דף הבית  >>  חוק ומשפט  >>  דיני מיסים הרשם | התחבר

אמנת ישראל-רומניה למניעת כפל מס 

מאת    [ 19/08/2008 ] [ נצפה 1733 פעמים ]
articles.co.il
   

   
Loading


אלי דורון, עו"ד- ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח) eli-doron@taxlawyers.co.il

האמנה למניעת כפל מס בין רומניה וישראל נכנסה לתוקפה ב-1.1.99. מטרתה המוצהרת של האמנה היא מניעת כפל מס. במאמר זה נביא את עיקרי האמנה ונסקור מספר דרכים ליישומה היעיל.

כבר בתחילתה של האמנה מוסבר כי האמנה חלה על הכנסות/רווחים המופקים ע"י יחידים, גופים וישויות משפטיות, אשר הינם תושבים של אחת משתי המדינות.

אחד מיתרונותיה הגדולים של האמנה, היא העובדה כי היא כוללת ניסוח אחיד ומוסכם להגדרות שונות בתחום דיני המס, כמו גם את הדרכים והמבחנים בהם ניעזר לשם קביעת מעמדו של הנישום.

לדוגמא, "תושב" מוגדר באמנה כאדם (בין אם יחיד, בין אם חברה) אשר נתון למס, בהתאם לדיני המס המקומיים. במידה ואותו אדם נחשבש

בהמשך, האמנה מתייחסת למקורות הכנסה שונים, ולדרך בה יוחלט מי מהמדינות תהא זכאית למסות כל הכנסה, באיזה תנאים ובאילו שיעורים.

לעניין רווחים ממיזמים עסקיים של מדינה אחת הפועלים במדינה אחרת, קובעת האמנה, כי ככלל, הם יחויבו באותה המדינה, אלא אם כן היזם פועל במדינה האחרת באמצעות מוסד קבע. במקרה כזה, הוא יחויב במס באותה המדינה רק על אותו חלק שניתן לייחס למוסד הקבע, תוך התרת ניכויי ההוצאות שהוצאו למטרותיו, ללא קשר היכן הוצאו.

לעניין דיבידנדים, כאשר הם משולמים ע"י חברה לבעל מניותיה הזר, הם יחויבו במס במדינת תושבתו של המקבל. אולם, למרות זאת, ניתן לחייב את הדיבידנד במס גם במקום מושב החברה משלמת הדיבידנד, בשיעור שלא יעלה על 15% מסכום הדיבידנד (ברוטו). יחד עם זאת, כאשר מקבל הדיבידנד הוא בעל מוסד קבע במקום מושבה של החברה משלמת הדיבידנדים, יחול הכלל הנוגע לרווחי מוסדות קבע במדינה זרה דנן.

גם ריבית או תמלוגים אשר מקורם במדינה אחת ואשר משתלמים לתושב מדינה אחרת, יחויבו במס במדינת תושבתו של אותו אדם. למרות זאת, ניתן לחייב רווחים אלה גם במדינת המקור, ובתנאי שהסכום לא יעלה על 10% מסכום הריבית (ברוטו).

גם במקרה זה, מקום בו קיים למקבל הריבית מוסד קבע, במקום מושבו של משלם הריבית, יחול הכלל הנוגע לרווחי מוסדות קבע במדינה זרה.

האמנה קובעת כי המונח "מקרקעין" יפורש לפי דיני המדינה בה הם נמצאים ויכלול נכסים הנלווים אל הקרקע וזכויות שונות הקשורות לשימוש בקרקע.

לעניין מיסוי הכנסה שמקורה במקרקעין, האמנה קובעת כי אזרח מדינה אחת המפיק הכנסה ממקרקעין במדינה אחרת, ניתן לחייבו במס במדינה בה נמצאים המקרקעין. נכון הדבר גם כאשר מדובר על רווחים מהעברת מניות בחברה שנכסיה מורכבים בעיקר ממקרקעין באותה מדינה.

כאשר מדובר על מתן שירותים מקצועיים (כגון עו"ד או רו"ח), ההכנסות יחויבו במס במדינת התושבות של נותן השירותים, אלא אם כן יש לנותן השירותים בסיס קבוע במדינה הזרה; או אז הוא יחויב באותה המדינה רק עבור ההכנסות אותן ניתן לייחס לאותו בסיס קבוע.

לעומת זאת, כאשר מדובר על הכנסה ממשכורת, שכר עבודה או גמול כלשהו עבור עבודה שבוצעה במדינה זרה, ניתן לחייב את הכנסה זו באותה המדינה. אולם, יתכן וניתן יהיה לחייב את מקבל השכר רק במדינת תושבתו, זאת במידה ומתמלא כל הנ"ל במצטבר:

א. שהותו באותו מדינה אחרת נמוכה מ-183 ימים בשנה.

ב. המעביד המשלם או המשלם מטעמו, אינו תושב המדינה האחרת.

ג. התשלום אינו מוטל על מוסד קבע שיש למעביד במדינה האחרת.

כאשר מדובר על אמנים או ספורטאים, הפועלים בארץ זרה, הם יחויבו במס במדינה בה הפיקו את הכנסתם. במידה ופעילות האמנים או הספורטאים ממומנת ע"י קרנות ציבור, למשל, והיא מבוצעת במסגרת הסכם בין המדינות, הרי שחיוב המס יהיה במדינת תושבתו של האמן/הספורטאי.

פרופסורים או חוקרים אשר נמצאים במדינה זרה לצורך מחקר במוסד מוכר באותה המדינה למען אינטרס ציבורי (ולא אינטרס פרטי של קבוצה מסוימת), יהיו פטורים ממס באותה המדינה, עד שנתיים, לגבי כל גמול המשתלם להם עבור ההוראה או המחקר.

גם תשלומים המשולמים ל סטודנטים עבור צרכי מחייה, חינוך או הכשרה במדינה זרה, יהיו פטורים מתשלום מס במדינה הזרה, ובלבד שמקורם מחוץ לאותה המדינה.

האמנה כוללת גם הוראות כלליות אשר בין השאר, מקנות למדינה התושבות של הנישום סמכות שיורית במקרה ומדובר על הכנסה כלשהי אשר לא מוזכרת באמנה. במקרה כזה ההכנסה תחויב במס רק במדינת תושבתו של מקבל ההכנסה.

כמו כן, האמנה מסמיכה כל אחת משתי המדינות לשלול הטבות המוענקות ע"פ האמנה, זאת לאחר התייעצות עם המדינה האחרת, אם עולה כי הטבות אלה גורמות לסטייה ממטרות האמנה ומהוות שימוש פסול בה. עוד מוסכם באמנה, כי השיטה בעזרתה נמנע, הלכה למעשה, כפל מס היא באמצעות ניכוי/זיכוי סכום המס, ששולם בארץ האחרת. בנוסף, נקבע איסור הפליה בין המדינות, במובן זה, שלא יוטלו מסים גבוהים יותר על זרים.

לאור כל האמור, אם תושב אחת המדינות סבור כי פעולת מי מהן מבוצעת שלא בהתאם לאמנה, הוא רשאי להעלות את עניין זה בפני הרשות המוסמכת במדינתו, בלי כל קשר לתרופות להן הוא זכאי לפי חוקי מדינתו. על מנת להגיע לפתרון, קובעת האמנה, ישתדלו הגורמים המוסמכים בשתי המדינות ליישב את העניין ביניהם ולהגיע להסכמה הדדית בנושא.

יצויין כי סמכות חשובה נוספת אשר מקנה האמנה, המייעל את השיטה ומונעת התחמקות מתשלום, היא סמכות הרשויות להחליף ביניהן ידיעות ככל שדרוש על מנת לבצע את הוראות אמנה זו.




רמת גן: רח´ החילזון 12, (בית הקריסטל)
טל´: 03-6127446, פקס: 03-6127449
חיפה: שדרות המגינים 58
טל´: 04-8526693 פקס: 04-8555976
שאלות לגבי המאמר ניתן להעביר למייל:
eli-doron@taxlawyers.co.il הכותבים הינם שותפים במשרד דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון, המתמחה במשפט מסחרי ומיסויי. המשרד החל לפעול בחיפה, וכיום פועל בכל רחבי הארץ באמצעות משרדים ברמת גן ובטבריה. במשרד כ-40 משפטנים, בנוסף לצוות המומחים (רו"ח ויועץ-פנסיוני) והצוות האדמיניסטרטיבי.
רמת-גן: החילזון 12, (בית הקריסטל) טל': 03-6127446,
חיפה: שד' המגינים 58
טל': 04-8526693,
טבריה: הירדן 100א'
טל': 04-6717201,
רומניה-בוקרשט: רח' דומינטה אנסטסיה 10/2

פעילות המשרד כוללת פעילות מסחרית ומיסויית בינלאומיות מקיפה ללווי עסקאות מסחריות ועסקאות נדל"ן בבגרמניה, רומניה, בולגריה, גאורגיה (גרוזיה), הונגריה, פולין, ארגנטינה, ברזיל ועוד.

