דף הבית  >>  מיסים  >>  מס ערך מוסף הרשם | התחבר

מע''מ על אופציה במקרקעין 

מאת    [ 19/12/2005 ] [ נצפה 2474 פעמים ]
articles.co.il
   

   
Loading


אופציה מתחלקת לשניים: הראשונה בה נרכשת הזכות לקבל את נכס הבסיס והשניה מימוש הזכות ? רכישת נכס הבסיס [מפעלי אמריקה ישראל (ע"ש 39/80)].
מה מעמדה של עסקת האופציה במקרקעין לעניין מע"מ להבדיל ממס שבח?? שאלה זו לא נדונה בפסיקה או בספרות! ניתוח של עסקת האופציה כשתי עסקאות נפרדות לעיל (מפעלי אמריקה ישראל) יביא לכך שעסקת אופציה תסווג כשתי עסקאות. הראשונה רכישת זכות בלתי מוחשית תסווג במע"מ כעסקת מכר טובין. יתירה מכך, מקום בו למסמך האופציה יוקנו סממנים של סחירות, הרי שעסקת האופציה תהיה פטורה לחלוטין ממע"מ. מאידך עסקת מימוש האופציה, תהיה עסקה בה נרכשים המקרקעין גופם. משמע מכר מקרקעין. אפשרות זו של ניתוח עסקת אופציה במקרקעין למע"מ מקנה פתח לתכנוני מס לפיהם המקרקעין ימכרו בשני שלבים (אופציה + מימוש), תוך הקניית סימני סחירות למסמך האופציה. בכך יופטר חלק האופציה ממע"מ.
אלא שאפשרית גם פרשנות אחרת, לפיה אופציה במקרקעין תסווג על פי מהותה הכלכלית גם לצרכי מע"מ, ומכירתה תעלה לכדי מכר "מקרקעין".
מקרקעין הוגדרו במע"מ, "לרבות זכות במקרקעין ולרבות זכות באיגוד מקרקעין כמשמעותה בחוק מס שבח...". הדיבור "מקרקעין" לצרכי חוק מע"מ קיבל פרשנות רחבה. ההפניה למשמעות בחוק מיסוי מקרקעין חלה רק על "זכות באיגוד מקרקעין", אך לא על "זכות במקרקעין" [הגדרת מקרקעין בסעיף 1 לחוק קובעת "כמשמעותה" ולא כ-"משמעותן" (עניין מרלי (ע"ש 1499/93))]. מקרקעין במע"מ אינם כבחוק מיסוי מקרקעין, ויש להם משמעות שונה [פסקי הדין בעניין לפידות (ע"ש 562/81), עניין עאקלה (ע"א 358/87), עניין מרלי (ע"ש 1499/93) ועוד]. יוצא שהמונח "זכות במקרקעין" במע"מ רחב ממיסוי מקרקעין ויכול שיכלול אף זכויות הקבועות כ"זכות במקרקעין" לעניין חוק המקרקעין כגון: בעלות, שכירות, משכנתא, זיקת הנאה וזכות קדימה. ברשימה זו אין לראות רשימה סגורה (בעניין זה ראו עניין אטיאס (ע"א 68/76) שם נותרה שאלה זו ללא מענה ואת דברי המלומד ויסמן בספרו המאפשר קיומן של זכויות נוספות במקרקעין לבד מאלו הקבועים בחוק המקרקעין). נציין עם זאת שוודאי כי איננו ממליצים שפסיקת מע"מ תרחיק לכת כפסיקת מס שבח ותכלול בהגדרת מקרקעין זכות שאיננה במקרקעין כלל כזכות חוזית בדרגה רחוקה, שבסוף השרשרת המשפטית שלה מצויה הזכות הקניינית. כך נעשה לענין פרשנות איגוד מקרקעין בשורה של פסקי דין (לדוגמא בית התעשיינים).
