דף הבית  >>  חברה ומדינה  >>  זכויות הפרט הרשם | התחבר

רישיון להורות והזכות להקים משפחה 

מאת    [ 20/04/2008 ] [ נצפה 2275 פעמים ]
articles.co.il
   

   
Loading


 המאמר התפרסם לראשונה באתר האישי של המחברת

ההתעללויות המזוויעות בילדים, שעלו לאחרונה לכותרות, מחזירות לדיון הציבורי, והתקשורתי בעיקר, את התביעה להוציא רישיון להורות.
על פניו זה נשמע מאד הגיוני, משכנע ואף מוסרי. כדי לעלות לכביש צריך רישיון, כדי להיות פסיכולוג צריך רישיון. איך זה שכל אחד, לכל הרוחות, יכול להיות הורה? הרי מדובר באחריות עצומה לחייו של אחר, שתקופה ארוכה הוא חסר ישע ותלוי לחלוטין בהוריו. ניצול לרעה של התלות הזאת משאיר צלקות בל יימחו בנפש הרכה. פגיעות קשות מחריבות, לעיתים באופן לא הפיך, את חייהם ובריאותם הגופנית והנפשית של מי שגדל אצל הורים כאלה. אבל כמו במקרים אחרים, מה שמתגלה כשבוחנים את העניין לעומק איננו בהכרח מה שנראה על פני השטח כקומונסנסי.

כדאי להתחיל בדוגמא קלה הרבה יותר, שנדמה לי שלגביה עמדתם של עיתונאים תהיה שונה לחלוטין. גם כדי להיות עיתונאי אין צורך ברישיון. ואין זה מקרה. זאת למרות שעיתונאות היא עיסוק, והמדינה רשאית להסדיר עיסוקים שונים (למשל, ע"י הרשאת העיסוק בהם) מבלי שזה נחשב כפגיעה בחופש העיסוק. הסיבה שעיתונאות איננה דורשת רישיון היא הקשר שיש בין העיסוק הזה לחופש הביטוי, זכות יסוד חשובה. למרות שהס?דרה אין משמעה פגיעה בזכות (למשל, הדרישה להוציא דרכון איננה פגיעה בחופש התנועה), המחשבה היא כי מסוכן יהיה להגביל זכות חשובה שכזאת ולו על-ידי הסדרה. ומסוכן עוד יותר להפקיד את ההסדרה הזאת, שהגבלה מסוימת בצדה, בידי המדינה. זאת הסיבה, לא העובדה שעיתונות איננה יכולה לגרום לנזק כבד לחייהם של אנשים. היא יכולה ועוד איך. וכדאי לעוסקים בה לזכור זאת. העובדה שלא נכון לדרוש רישיון כדי להיות עיתונאי אין משמעה שאין מקום להתמקצעות ולכללים קפדניים של אתיקה מקצועית שעל העוסקים בתחום זה לאמץ ולהחיל על עצמם. להיפך.

בדרישת רישיון להורות יש לא רק קושי. יש בה סכנה. סכנה שמימושה של זכות אדם יסודית, יסודית לא פחות מחופש הביטוי, תהיה מותנית; שאנשים יצטרכו לעבור מבחנים כדי שייחשבו זכאים לה; שיהיה מי שיציב קריטריונים לעצם היכולת ליהנות מהזכות הזאת; שהיא תהיה נתונה להסדרה בידי המדינה. הרשאה משמעה שמי שאיננו עומד בדרישות הרישיון איננו רשאי ליטול חלק בפרקטיקה המורשית. במילים אחרות, המדינה עומדת להחליט מי יוכל לממש את הזכות הבסיסית להיות הורה.
המדינה עושה זאת כבר כאשר מדובר באימוץ. שם עוברים המועמדים מסכת ארוכה של בדיקות שנועדו להבטיח כי הם מתאימים לגדל ילד. אבל יש הבדל מכריע בין שני המקרים, והוא שבהליכי אימוץ החברה היא שמוסרת לחזקתם של בני-אדם ילדים שהיא אחראית לשלומם.

אכן, היות הורה משמעותו אחריות עצומה ופוטנציאל לפגיעה בזכויות של אחרים. אבל כאן חייבים להבחין בין עצם קיומה של זכות לבין שימוש בה לרעה. שום זכות איננה מקנה זכות להשתמש בה באופן שפוגע בזכויותיהם של אחרים. יש להבדיל בין שלילת זכות לבין הדרישה הקבילה וההכרחית להגביל זכויות כאשר אלה מתנגשות עם זכויות אחרות.

מדינה לא רק רשאית, היא חייבת להגן על זכויותיהם של אחרים. בוודאי זכויות של מי שהוא חלש וחסר ישע. זכויות של ילדים מטילות את החובה הנגדית על ההורים ועל המדינה גם יחד. המדינה נדרשת לוודא שההורים ממלאים את חובותיהם כלפי ילדיהם ולהיכנס לנעליהם כשהם אינם מסוגלים לעשות זאת. על המדינה מוטלת חובה להגן על ילדים גם כנגד הוריהם. אך היא איננה רשאית לשלול מבני-אדם את זכותם הטבעית להיות הורים בטענה כי הם לא עמדו (מראש) במבחן. בעוד שלאיש אין זכות מוקנית, ודאי לא זכות אדם, להיות נהג, פסיכולוג או אפילו עיתונאי, הרי הרעיון של זכויות אדם הוא שהן מגיעות לנו בתוקף היותנו אנושיים; לא כי אנחנו עונים לקריטריונים.

ד"ר לפילוסופיה. חוקרת ומרצה לפילוסופיה פוליטית המתמחה בזכויות אדם, ליברליזם ודמוקרטיה. כותבת, עורכת ומתרגמת בתחומים אלו ובתחומים נוספים.
אתר אישי: http://naama-carmi.com
לעבודות כתיבה, עריכה ותרגום אפשר ליצור קשר דרך האתר.
המאמר המקורי: http://www.notes.co.il/carmi/42644.asp

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר   הדפס את המאמר   שלח לחבר   קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר: התעללות, ילדים, הורים, רישיון, הרשאה, זכויות אדם, זכות להקים משפחה, עיתונאות

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    כרמי, נעמה. (20/04/2008).  רישיון להורות והזכות להקים משפחה. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=18253

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    כרמי, נעמה. "רישיון להורות והזכות להקים משפחה" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 20/04/2008
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=18253

  • הרשם כעת לרשימת התפוצה!
    קבל דיוור אוטומטי של מאמרים חדשים
    בנושאי חברה ומדינה
    דואר אלקטרוני:

     מאמרים אחרונים מאת נעמה כרמי
       שוודיה וקופמן: לא תביעת דיבה
       האם יועמד נשיא סודאן לדין?
       רישיון להורות והזכות להקים משפחה
       נשק יום הדין: בין אירן לישראל
       קיץ קטלני
       יום כיפור של התקשורת
       במורד האפרטהייד
       זה לא כל כך קשה להגיד לא?
       החבר בשארה גיבור גדול
       פרק 7 למגילת האומות המאוחדות
       מיט גאס אודר אונה גאס
       עולם הזכויות ועולם המלחמה
       בגצ אינו המחוקק
       תואר ראשון במדעי השבכ
       המועצה החדשה לזכויות אדם של האומות המאוחדות


     מאמרים אחרונים בקטגוריה זכויות הפרט
       סיום שלטונו של השבט הלבן באמריקה המודרנית
       בנגע למשטרת ישראל
       על פרשת המין הקבוצתי על החוף
       יום השואות
       חדירה לפרטיות
       נגישות לנכים היא לא רק גישה למקום. היא הרבה מעבר לכך.
       ערבות בנקאית בשכירת דירה
       עוצמת הפרט מובילה לעתיד בו האזרחים ימרדו במדינות שלהם - מדוע?
       תוכנית למניעת היעלמויות של ילדות בארצות-הברית
       השפעת קנאביס על נהיגה בכביש
       אקמול כמוקד לשבירת לב
       תעלומת הרב-קו
       מהבניית השתיקה להבניית הדיאלוג
       על קצה המזלג: מי דואג לחופש הביטוי- חוק איסור לשון הרע:
       ספורט קהילתי בעיר גבעתיים


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה זכויות הפרט
       הרהורים על פחדים מוזרים
       בניה לרווקים - דירות 1-2 חדרים, סטודיו, קונדו... כן אבל לא בישראל
       סקס מזדמן בשירותים
       הכחשת שואה וחופש הביטוי
       זהירות מצלמים
       אין לי טלוויזיה
       עיזים לצורכי ביטחון
       התקוה לא של כולנו
       מאבקים חברתיים וחברות מסחריות
       אבטחת בית משפט
       תרבות האבל
       כיסוי ראש: המקרה של טורקיה
       חוקה בהסכמה: שווים ושוות פחות
       מהי פדופיליה? בירורמושגים וקריאה לשינוי-עמדות
       הדילמה של בריטניה והפרדוקס של זכויות האדם

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    פרסם אצלנו
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה