דף הבית  >>  שיפור עצמי  >>  מימוש עצמי הרשם | התחבר

הנדר שהופר על ידי הארי שעלה מבבל ! 

מאת    [ 27/03/2008 ] [ נצפה 1576 פעמים ]
articles.co.il
   

   
Loading


חג הפסח קרב ובא, מאפיית המצות עובדות במלא התפוקה, הגמרא במסכת פסחים (דף מ"ב ע"א) לגבי הנושא של אפיית המצות שנינו, שאין ללוש את העיסה אלא במים שלנו לינת לילה. מיים ששאבו אותם ביום אתמול ושהו באוויר הלילה. שאם לא כן יש לחשוש שחמימים הם ויחמיצו את הבצק, דין זה נפסק להלכה גם בשולחן ערוך.
ומספרת הגמרא: רב מתנה הגיע למקום ששמו פפוניה. דרש להם בהלכות הפסח, והודיעם שאין ללוש את הבצק אלא במים שלנו. השתאו למשמע ההלכה, שלא ידעוה. בערב, שב רב מתנה לאכסנייתו והלך לישון.
למחרת היום, נשמעו נקישות בפתח האכסניה. כשפתח את הדלת הופתע למראה ההתגודדות ההמונית. כל בני המקום נסבו על הבית. עם הפתח הדלת השתררה דומיה, חרדת קודש, יראת כבוד.
מה רצונכם, שאל רב מתנה מופתע?
האדם הקרוב אליו הושיט לו כד. כעת הבחין שכולם נושאים כדי חרס בידיהם.
מה זאת? לשם מה הכד? שאל רב מתנה.
"אנו רוצים לאפות מצות", ענה האיש. "הרב אמר אתמול שאין ללוש מצות אלא במים שלנו, באנו איפה למלאת את כדינו במימיו" ....
הם הבינו, שכאשר אמר "מים שלנו" התכוון למים שלו, של הרב ... העמידם רב מתנה על טעותם, והודיעם שלא הייתה כוונתו אלא למים שעברה עליהם לינת לילה.
ויש להבין, לשם מה סופר סיפור זה בגמרא. הרי הגמרא ספר לימוד היא, הוראה והדרכה, ולא ספר סיפורים, האם סופר לנו סיפור זה כדי שנלעג ח"ו לבורותם וטעותם של בני הכפר?
אך כשנתבונן בסיפור לקח גדול בו, עצום ורב. ולא לעג ח"ו, אלא הוקרה והערכה. אמנם לא ידעו את הדין, חדש היה בעבורם. אמנם הם לא הבינו את הדין לאשורו וטעו בלשונו. אבל לפי טעותם, כאשר הם הבינו שהרב מורה להם הלכה מוזרה, שאין ללוש מצות אלא במים שלו ? לא הרימו גבה, לא רטנו על הגזירה התמוהה. לא התקוממו: "איזו הוראה זו, מה ייחוסם של המים של הרב, במה הם טובים יותר ממי בארותינו", לא פנו אליו בשאלה. לא, אלא כאיש אחד בלב אחד התכנסו ובאו, איש כדו בידו וצייתו להוראה!!!
אמנם, את ההלכה הם לא הבינו כראוי, אבל לימדונו הלכה לדורות, לימדונו מה הוא ציות לדעת תורה, מה היא הישמעות למורי הוראה. בלי הרהור וערעור, בכפיפות וציות. בכך היו בני פפוניה עצמם למורי הוראה לדורות!!!
וקשורים הדברים לפרשתנו, ביום הגדול והנשגב של חנוכת המשכן, בראש חודש ניסן, היום שנטל עשר עטרות, ביום בשורת כפרת החטא העגל והשראת השכינה, ניחתה המכה האנושה במיתת נדב ואביהו, הגדולים אף ממשה ואהרון! ומדוע, על מה?
אומרת הגמרא במסכת עירובין (דף ס"ג ע"א) "לא מתו בני אהרון אלא על ידי שהורו הלכה בפני משה רבן".
רואים אנו, שעל חטא זה אין סליחה ומחילה, אף אין הארכת אף והשעיית גזר דין. אף לא נשיאת פנים לגדולי גדולים, לקודשי עליון.
ומדוע? משום שיש לתורה תנאי וסייג: אומר התנא באבות (פרק ג' משנה י"ז) "מסורת, סייג לתורה". וביאורו, כי "כל המצוות שניתנו לו למשה בסיני, בפרושן ניתנו (ריש הקדמת הרמב"ם ליד החזקה). ולכן קוריה התורה "מסורת", כי משה רבנו מסרה לחכמי ישראל, והם מסרוה הלאה, מדור לדור. והתנאי הבסיסי הוא איפה שהתלמיד יהיה כפוף לרבו ולהוראותיו, יקבל מפיו את ההלכה המסורה וימסרנה לדור הבא כנתינתה. תנאי בלא יעבור הוא, ואין משוא פנים למפיריו, כי בכך פוגמים הם בתשתית התורה ולימודיה!
הגמרא במסכת בבא קמא (דף קי"ז ע"א) מספרת על רב כהנא, שהיה מחריפי תלמידי רב, גדול אמוראי בבל, עלה לארץ ישראל, ללמוד מפי רב יוחנן. ומכיוון ששיטות הלימוד שונות היו, ביקשו רב שיבטיח שלא ישאל שאלות במשך שבע שנים, עד שיסתגל לשיטת הלימוד החדשה. הבטיח.
כאשר הגיע לטבריה, מצא את בני הישיבה מכינים את עצמם לשיעורו של רבי יוחנן. מייד התערב וחריפותו הרעישה את התלמידים. שהרי לא התחייב אלא שלא לשאול את רבי יוחנן, ראש הישיבה. רבי שמעון בן לקיש גיסו של רבי יוחנן, נכנס אל ראש הישיבה ודיווח לו כי "ארי עלה מבבל", שיתכונן לוויכוח סוער, כי לא ידע על ההבטחה שניתנה.
נכנס רבי יוחנן לומר את שיעורו. שבע ימים היה, וגבותיו כיסו את עיניו. הוליכוהו בהדרת כבוד למושבו, על שבעה כרים ישב, ותלמידיו יושבים לפני על הארץ בשבע שורות. בחירי הישיבה בשורה הראשונה, השני לו לצידו, וכן הלאה. לפי הוראת רבי יוחנן הושיבו את הארי שעלה מבבל בראש!
שיעורו של רבי יוחנן נבנה פרקים פרקים. השמיע את הפרק הראשון ועצר. המתין לשאלות ה"ארי מבבל". אבל רב כהנא נאמן היה להבטחתו, ושתק.
הורה רבי יוחנן, וביקשו לרדת לשורה השנייה. קם לעיני כולם, וירד שורה.
המשיך רבי יוחנן והשמיע את הקטע השני, והמתין לשאלות. משלא באו, הורה והורידו את רב כהנא לשורה השלישית. וכולם רואים, לא נעים.
שבעה קטעים, ורב כהנא מוצא את עצמו בשורה השביעית. אי נעימות כפול שבע. לחש רבי יוחנן לגיסו ריש לקיש: "ארי שאמרת, נעשה שועל". אמירה זו הגדישה את הסאה. אמר רב כהנא לנפשו: "יהיו שבע השורות תמורת שבע השנים שהבטחתי! קם וביקש: יואיל ראש הישיבה לחזור על שיעורו מתחילתו".
ורב יוחנן חזר.
סיים את הפרק הראשון, ורב כהנא הקשה קושיות קשות כברזל. העלוהו שורה. סיים את הפרק השני, ושוב המטיר קושיות, העלוהו שורה נוספת.
שבעה פרקים, והוא שוב בראש השורה זוכה להערצת כולם.
רבי יוחנן המשיך לפרק השמיני. ורב כהנא מוסיף להקשות. במה יוכיח לו רבי יוחנן את הוקרתו? בדרך מרעישה כל כך: הורה שישמיטו כר אחד מתחתיו!
פרק נוסף וקושיות נוספות, ועוד כר הושמט. שבעה פרקים נוספים, ורבי יוחנן, ראש הישיבה, גדול הדור בארץ הקודש, יושב על הארץ!
ביקש רבי יוחנן לראות את הארי שעלה מבבל. העמידוהו לפניו. הרים את גבותיו שכיסו את עיניו והביט בו. הייתה לרב כהנה צלקת בזווית שפתיו ומחמתה נראה היה תמיד מחייך. חשב רבי יוחנן שהוא זחוח על ניצחונו. זה ? לא! נתן בו עיניו, ורב כהנה נפטר!
בסופו של דבר סיפרו לרבי יוחנן על הצלקת אמרו שלא היה זה חיוך והחייהו. אבל המסר חד ברור ונוקב: אם אתה עילוי, חריף ומחודד, ארי בתורה, תזכה לשיא הכבוד ? אך בתנאי אחד: שתדע שהרב הוא הרב, ויהא מורא הרב עליך כמורא שמיים! שאם לא כן, לא תזכה להיות חלק משלשלת מסירת התורה! כי לא פגיעה ברב בלבד יש כאן, אלא פגיע בתורה. בתהליך מסירתה מדור לדור!
נלמד את הלקח, נאמץ את הכלל. נכוף את ראשנו בפני מורינו ומאורנו, ונציית בכל אורחותינו לדעת תורה! ובעיקר נקבע עיתים לתורה בכל יום כדי שנוכל לזכות ולראות מילדינו רוב נחת יהודי אמיתי.
הרב יוסף ויצמן שליט"א יועץ רוחני ראש כולל והמרכז ללימודי יהדות "תורה ודעת" רחוב אצ"ל 16 בני ברק.
מחבר הספרים רבי המכר: "ברית יצחק" - בנושא ברית המילה לפי הצד ההלכתי והרפואי. "מערכי תורה" בסוגיות שונות בתלמוד.

מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי

כלים שימושיים למאמר:
 פרסם את המאמר   הדפס את המאמר   שלח לחבר   קישור ישיר למאמר   פניה לכותב המאמר   דווח מאמר בעייתי 

תגיות של המאמר: הרב, יוסף, ויצמן, פסח, תמימות, תורה, ודעת, יהדות, מיסטיקה, אריה, שועל, אושר, חינם, בחים

תגובות למאמר:

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי APA:
    ויצמן, הרב יוסף. (27/03/2008).  הנדר שהופר על ידי הארי שעלה מבבל !. [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים.
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=17293

  • ציטוט אקדמי של המאמר לפי כללי MLA:
    ויצמן, הרב יוסף. "הנדר שהופר על ידי הארי שעלה מבבל !" . [גרסה אלקטרונית]. אתר מאמרים. 27/03/2008
    נדלה בתאריך:26/05/12 מ:http://www.articles.co.il/article.php?id=17293

  • הרשם כעת לרשימת התפוצה!
    קבל דיוור אוטומטי של מאמרים חדשים
    בנושאי שיפור עצמי
    דואר אלקטרוני:

     מאמרים אחרונים מאת הרב יוסף ויצמן
       תודה מילת קסם בת ארבה אותיות
       הדרת נשים? אדרת נשים? הרב יוסף ויצמן
       סודו של הסביבון הרב יוסף ויצמן
       מוות הוא לא סוף, הוא רק ההתחלה....
       מה ממגנט אותנו אל קבר רחל אימנו ?
       האמנם ישנה אהבה ממבט ראשון?
       מזל או גורל?
       נסיונות ואתגרים בחיים ומשמעותם
       עונת המלפפונים בפתח? סימפטום אחרי החגים
       מסע מרתק אל המסתורין סביב ארבעת המינים - הרב יוסף ויצמן
       הושענה רבה
       שמחת תורה? מאיפה זה נפל עלינו?
       הקרב של נפוליאון באמצע הלילה על האגו האישי - הרב יוסף ויצמן
       הרהורים ותהיות בעקבות משט השלום..... הרב יוסף ויצמן
       מה קרה באמת בחג השבועות?


     מאמרים אחרונים בקטגוריה מימוש עצמי
       בני כמה אתם מבחינה רגשית?
       הפצצה האיראנית ויתרונותיה
       חינוך רוחני
       בריאת מציאות בעולם החדש. מסר מתוקשר מהמדריכים של העולם החדש.
       למה חשוב שתהיה לנו מוטיבציה בחיים
       מוצא את עצמך מרגיש לבד לפעמים???
       עומדים על שביל חיים חוזרים הביתה, שנינו נעים בין אהבה לבין בריחה...
       מרגיש כישלון גם כשאחרים בטוחים שיש לך הכל?
       סדנה או סד נע
       סדנה או סד נע
       איך לחיות נכון!
       סגורה
       הדרך לטוב המוחלט
       מי אתם באמת? בטח לא מה שאתם מנסים לשדר....
       למה זה לא תמיד מצליח ?


     מאמרים נצפים ביותר בקטגוריה מימוש עצמי
       הייקו וסמוראים ורגע אחד של חיים
       נטילת אחריות אישית
       ציטטות בנושא טוב לב והכרת תודה
       אושר בכל מחיר
        ציטטות בנושא: הצלחה
       הערכה עצמית - מודעות עצמית
       נתינה מתחילה את תהליך הקבלה
       שבעת ההרגלים של אנשים שלא מתקדמים לשום מקום
       אפקט פיגמליון
       הדקה התשעים
       מצוינות - כהרגל אפקטיבי לחיים מלאים.
       חוקי החיים להצלחה
       מחמאות כנות כמוטיבטורים רבי עוצמה
       מודעות עצמית:על אושר, שמחה, סיפוק והנאה
       לפתח תשוקה עזה להצליח

    מאמרים

    ©2012 כל הזכויות שמורות

    מורנו'ס - שיווק באינטרנט

    אודותינו
    שאלות נפוצות
    יצירת קשר
    יתרונות לכותבי מאמרים
    מדיניות פרטיות
    רשימת כותבים
    כותבים מומחים
    עלינו בעיתונות
    מאמרים חדשים
    פרסם אצלנו
    לכותבי מאמרים: פתיחת חשבון חינם
    כניסה למערכת
    יתרונות לכותבי מאמרים
    תנאי השירות
    הנחיות עריכה
    לבעלי אתרים:



    מדיה חברתית:
    חלון מאמרים לאתרך
    תנאי שימוש במאמרים
    ערוצי מאמרים ב-RSS Recent articles RSS

    מאמרים בפייסבוק מאמרים בטוויטר מאמרים ביוטיוב
    טיולים בארץ | רג'ינה - מסעדה כשרה בתל אביב | ספא בצפון | עורך דין פלילי | מדים, בגדי עבודה