לסיכום למונח "זכות במקרקעין" לעניין מע"מ יש ליתן משמעות רחבה שאינה מוגבלת לא על ידי חוק המקרקעין ולא על ידי חוק מיסוי מקרקעין, אך איננה רחבה כפרשנות המונח לענין איגוד מקרקעין במס שבח. סביר ד"כ שזכות במקרקעין המוכרת לצרכי חוק מיסוי מקרקעין תוכר ככזו גם לעניין מע"מ, למעט הצעתנו לסייג לעיל, ומכאן עולה איפוא שגם מכירת אופציה תחשב כ"זכות במקרקעין", זאת מאחר שהיא נכללת מפורשות בהגדרת "מכירה" של מקרקעין בחוק מיסוי מקרקעין. ומכאן תוכר אופציה כמכירת מקרקעין לעניין מע"מ. אמנם לכאורה ניתנת להישמע סברה לפיה, בכלל הגדרת מקרקעין לצרכי חוק מע"מ לא ייכללו נכסים ערטילאיים לבד מזכות באיגוד מקרקעין. יותר מכך, אופציה לא מצויה בהגדרת מקרקעין, אלא מכירה בחוק מיסוי מקרקעין. גם "זכות באיגוד מקרקעין" שהוספה למע"מ הוספה כחריג יוצא דופן. זכות זו האחרונה הוספה על ידי המחוקק כחריג, על מנת ללמד כי יש בפרט (החריג) מה שאין בכלל (מקרקעין כפשוטם). עם זאת, התומכים יגידו שאופציה למקרקעין איננה "מקרקעין" גם בחוק מיסוי מקרקעין, ולפיכך האופציה היא נכס ערטילאי שהופך למקרקעין רק עם מימושה. מאידך ייתכן שהמחוקק סבר כי קיימים נכסים בלתי מוחשיים שהם זכות במקרקעין ושאין לראות בהם טובין, לבד מזכות באיגוד.
לקביעת אופציה במקרקעין כ"מקרקעין" לצרכי מע"מ עשויים להיות יתרונות שונים דוגמת: מניעת תכנון המס שהוצג לעיל וכן מניעת מס אפקטיבי במתן אופציה לבניה על ידי אדם פרטי לקבלן (חשבונית עצמית וניכוי מס תשומות מכוח תקנה 6ב) ועוד. מנגד עשויות גם להתעורר בעיות שונות. כך לדוגמא מהו מקום העסקה? סעיף 14 לחוק קובע כי: "יראו נכס כנמכר בישראל אם הנכס היה בישראל בעת מסירתו לקונה...ובנכס בלתי מוחשי - אם המוכר הוא תושב ישראל." על פי כלל זה במכירת קרקע (כפשוטה) הרי שמקום העסקה הוא מקום הימצאות הקרקע ? מדינת הסיטוס. עם זאת מה יהא הדין במכר אופציה למקרקעין? אופציה הינה זכות בלתי מוחשית (ערטילאית). ככזו לכאורה יש לקבוע את מקום העסקה על פי מקום מושב המוכר? עוד יש לשאול כיצד יקבע מועד אירוע המס ? ומה יהיה מעמדה של אופציה לקבלת זכות באיגוד מקרקעין?
אין ספק כי בשאלת מעמדה של אופציה במקרקעין לעניין מע"מ טרם נאמרה המילה האחרונה.
אברהם אלתר, עו"ד avi@altertax.co.il
ועו"ד אריה ליבוביץ
משרד דר' א. אלתר ושות' עורכי דין http://www.altertax.co.il

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר   הדפס את המאמר   שלח לחבר   קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר: אלתר, מיסים, מסים, עורך דין, עו"ד, מס הכנסה, מיסוי, מס תשומות, אופציה, אופציות, מקרקעין, מע"מ, מס ערך מוסף,

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    אלתר, דר' אברהם. (19/12/2005).  מע''מ על אופציה במקרקעין. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=2139

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    אלתר, דר' אברהם. "מע''מ על אופציה במקרקעין" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 19/12/2005
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=2139

  • הרשם כעת לרשימת התפוצה!
    קבל דיוור אוטומטי של מאמרים חדשים
    בנושאי מיסים
    דואר אלקטרוני:

     מאמרים אחרונים מאת דר' אברהם אלתר
       טיפ מס חדש - כיצד לבנות על קרקע של אדם אחר ללא ששילם מס על הבניה
       בית משפט: שיעור מס מופחת (20 אחוז) להשבחה חדשה על קרקע ישנה (49 אחוז)
       לראות את הארץ המובטחת ואליה לבוא.
       חישוב המס במכירת מוניטין.
       תשלומים לחול - מהפיכת ניכוי במקור, סעיף 26 לחוק מעמ
       הוצאות מותרות בניכוי לשכירים.
       תכנוני מס ביחס להשקעות בנדלן בארצות הברית - מסלולי המס השונים לאור הרפורמות
       תכנוני מס ביחס להשקעות בנדלן באירופה - הדור הבא!
       השקעות נדלן בישראל או בחול על-פי אמנות המס של ישראל דוגמה ל- 10 תכנוני מס (חלק ב)
       השקעות נדלן בישראל או בחול על-פי אמנות המס של ישראל דוגמה ל- 10 תכנוני מס (חלק א)
       ישראלי לשעבר יכול להיחשב כתושב חוץ ולהיות פטור ממס בישראל לחלוטין אף אם אישתו ומשפחתו מתגוררים בישראל והוא מגיע לביקורים תכופים בישראל
       ישראלי לשעבר יכול להיחשב כתושב חוץ ולהיות פטור ממס בישראל לחלוטין אף אם אישתו ומשפחתו מתגוררים בישראל.
       רלוקיישן לחול וניתוק תושבות לצורכי מס בישראל
       שבירת השוויון על ידי אמנות המס של ישראל
       מכירת דירת מגורים בחול - האם פטורה ממס


     מאמרים אחרונים בקטגוריה מס ערך מוסף
       עוסק מורשה
       עוסק פטור או עוסק מורשה?
       תיקון לתיקון 37 לחוק מס ערך מוסף
       התקרה של עוסק פטור לשנת 2012 76884 ולא תקרה של 100000 לעוסק פטור
       מדריך מס ערך מוסף לפתיחת עסק
       מיהו עוסק פטור במס ערך מוסף.
       קיזוז מעמ על חשבוניות באיחור של יותר משישה חודשים
       דיווח מעמ מפורט בשנת 2012
       מעמ תשומות סבירות התקיימות עסקה בעתיד תאפשר ניכוי מס תשומות כיום
       דוח מקוון למס ערך מוסף - הלכה למעשה
       תנו לבכם למס ערך מוסף הן בהסכמים והן בהליכים משפטיים
       קבוצות רכישה הדין החדש והוראות התחולה
       פתיחת עסק חדש
       דיווח מקוון למס ערך מוסף - שינויי חקיקה עקב פירסום חוק ההתייעלות הכלכלית
       ייחוס הפרשי הון לשנים סגורות בלבד גם מקום


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה מס ערך מוסף
       הוראות לנוכח שינוי שיעור המע''מ ל 15.5 אחוז מיולי 2006
       פתרון למלכוד מע'מ בחשבונית עצמית! תקנה 6ב תפורש כךשלא תגרור חבות מע'מ על הרוכש!
       מע'מ ברכישת דירות זהירות!! (א')
       מע'מ בעסקאות קומבינציה (חלק א') קביעת שווי עסקאות מכר המקרקעין ושרותי הבניה בעסקת קומבינציה
       בין עוסק למוסד כספי סעיף 58 לחוק מעמ - העדפת הסיווג כעוסק
       מע'מ על היטלי פיתוח: פתרונות מיסוי
       חבות במע'מ בגין מכירת יתרת חוב לקוחות
       קומבינציה: שווי הקרקע ושירותי הבנייה ושאלת המעמ (א')
       מס ערך מוסף בשיעור אפס - שאלה לעורך דין אריה ליבוביץ
       כיצד לחסוך בהוצאות בעקבות הפחתת המע מ הצפויה
       הפחתת שיעור מס הערך המוסף החל מ-1 בספטמבר 2005 ל - 16.5 אחוז
       חלות מס ערך מוסף על תשלום לחוקר עצמאי, שמשלמת חברה לתועלת הציבור
       חלות במס ערך מוסף בגין חילוט ערבות בנקאית
       חיוב במס ערך מוסף בשל הכנסה רעיונית בהלוואות
       שווי הקרקע כבר כולל מע'מ

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    פרסם אצלנו
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה