השאלה היא:
אם למרצה אין חשבונית, כדי לתיתה כנגד שכר הטרחה, אשר משלמת לו האוניברסיטה - מה הוא האמצעי הטכני-מינהלי, שיש לנקוט לשם תשלום שכר הטרחה: באמצעות "תלוש משכורת", או באמצעות טופס 856 המיועד לספק וללקוח [?]; כלומר, מה טיב היחסים בין הצדדים [?].
יניב גבריאל משיב:
התשובה על פניית השואלים מובאת כאן בכפיפות לעובדות הכלולות בפנייה.
-----------------------------------------
הערה מקדימה:
המובא להלן הוא על בסיס כל הכרוך ביחסי עובד-מעביד, כפי שהם מופיעים בחוקים ובתקנות.
-----------------------------------------
הקניית הסיווג "הכנסת עבודה" להכנסה מסוימת של עובד - חשיבות רבה לה; וחשיבות זו באה לידי ביטוי בתחומים אחדים, המובאים לקמן.
תחום א': מכל "הכנסת עבודה" של עובד - חלה על מעבידו החובה לנכות ממנה מס הכנסה במקור(1).
תחום ב': בשל "הכנסת עבודה" של עובד - חלה על מעבידו החובה, בהתמלא תנאים מסוימים, לשלם בעניינה מסים, מכספי העסק, ואלה הם: דמי ביטוח לאומי, מס מעסיקים, מס שכר(2).
תחום ג': דווקא ל"הכנסת עבודה" של עובד - מקנה "פקודת מס הכנסה (ניסוח חדש), התשכ"א-1961" [להלן - "הפקודה"], באורח מפורש, [מן הפן החיובי מהיבטי של העובד:] הנחות מס, הקלות מס, [ומן הפן השלילי מהיבטו של העובד:] מטילה הפקודה עונשים (סנקציות); ואין הפקודה מקנה את אלה לסוגים אחרים של הכנסות(3).
תחום ד': אצל "הכנסת עבודה" של עובד - מבחן קביעת מקומו של מקור ההכנסה הוא ייחודי ושונה ממבחן קביעה זו אצל סוגי הכנסות ממקורות אחרים(4).
תחום ה': בעניין "הכנסת עבודה" של עובד - חלים כללים אחדים, אשר נוגעים לדיני עבודה.
----------------------------------------
כפועל יוצא מכך, וכהמשך ישיר של הנאמר עד כה - יש לבדוק היטב, אם התשלום, הניתן לאדם על טרחתו, בא בגדר "הכנסת עבודה" על בסיס קיום יחסי עובד-מעביד בינו לבין מעבידו; ואם התשובה על הבדיקה האמורה הוא חיובית - יבוצע התשלום באמצעות "תלוש משכורת".(5)
מחד - כאשר בין האוניברסיטה לבין המרצה האורח לא מתקיימים יחסי עובד ומעביד (היעדר אפשרויות להנפיק לו "תלוש משכורת"), ומאידך - המרצה האורח אינו "עוסק" (היעדר אפשרות לקבל ממנו "חשבונית"), יש לבחון את האפשרות שלפיה מקבלת השירות (האוניברסיטה) תנפיק חשבונית הערוכה על שמה (להלן - "חשבונית עצמית")(6).
החשבונית העצמית תכלול מס ערך מוסף וניכוי מס הכנסה במקור.
הדיווח לרשויות המס, בשל שכרו של המרצה האמור ובשל החשבונית העצמית האמורה, ייערך על-ידי מקבלת השירות (האוניברסיטה), בדו"ח הניכויים החודשי (טופס 102), ובדו"ח המרכז השנתי (טופס 856).
הפניות המשיב:
(1) סעיף 164 לפקודה והתקנות על-פיו.
(2) חוק הביטוח הלאומי [נוסח חדש], התשנ"ה-1995; חוק מס מעסיקים, התשל"ה-1975; חוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975.
(3) הסעיפים הללו, בין היתר, בפקודה: 3(ה), 3(ה1), 3(ה3), 3(ט), 8(ג), 9(7א), 28; חוק אזור סחר חופשי באילת (פטורים והנחות ממסים), התשמ"ה-1985.
(4) הסעיפים הללו, בין היתר, בפקודה: 5(1), 5(2), 5(3).
(5) סעיף 24 ל"חוק הגנת השכר, התשי"ח-1958".
(6) סעיף 20 לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1976, וכך תקנה 6א' לתקנות מס ערך מוסף, התשל"ו-1976.
יניב גבריאל, הוא מומחה מס אשר שימש בעבר כיועץ מיוחד לרשות המיסים בישראל בנושאי מיסים ושינויי חקיקה.
יניב גבריאל,משמש כמנהל וכבעלים של המכללה למיסים ולחשבונאות.
פרטים נוספים בטלפון (רב קווי) 1-700-700-088 או בכתובת המכללה : http://www.taxcollege.co.il
מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי
|
כלים שימושיים למאמר: |



