשכרה לפי חוק עידוד השקעות הון
       לצאת מגדר איגוד מקרקעין - מדריך כללי

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    פרסם אצלנו
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה