הפילוסוף הצוחק- דמוקריטוס
דמוקריטוס בן אבדרה המוזכר בימינו כאבי-אבות הפיזיקה הגרעינית -"נביא הקווארק" [החלקיקים הקטנים ביותר שמהם מורכב חומר רגיל על פני כדור הארץ],היה פילוסוף יווני קדם-סוקרטי וסופר פורה מאד.הוא נחשב אביה של התורה המטריאליסטית הראשונה, תורת האטומיזם. הוא השתייך אל האטומיסטים ,אשר היו פילוסופים יוונים שחיו במאה ה-5 לפני הספירה הנוצרית. הנחת היסוד שלהם הייתה שהעולם מורכב ממוצק, אטומים וריק.
דמוקריטוס נולד בעיר אבדרה שבתראקיה, והיה תלמידו של לוקיפוס ופיתח את תורת האטומים שלו. היה אחרון הפילוסופים הקדם-סוקרטיים, ומהגדולים שבהם. בן זמנו של הפילוסוף היווני אפלטון. הוא כונה "הפילוסוף הצוחק" ומתואר לרוב באמנות כשחיוך על פניו.
חקירותיו המגוונות של דמוקריטוס הגיעו הרחק מעבר לפיזיקה ולכימיה. הוא חקר את תפיסת החושים, את זהות האדם ואת מבנה החברה. הוא כתב על אתיקה, על פוליטיקה ועל חוק. דמוקריטוס ומורו לוקיפוס פיתחו פילוסופיה מטריאליסטית שלפיה גם הנפש האנושית מורכבת מאטומים.
דמוקריטוס טען, כי כל "הקיים" מורכב מחלקיקי יסוד, יחידות חומר שאי-אפשר לחלקן חלוקה נוספת ("אטומים"). האטומים קיימים במגוון גדול של צורות, גדלים ותכונות בסיסיות אחרות, דבר המסביר את נטייתם להתחבר בצורות נפוצות. מספרם הוא אין-סופי והם מופרדים זה מזה על ידי חלל ריק.
מציאות עולמנו מורכב מה"מלא" המיוצג ע"י האטומים - יחידות החומר הזעירות שהן פשוטות בתכלית, נצחיות ובלתי משתנות ומספרן אינסופי. תנועת האטומים אמיתית ומוסברת על ידי על ידי יסוד שני של המציאות - ה"ריק", שהוא ממשי לא פחות מן ה"מלא".
"רק מבחינת המוסכם [בין הבריות], יש צבעים ויש מתוק ומר - מבחינת המציאות אין אלא האטומים והריק" .
הוא סבר שהחומר אינו רציף, אלא מורכב מחלקיקים זעירים, הנמצאים בתנועה מתמדת ומתנגשים זה בזה באופן בלתי פוסק. את השונות בין החומרים ייחס דמוקריטוס לשונות בין החלקיקים הקטנים. קיים חלקיק מים, חלקיק אויר וחלקיק אדמה. חכמי יוון האחרים לעגו לדמוקריטוס: איך יכול להיות שבעלי החיים, האנשים, העצים וכל היתר, שנראים כל כך יציבים, מורכבים מחלקיקים זעירים הנמצאים בתנועה מתמדת? דעתו של דמוקריטוס לא נתקבלה, אך הוא נשאר בטוח בצדקתו עד יומו האחרון. [במאה ה19- הוחייתה תורתו של דמוקריטוס ע"י המדען הבריטי דלתון]. חכמי יוון, שדעתם נראתה כה הגיונית והתאימה למה שנראה בעין, טעו. דעתו "הלא הגיונית" של דמוקריטוס, שלא התבססה על שום מחקר או תצפית, התגלתה כנכונה.
מכאן אנו למדים כי השערות מדעיות פרועות, שאינן מתבססות על תצפיות וניסויים אלא על אינטואיציה, הן בהחלט אפשריות, והן עלולות להתגלות כנכונות.
המסורת מספרת, כי דמוקריטוס עיוור את עיני עצמו במכוון, על-מנת שמראית עיניו לא תסיח את דעתו מהגותו, אבל דבר זה אינו מתקבל על הדעת, במיוחד לאור העובדה שעסק בכתיבת ספרים ובביצוע ניסויים, מה שהיה מקשה עליו לעשות ,ללא מאור עיניו.
אסתי-הילינג אנרגטי,מאסטר רייקי מדריכה ומטפלת,תקשור. מוסמכת לפרחי באך ומלחי שוסלר קוראת בקלפי טארוט,אושו,קבלה ועודesterrevka8@walla.co.il http://esterrevka84.cafe.themarker.com/
>מקור המאמר: www.Articles.co.il - מאמרים לשימוש חופשי
|
כלים שימושיים למאמר: |