שאלות נא שלחו למייל:
eli-doron@taxlawyers.co.il

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר   הדפס את המאמר   שלח לחבר   קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר: אמנת ישראל, רומניה, כפל מס, רווחים, דרכים, דין פנימי

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    עורכי דין ונוטריון, דורון, טיקוצקי, צדרבוים, עמיר, מזרחי. (19/08/2008).  אמנת ישראל-רומניה למניעת כפל מס. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=24469

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    עורכי דין ונוטריון, דורון, טיקוצקי, צדרבוים, עמיר, מזרחי. "אמנת ישראל-רומניה למניעת כפל מס" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 19/08/2008
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=24469

  • הרשם כעת לרשימת התפוצה!
    קבל דיוור אוטומטי של מאמרים חדשים
    בנושאי חוק ומשפט
    דואר אלקטרוני:

       קפריסין - יעד כלכלי מנצח לשנת 2012
       פשיטת רגל- פקודת פשיטת הרגל (נוסח חדש), תשם-1980
       חקירת יכולת על פי חוק ההוצאה לפועל
       רישום אבהות גם ללא בדיקת רקמות
       צוואות הדדיות
       תיקון 68 לחוק עידוד השקעות הון
       חוק אוויר נקי, התשסח-2008
       הליך פשיטת הרגל- הסוף למלחמות מול הנושים
       חלון הזדמנויות לבעלי כספים שחורים בחשבונות בנק בחול
       גילוי מרצון לישראלים המחזיקים נדלן מניב בחול ולא מדווחים בישראל
       האם הכנסותיהם של נישומים שבאו בברית הנישואין יישומו במשותף או בנפרד?
       האם יזמי נדלן יכולים לבצע עסקאות נדלן וליהנות משיעורי מס נמוכים?
       חיוב נאמן בחובות
       השפעת המשבר הכלכלי על נקיטה בהליך לגילוי מרצון
       מוסד הכופר בתיקי מס


     מאמרים אחרונים בקטגוריה דיני מיסים
       הוצאה לפועל - ים הניירת
       מהו אורך חייו של הסכם בלעדיות? בית המשפט מכריע בעניין
       סעיף שיפוט המופיע רק בקטלוג של ספק זר - לא יספיק
       העליון קבע: העתקת עיצוב של בגדים אינה מקימה תמיד זכות לפיצוי
       בית המשפט: אין להרחיב מעבר לנדרש הגנה לבעל סימן מסחר
       רעידת אדמה וצונאמי ביפן- כח עליון?
       סוכן מכס שלח כסף להפקדה והכסף נשדד- מי יישא באחריות?
       מכולה גנובה תושב לבעליה החוקיים
       מכולה נפלה למים - מי אחראי וכיצד מוכיחים את הנזק?
       תביעת ביטוח בגין מטען שנגנב- היש להחליף את סדר הגשת הראיות?
       נרגילות מתוצרת סוריה או ירדן- על החרמת טובין על ידי המכס
       הפסקת גביית אגרות נמל מסוכן המכס - עדכונים והתפתחויות
       קפריסין - יעד כלכלי מנצח לשנת 2012
       מדור תכנוני מס ועצות מעשיות בנושא: תכנון מס: להקים נאמנות ולא לדווח עליה!! - כיצד?
       לימודי הנדסה - קצת מידע


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה דיני מיסים
       מיסוי אופציות לעובדים - מיסוי הקצאת מניות לעובדים - סעיף 102 לפקודת מס הכנסה והשלכותיו
       חיפוש מידע על דירות למכירה בלוח מאגר הנדלן של רשות המיסים
       מקדמה בשל הוצאות עודפות - מס או קנס
       מהי הלבנת הון וכיצד מטופל נושא זה בחקיקה בישראל
       סעיף 20 לחוק מס ערך מוסף - המציאות עולה על כל דמיון
       מעמדה של שותפות בעיניי מס הכנסה ומס ערך מוסף
       שווי שימוש ברכב שמעמיד המעביד לטובת העובד וההשלכות לעניין חיוב במס הכנסה וביטוח לאומי
       מיסוי מוניטין - היבטי מס
       ארנונה - המדריך המלא
       תשלומים לחול - מהפיכת ניכוי במקור, סעיף 26 לחוק מעמ
       פטור מס שבח בעת מכירת דירה מפוצלת
       חוק עידוד השקעות הון - הרפורמה לשנת 2011
       החזרי מס, מדריך מקוצר
       סיווג טובין בצו תעריף המכס - שאלות פרשניות
       לאחרונה יצאה הנחייה האוסרת רישום רכב חברה על שם בעל מניות - כפי שהיה נהוג עד כה

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    פרסם אצלנו
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה