הידרוקסי פרולין Hydroxyproline
ושימושיה בקוסמטיקה
מאת: רונית שגב
החומצה האמינית הידרוקסי פרולין היא מרכיב עיקרי בחלבון הקולגן. הקולגן הוא חלבון חשוב בעור, המרכיב העיקרי של הדרמיס (שכבת העור האמצעית). הוא מקנה לה מבנה וחוזק והוא אחראי למה שאנו מכנים "המוצקות של העור".
הקולגן עשיר בחומצות האמינו גליצין, פרולין והידרוקסי פרולין. הידרוקסיפרולין קיימת בחלבוני מבנה נוספים אחרים. אחד השינויים בעור המבוגר הוא ירידה בכמות ההידרוקסי פרולין. כמות החומצה האמינית הזאת היא מדד מקובל במחקרים לבדיקת תכולת הקולגן בעור, לבדיקת תהליכי בניית קולגן ותהליכי החלמה מפציעות. בתהליכי החלמה מפציעות ובנייה של קולגן עולה כמות ההידרוקסיפרולין. כמותו קובעת למעשה את יכולת בניית הקולגן וחלבוני עור נוספים. יש לו גם יכולת החזקת מים הדומה לזו של קולגן.
הידרוקסי פרולין בקרמים קוסמטיים
כדי להפיק תועלת ממרכיב פעיל הנמרח על העור, עלינו לוודא שהוא חודר בעד השכבה החיצונית ביותר - האפידרמיס, ומגיע לאתר היעד. חומרים פעילים רבים ידועים כמשפיעים על תפקוד הדרמיס - השכבה האמצעית, אולם הם גדולים מכדי להגיע לשם באמצעות מריחה חיצונית. חלק מהשיטות להחדרת חומרים פעילים לעור הן שימוש ב-CPE`s - מגבירי חדירה טרנס דרמלית. כן משתמשים בנשאים כמו ליפוזומים, אתוזומים ודומיהם : שלפוחיות זעירות עשויות מליפידים, שמכילות בתוכן את החומר הפעיל. ההידרוקסי פרולין פעיל בדרמיס -מקום משכנו של הקולגן ואתר הייצור שלו. כדי להחדיר את ההידרוקסי פרולין לדרמיס, פותחה מולקולה הקרויה די-פלמיטואיל הידרוקסי פרולין (Dipalmitoyl Hydroxyproline). במולקולה החדשה - ההידרוקסי פרולין נקשר למרכיב שומני -חומצה פלמיטית. "זנב" שומני זה מאפשר לחומר הפעיל לחדור ביעילות רבה יותר למקום בו הוא משפיע על התאים.
אחת המגמות החזקות כיום בתחום הקוסמטיקה היא שימוש בפפטידים. פפטיד הוא רצף של חומצות אמינו. יצרני המרכיב די פלמיטואיל הידרוקסי פרולין טוענים, כי במחקריהם הושוותה המולקולה הזאת לפפטידים, ונמצאה כבעלת השפעה חזקה יותר על בניית קולגן ומיצוק העור יחסית לפפטידים. כיוון שכל הנושא של פפטידים וחומצות אמינו הוא יחסית חדש ורוב המחקרים בנושא נעשו או מומנו ע"י יצרנים, כל שנוכל לעשות הוא לנסות את התכשיר החדש. היתרון של הקבוצה הזאת של חומרים, הוא היותם "ידידותיים" לעור, לא מגרים ולא מגבילים את המשתמש ביציאה לשמש , בניגוד לחומרי אנטי אייג`ינג אחרים המבוססים על חומצות.
בתכשיר המכיל ריכוז נאות של החומר, ניתן לצפות לתוצאות הבאות: שיפור בקמטוטים דקים, שיפור במוצקות העור ובלחות הטבעית שלו, מירקם בריא ורענן יותר של העור.
רונית שגב היא ביולוגית וחוקרת-עור, המתמחה בהזדקנות העור והחומרים הפעילים בשיקום והצערת העור. בעלת חברת ביופור, העוסקת בפיתוח וייצור של תכשירים לעור וקוסמטיקה רפואית (סדרת Derma Cell). מרצה בקורסים לקוסמטיקאיות רפואיות ומטפלים. ביופור נושאת את דגל האיכות והשקיפות בתחום הקוסמטיקה הרפואית, ושמה לה למטרה להביא לידיעת הציבור כיצד באמת שופטים תכשיר קוסמטי. באתר החברה עשרות מאמרים מקצועיים על הצערת העור, פיגמנטציה, אקנה, נגעים בעור - והפתרונות הקיימים. כן מספרת לנו החברה בכנות על הנכון והלא נכון בקוסמטיקה, מהם הטריקים של יצרנים ומה הם לא רוצים שנדע, מה אפשר ומה אי אפשר להשיג באמצעות מריחת קרמים.
http://www.biofor-skin.com
מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי
|
כלים שימושיים למאמר: |



